עבור לתוכן העמוד
Menu

"עבור טראמפ, הצהרות על פתרונות קודמים לעזה ומדינות ערב אינם מעשיים"

טראמפ מזהה את הכישלונות הקודמים, ומציע כעת פתרונות חדשים – הן לעזה והן להסכמים עם מדינות ערב | ג'ייסון גרינבלט, לשעבר השליח המיוחד של ארה"ב למזרח התיכון בממשל טראמפ הראשון, וכיום חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA), השתתף בדיון מיוחד עם נשיא המרכז, ד"ר דן דייקר, והדגיש כי טראמפ תופס את המציאות כפי שהיא, ללא שימוש ברטוריקה דיפלומטית ריקה מתוכן.

בראיון, שהתקיים במסגרת סדרת השיחות האסטרטגיות של המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, הסביר גרינבלט כי טראמפ אומר: "תפסיקו עם כל הדיפלומטיה והדיבור הכפול ועם כל הדברים האלו שלעולם לא יקרו. בואו נמצא דרכים אחרות לפתור את הבעיה. מדינה אחת, שתי מדינות – זה לא משנה; בואו נמצא פתרון".

לפי גרינבלט, במקום להיצמד למסגרות דיפלומטיות קונבנציונליות, טראמפ הציע גישה חלופית: יש לטפל בשורשי הבעיות האזוריות לפני שמנסים לכפות פתרונות פוליטיים. הסכם שלום "לא יכול להיבנות על בסיס רקוב", ציין, והוסיף כי על ארה"ב לזהות ולהתמודד באופן נחרץ עם גורמים מערערי יציבות.

כדוגמה, הוא ציין את חמאס בעזה, וטען כי אינו שותף רלוונטי לשלום, וכל פתרון שיתעלם מהמציאות הביטחונית של האזור יהיה בלתי ישים מיסודו. לגבי הצעתו החדשה של טראמפ להעברת 1.8 מיליון תושבי עזה למצרים ולירדן, ציין גרינבלט כי טראמפ היה הראשון להכיר בגלוי בתנאי המחיה הקשים של הפלסטינים בעזה.

גרינבלט הדגיש כי בניגוד לממשלים קודמים, טראמפ הציע פתרונות מעשיים לשינוי המצב, ביניהם, הקצאת משאבים לפיתוח כלכלי אזורי בשיתוף פעולה עם מדינות ערב המתונות, השקעה בתשתיות והרחבת הסיוע ההומניטרי – ללא תלות בגורמים עוינים כמו חמאס.

בנוגע לערב הסעודית, גרינבלט ציין כי טראמפ תמיד ניהל דיאלוג עם העולם הערבי על בסיס כבוד הדדי. הוא טען כי טראמפ הוא אחד המנהיגים הבודדים שהצליח לשמור על יחסים חזקים גם עם ישראל וגם עם העולם הערבי בו זמנית. "יש לו קשר חזק עם ערב הסעודית, איחוד האמירויות, וכמובן קטאר," הסביר גרינבלט, והוסיף: "הוא גם מכבד את כולם וגם הם מכבדים אותו, והוא מדבר 'שפה מזרח-תיכונית'".

גרינבלט אף התייחס ליוזמת "חזון 2030" של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, וציין כי טראמפ ראה בכך הזדמנות לשיתוף פעולה כלכלי רחב היקף בין ישראל למדינות המפרץ.

לגבי מצרים וירדן, גרינבלט הדגיש כי לשתי המדינות תפקיד קריטי בשמירה על היציבות האזורית, אך עליהן להיות מעורבות יותר בפתרון הסוגייה הפלסטינית. לדבריו, "אף אחד לא רוצה שני מיליון פלסטינים שגרים באוהלים".

לדבריו, טראמפ היה אומר למצרים ולירדן: "אני חבר שלכם ואני מכבד אתכם. אבל אתם צריכים לקחת חלק בנטל. בואו נבין איך אתם יכולים לתרום". גרינבלט הוסיף: "אם הייתי מייעץ למצרים ולירדן, הייתי אומר להם: 'אתם צריכים לשבת לשולחן ולספק פתרונות חלופיים או להיות מוכנים לדון על פתרונות אחרים ולראות איך אתם יכולים לסייע'".

גרינבלט הדגיש כי טראמפ נמנע במכוון מהצהרות מדיניות מעורפלות, כמו תמיכה ב"פתרון שתי המדינות", שכן כל צד מפרש את המונח הזה באופן שונה. עוד ציין גרינבלט כי ההסכמים שהושגו תחת ממשל טראמפ מוכיחים כי ניתן לקדם שלום אמיתי באמצעות בניית אמון ושיתוף פעולה כלכלי, במקום להסתמך על פתרונות פוליטיים שאינם ישימים.