האם הדרך לניצחון במלחמה טמון באפשרות של ישראל לגבות מחיר גבוה יותר מחמאס ומהחות'ים? | בעוד הדיווחים מצביעים על התקדמות במגעים בין ישראל לחמאס בנושא עסקת שבויים, מומחים מזהירים כי עדיין קיימים פערים מהותיים בין הצדדים. כעת, תא"ל (במיל') יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, שופך אור על המורכבויות במשא ומתן ועל הסוגיות הביטחוניות העומדות על הפרק.
"זהו צעד משמעותי," מתייחס קופרווסר לאפשרות הגליית מחבלי חמאס שישוחררו בעסקת החטופים הקרובה למדינות זרות. "ברור שגם אם הם יכולים לפעול מחו"ל, יהיה להם הרבה יותר קל לפעול מהשטחים ולכן, עדיף שיוגלו למדינות אחרות".
לדבריו, נכונות לגמישות בסוגיית האסירים עשויה לפתוח פתח להתקדמות בהיבטים נוספים של המשא ומתן. "מה שהכי חשוב הוא שכולנו רוצים את החטופים כמה שיותר מהר בבית, אך לא מעוניינים שחמאס יישאר בשלטון בעזה," מדגיש קופרווסר. "זה לא פשוט להגיע לשם. צריך להגיע למצב שבו חמאס מבין שאינו יכול לעמוד יותר ולשמור את החטופים בידיו. אנחנו עדיין לא שם".
בהתייחסו לממצאי תחקיר ה-7 באוקטובר, מציין קופרווסר ארבעה גורמים מרכזיים שהובילו לכשל: "הקונספציה כי חמאס מורתע וחלש, ההנחה המוטעית שמערכת הביטחון מכירה את האויב לעומק, החשש מהתרעות שווא, ולבסוף – ליקויים בהערכת המודיעין". לדבריו, מי שנמצא בתפקידים הללו, צריך לקחת בחשבון את האפשרות שהוא טועה. "האנשים שהיו בתפקיד באותו לילה לא יכלו להרשות לעצמם להודות שהם טעו, וזה מה שהוביל לכך".
בנוגע למערכה נגד החות'ים בתימן, קופרווסר מעריך כי "זה אתגר מאוד בעייתי, אך ככל שנגבה מהם מחיר יותר גבוה, כך נגיע יותר מהר למחיר שישכנע אותם לעצור." הוא מוסיף כי פעולות ישראל מחזקות את מעמדה בזירה הבינלאומית: "אנו עושים מעל ומעבר ומוכיחים שניתן לסמוך עלינו לפעול במרחבים שארה"ב והקואליציה הבינלאומית היו צריכים לטפל בהם".