עבור לתוכן העמוד
Menu

חוקר בכיר: "סינוואר מעוניין במלחמה אזורית, מבלי שיחזיר אפילו חטוף אחד"

מחר (ה'), שבוע אחרי שמנהיגי ארה"ב, מצרים וקטאר פרסמו הצהרה משותפת, בה דרשו מישראל ומחמאס לחזור ל"שיחות דחופות" – יתכנס מפגש הפסגה בין הצדדים לחידוש המגעים לעסקת חטופים. יוני בן מנחם, חוקר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מנתח את האירועים האחרונים ומתייחס למינוי יחיא סינוואר, מנהיג חמאס, כאדם שינהל את המשא ומתן בתור ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור: "בחירתו של סינוואר על ידי חמאס לתפקיד ראש הלשכה המדינית ניפחה לו את האגו – ולכן הוא מקשיח את דרישותיו".

"למרות שאינו מתאים לתפקיד ואינו יכול למלא את התפקיד מהמנהרות בעזה", מסביר בן מנחם, "הוא מנסה להראות גם לזרוע הצבאית שלו וגם לתושבי הרצועה שהוא מסוגל לעשות הכול. כך גם בנושא המשא ומתן לשחרור החטופים".

לדברי החוקר, סינוואר מעוניין שישכנעו אותו להשתתף בשיחות לשחרור החטופים, תוך שהוא מפעיל לחץ על ישראל להשגת ויתורים – עוד לפני שבכלל הגיע לשולחן המשא ומתן. "השיטה שלו היא מכונת סחטנות נגד הממשלה הישראלית. גם כאשר נהיה רגע לפני החתימה על ההסכם, הוא עלול להחזיר אותנו לעוד סבב של סחיטה".

על פי ההערכות בישראל, האיראנים לא מעוניינים לחכות עד אחרי הפסגה בקטאר וייתכן שהמתקפה תתרחש ביממה הקרובה ואפילו הלילה. בן מנחם, מזרחן ומומחה למזרח התיכון, הדגיש: "אנחנו רואים שסינוואר לא מסתפק בתקיפה אחת, אלא מעוניין שזה יתלקח למלחמה אזורית. זאת על מנת שצה"ל ייאלץ להעתיק את כוחותיו מרצועת עזה לגבול הצפון, ולשחרר את הלחץ הצבאי על חמאס מבלי שהוחזר ולו חטוף אחד".

למרות דריכות השיא וההערכות בישראל, מקורות בעולם הערבי מדווחים כי רבים החלו להטיל ספק באפשרות התקיפה המשולבת של איראן וחזבאללה על ישראל. "הם לא רוצים להודות בזה שהם מפחדים מישראל, ולכן משמיעים תירוצים רבים וכל הזמן דוחים את התגובה", מסביר החוקר, ומוסיף: "אני מאמין כי ישראל צריכה ליזום מהלך תקיפה ראשון על חזבאללה, כך שהם ייאלצו להיכנס מוקדם יותר לעימות הצבאי שהם לנו מתכננים בכל מקרה".

בסיכום דבריו, בן מנחם התייחס למשלחת הישראלית לשיחות המשא ומתן שתצא ביום חמישי הקרוב לקאטר: "המשלחת שתצא למשא ומתן תהיה טכנית בלבד, מדרג נמוך יותר ככל הנראה. עם זאת, עלינו להסתכל גם על המאמצים של מזכיר המדינה האמריקאי, אנתוני בלינקן, וממשל ארה"ב לייצר הסכמה אזורית ולרסן את חזבאללה ואיראן. בסופו של דבר, נראה שביידן מנסה כרגע להציל את המפלגה הדמוקרטית עם הניסיון להחיות את השאיפות שלו ליציבות אזורית".