עבור לתוכן העמוד
Menu

מומחה לארה"ב: "ביידן עשוי להוביל פעולה צבאית רחבה נגד איראן"

בראיון בלעדי להסכת "East to West" מבית המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, ד"ר דן דייקר, נשיא JCFA, הציג תחזיות דרמטיות לגבי העתיד הקרוב במזרח התיכון, במיוחד בהקשר של יחסיה של ארה"ב עם ישראל על רקע האיום האיראני: "אם הנשיא ביידן יגלה בהירות מוסרית ואומץ – אנחנו עשויים לראות פעולה צבאית רחבה נגד איראן בתוך מספר חודשים".

ד"ר דייקר מתאר את ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון, במיוחד את ההכנות הצבאיות האמריקאיות באזור, כולל חניות של מפציצי B-52 בבסיס קטרי. לדבריו, עימות צבאי עם איראן לא רק תלוי בהכנות הצבאיות של ארה"ב, אלא גם במהלכים שיבצעו האיראנים עצמם. "האיום האיראני על המזרח התיכון והעולם החופשי הוא ברור ומיידי, וארה"ב וישראל צריכות לפעול יחד על מנת להרתיע את איראן משאיפותיה הגרעיניות".

הדינמיקה החדשה של יחסי ארה"ב וישראל: טראמפ מול ביידן

הראיון עם שרה מרטינז עמיר, לא התמקד רק באיראן, אלא גם בהתפתחות היחסים בין ארה"ב וישראל בתקופה הקרובה. ד"ר דייקר ציין כי הבחירה בטראמפ ב-2024 עשויה לשנות את המפה הבינלאומית והאזורית. "העולם שיירש טראמפ ב-2024 הוא עולם שונה בתכלית מזה של 2016", אמר, והוסיף כי לאור האירועים הקשים של 7 באוקטובר 2023, שהפכו את המזרח התיכון לזירה עוד יותר אלימה ומסוכנת, צפויים מאמצי דיפלומטיה חדשים. לדבריו, מדובר מאמצים הכוללים את האפשרות לחידוש תהליך הנורמליזציה עם סעודיה, שהפכה לחשובה יותר בזירה הזו.

על אודות הסכמי אברהם, ד"ר דייקר רמז שהסכמים כאלה עשויים להתחדש גם בתקופת טראמפ השנייה, אם כי לא לפני שיעבור זמן מה מאז מה-7 באוקטובר. "סעודיה רוצה לראות את המזרח התיכון כמוקד של חדשנות וטכנולוגיה, וישראל היא שותפה טבעית להגשמת החזון הזה", הסביר. עם זאת, המומחה ציין כי השינויים הפוליטיים והלחצים הפנימיים בעולם הערבי, במיוחד סביב נושא הפלסטינים, יקשו על ניהול המשא ומתן.

האם ביידן יצליח לשים קץ לאיום האיראני?

הנושא המרכזי השני שעליו דיבר ד"ר דייקר היה השפעתה של איראן על יציבות המזרח התיכון. בהקשר זה, הוא ציין כי דווקא הנשיא ביידן, בתקופת כהונתו האחרונה, עשוי לגלות "בהירות מוסרית ואומץ" ולנקוט בעמדה נחרצת יותר כלפי איראן. "אם ביידן יסכים לשתף פעולה עם ישראל בצורה רחבה יותר, הוא יכול להפוך את המאבק באיראן לאחת האירועים המרכזיים בהיסטוריה של מדיניות החוץ האמריקאית", אמר.

על רקע המלחמה המתמשכת בעזה ובצפון, ד"ר דייקר התייחס גם למשא ומתן על שחרור החטופים הישראלים, שהפך לנושא המהותי ביותר עבור ישראל. "ההסכם שיתממש עשוי לדרוש הפסקת אש תמורת כל החטופים, אבל אנחנו לא שם עדיין", ציין המומחה, והוסיף כי אם לא תושג תוצאה בקרוב, זה עשוי להוביל את ישראל לפעול באופן חד משמעי להפסקת השליטה של חמאס בעזה.

מכל מקום, הכוח השואף לשלום במזרח התיכון, שבמרכזו עומדות ישראל וארה"ב, עשוי להוביל להסכמים חדשים שיבטיחו יציבות לטווח ארוך. ד"ר דייקר הציב בפני המאזינים שאלה מהותית: האם טראמפ, בכניסתו הבית הלבן, יצליח להוביל את המזרח התיכון לעידן חדש של שלום ושגשוג?