עבור לתוכן העמוד
Menu

העיתונאי המצרי: "ממשל ביידן יצר את התנאים ל-7 באוקטובר"

 

חוסיין אבו באקר מנסור, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, התראיין בסוף השבוע האחרון לתוכניתם של אלדד בק ואורנה ישר על ההשלכות ארוכות הטווח של חוסר היציבות במדיניות החוץ האמריקאית, ועל ההשפעה השלילית שלה על אמון מדינות ערב בארה"ב: "ממשל ביידן יצר את התנאים ל-7 באוקטובר".

אבו באקר מנסור, שגורש ממצרים בגלל יחסו החיובי לישראל, שיתף בסיפורו האישי ועל דרכו המחקרית: "נולדתי וגדלתי בגיזה שבמצרים, שבה כל דבר יהודי היה מלווה ברגשות של איבה ועוינות. בתחילת שנות ה-2000, בעקבות מספר אירועים קריטיים באזור, גברה ההתעניינות שלי בישראל ובציונות. אז החלטתי ללמוד עברית, וזה מה שהוביל לשינוי משמעותי בתפיסה שלי". החוקר הוסיף: "ממש לפני הבחירות לנשיאות מצרים, שהובילו לעלייתו של הנשיא מורסי, נאלצתי לעזוב את ארצי. היה לי ברור שהדברים לא הולכים לכיוון הנכון".

לדבריו, אחת הנקודות המרכזיות בשינוי שעבר הייתה ביחס לזהות של מדינת ישראל כפי שהכיר אותה: "גיליתי שישראל שונה לגמרי מהאופן שבו היא מוצגת בכל העולם הערבי. לעם היהודי לא באמת יש אינטרס או אידיאולוגיה של רשע בינלאומי, ואז הבנתי שיש הרבה בעיות אידיאולוגיות, תרבותיות ודתיות בחברה שהייתי בה".

אבו באקר הדגיש: "לדעתי, הבעיות הללו מהותיות יותר מאשר כל סכסוך על אדמה או פוליטיקה. צריך באמת לטפל בבעיות של העם, לא רק למען השלום בין ישראל לפלסטינים או השכנים שלהם, אלא גם בשביל השלום הפנימי של חברות ערביות, והיציבות האזורית". לדבריו, המומנטום של הסכמי אברהם מהווה צעד ראשון לקראת ההבנה, בקרב רבים במצרים ובעולם הערבי, כי ישראל לא רק אינה הבעיה, אלא היא חלק מהפתרון האזורי שיוביל לשגשוג טכנולוגי ופוליטי: "מיעוט במדינות המפרץ התחילו להבין שישראל יכולה להיות חלק מהפתרון, כאחת המדינות היציבות באזור עם קשרים למעצמה הגדולה בעולם, ולהפיק תועלת עבור כל האזור".

בהמשך הריאיון, אבו באקר מנסור התייחס גם להשלכות של טבח השבעה באוקטובר על מדיניות ארה"ב, ואמר: "הסוגייה הפלסטינית הייתה על השולחן של מדינות ערב אפילו לפני את כל האירועים של השבעה באוקטובר. כעת, מה שראינו הוא שחמאס רוצה לחזור לאותו משחק ולהכריח את כל האזור לשחק אותו כדי להוציא הסכמות או משאבים מסוימים מארה"ב. עבור מצרים, כבר נכתב שהטבח הוא ממש מתנה עבורם מפני שזה החזיר את מצרים שוב למעמד של איזשהו יתרון שהם יכולים באמת ללחוץ על מדינות שונות כדי לצאת מהמשבר הכלכלי בו הם נמצאים".

ההתעללות הבוטה של איראן וההפרה של מגילת האו"ם

לדבריו, מדיניות הממשל הנוכחי הייתה הרסנית מאוד מבחינת המצב במזרח התיכון: "המדיניות של ביידן הייתה הרסנית בלשון המעטה מהרבה בחינות, מפני שיש המשכיות מסוימת בין תפיסת העולם של הצוות של מדיניות חוץ של ביידן ותפיסת העולם שהייתה לנשיאות של אובמה. לא רק שהיא נתנה לאיראן להתחזק כשלא הקפידה על הסנקציות, אי אפשר לשכוח שאחד הדברים הראשונים שהממשל הזה עשה היה להוריד את תימן והחות'ים מרשימת ארגוני הטרור".

עוד אמר החוקר כי הממשל בוושינגטון נהג לתגמל את אויבי ארה"ב, ולהעניש את ידידותיה בצורה שיטתית: "אז אי אפשר באמת להכחיש את העובדה שהמדיניות הזו יצרה את התנאים שהובילו לשבעה באוקטובר. אנחנו מדברים על מדיניות כושלת שגרמה למצב הנוכחי באזור".

חוסיין אבו באקר מנסור סיכם בהתייחסות לבחירות המתקרבות בארה"ב: "אין לי ספק שבמידה וטראמפ ייבחר, הוא יחזיר הרבה מהאנשים שעבדו עמו בפעם הקודמת. אך נשאלת השאלה האם חזרה שלו וחזרה למדיניות הרבה יותר הוגנת במזרח תיכון תצליח לשכנע את העולם הערבי שעדיין אפשר לסמוך על ארה"ב בטווח הארוך? לא בטוח, אך אני מקווה לראות שינוי בעתיד הקרוב".