במקביל להמשך הלחימה ברצועת עזה ולתקיפות משמעותיות של צה"ל בשטח, גורמים מדיניים בירושלים מוסרים כי השבוע עתיד להתקיים מפגש פסגה בדוחא בירת קטאר. במפגש ישתתפו ראש ממשלת קטאר, ראש ה-CIA וויליאם ברנס, ראש המוסד דוד ברנע וראש המודיעין המצרי עבאס כאמל, במטרה לנסות ולקדם את עסקת החטופים והשגת הפסקת אש ברצועת עזה. תא"ל (במיל') יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מי שכיהן כראש חטיבת המחקר באמ"ן, הסביר בראיון לערוץ 14: "ישראל הבינה כי הלחץ הצבאי הוא כלי אפקטיבי שמניע את חמאס לחידוש המשא ומתן, אך דרוש לחץ נוסף שיאיים על שלטונו ברצועה".
תא"ל (במיל') קופרווסר המשיך והתייחס לתקיפת צה"ל בימים האחרונים בכמה מוקדים ברחבי העיר עזה: "אנחנו מתקדמים לעבר מטרות המלחמה, אך אנחנו עדיין לא שם. אנחנו עסוקים במיטוט היכולת הצבאית של חמאס, חוזרים לחלק מהמקומות שיצאנו מהם כדי להשלים את המלאכה, אך עדיין יש עבודה – מיטוט שלטונו של חמאס ברצועת עזה. כל עוד לא נשיג את שתי המטרות הללו יחדיו, לא נצליח להגיע להשגת המטרות האחרות של חמאס מבין שכל עוד יש לו סיכוי כלשהו להישאר בשלטון, אין לו טעם להתפרק מנכסיוהמחמאס מבין שכל עוד יש לו סיכוי כלשהו להישאר בשלטון, אין לו טעם להתפרק מנכסיולחמה, כשבראשן שחרור החטופים משבי חמאס".
לדבריו, ישראל הבינה כי הלחץ הצבאי מביא את חמאס לשנות מעט את דרישותיו בנוגע לעסקת החטופים ולהפסקת הלחימה, אך דרושות פעולות נוספות: "לחץ צבאי משמעותי אף יותר יאיים על שלטונו ויגרום לחמאס להשתמש בנכסים החשובים שברשותו, כמו החטופים, כדי להבטיח את שרידותו. "כרגע, עלינו להתמקד בהשגת המטרה של פירוק יכולותיו הצבאיות של חמאס, ובתוך כך להתקדם לפירוק יכולותיו השלטוניות – כל עוד לא מדובר במטרה הצהרתית בלבד", הסביר החוקר, והוסיף: "זה הזמן להמשיך ללחוץ על חמאס כדי להביא למימוש העסקה. אני מניח שאילו היה לנו מידע מספיק, זה היה יכול לסייע בשחרורם באמצעים הצבאיים, אך כנראה שאין כזה ולכן אנחנו נאלצים להתקדם בנתיב הדיפלומטי. נכון לעכשיו, חמאס מבין שכל עוד יש לו סיכוי כלשהו להישאר בשלטון, אין לו טעם להתפרק מנכסיו. במקביל להגברת הלחץ הצבאי, ישראל חייבת להבהיר לחמאס שנלך את כל הדרך עד להסרת שלטונו מהרצועה".
תא"ל (במיל') קופרווסר הדגיש כי הפגיעות הצבאיות של צה"ל ברצועת עזה מצליחות להשיג את מטרותיהן, שכן הן פוגעות משמעותית ביכולותיו של הארגון: "אנחנו רואים בכל יום עשרות הרוגים של חמאס, כשבמצטבר זה יוצר אפקט משמעותי על הארגון. אני מאמין שזה מה שיכול להסביר את השינוי שחל בעמדת חמאס בנוגע לעסקה, הרי שהם לא דורשים כעת הכרזה מראש להפסקת המלחמה".
בתשעת החודשים האחרונים, מאות אלפי מאמרים וניתוחים נכתבו סביב השבת השחורה של 7 באוקטובר וככל שחולף הזמן, נחשף עומק המחדל. תא"ל (במיל') קופרווסר, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, התייחס לתחקירים ולכשלים בצמרת המודיעין הישראלית: "שורשי הכשל נבנו בלילות שקדמו לשבת השחורה, ולכן לא הבנו את המתרחש בעזה וחשבנו שחמאס מורתע. הטענה הזו גרמה לנו להבין באותו יום שטעינו וכי מדובר בתרגיל. יש לכך הרבה מאוד סיבות נוספות, כמו חשיבה קבוצתית ואי השימוש בשיטות מחקר מובנות בצורה נכונה". לדבריו, לצמרת אמ"ן כעת אין ברירה אלא להבין את המחדל ולשנות את דרכי החשיבה שלהם. עם זאת, יש צורך בקשב ובפתיחות כדי לאפשר לשינוי הזה לקרות, יחד עם השינויים האחרונים בצמרת הפיקוד. "אני לא בטוח שבאמ"ן שלפני המלחמה שינוי כזה היה יכול להתרחש, מפני שראיתי את מה שקרה באירוע הסכם הגז בלבנון ובהצעות שלי לשינוי אפשרי של האסטרטגיה כלפי עזה".