התראות

חשיפה: גיוס כוח של 300 לוחמים לכבוש את הר הבית

הדברים נחשפו בספרו של נדב שרגאי שפורסם במסגרת המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ו"סלע מאיר"
שיתוף

תוכן העניינים

חוקר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה והעיתונאי נדב שרגאי משיק את ספרו החדש “טרור אל-אקצא” המתאר כיצד הפכה עלילת השקר “אל-אקצא בסכנה” ל’דלק’ שמניע את רוב פיגועי הבודדים ולחלק בלתי נפרד מהנרטיב הפלסטיני.

שרגאי חושף כי ב-93% מהפיגועים שהתרחשו בירושלים בין אוגוסט 2014 למאי 2016 ובפיגועים רבים נוספים אחריהם – נכח סיפור הר הבית, אם כמניע יחיד או כאחד המניעים שהביאו את המפגע לצאת לפעולתו. רבים מ’הבודדים’ שיצאו לרחובות ישראל בשנים האחרונות כדי לירות, לדרוס ולדקור יהודים, עשו זאת לאחר שהוסתו להאמין, שמדינת ישראל פועלת להרס המסגדים בהר הבית.

שרגאי, מומחה לענייני ירושלים, מתאר כיצד הפכו ‘השהידים של אל-אקצא’ ל”סלבריטאים’ שבין ה’שהידים’ המתאבדים. בגלי הפיגועים שנועדו ‘להציל את אל-אקצא’ ו’לשחררו משביו’, השתלבו גם צעירים ‘מצוקתיים’ רבים, שסבלו מבעיות אישיות. הפיגועים שביצעו העניקו להם הכרה ורהביליטציה חברתית. “בחלק מן המקרים החברה הפלסטינית אף ‘כפתה’ צהלולים וגילויי שמחה פומביים על אמהות ‘השהידים’ שביקשו להתאבל על בניהן, ואף הסתייעה בסמי הרגעה, כדי ‘לאפשר’ לאותן אמהות לצהלל בפומבי ולדקלם את משפטי השמחה על מות בניהן ובנותיהן”, כותב שרגאי.

הספר חושף עובדות רבות שאינן ידועות לציבור:
פרטים על תוכניות לפיגועי טרור קשים בהר ובסביבתו, שמטרתם בלימה והפסקה של ביקורי היהודים בהר הבית. בין היתר נחשפת בספר תוכניתה של אחת החוליות ‘לכבוש את ההר והעיר העתיקה מידי היהודים’, באמצעות צבא אסלאמי קטן בן 300 איש.
התוכניות הסודיות שהוכנו ב’פלג הצפוני של התנועה האסלאמית’ ושהביאו להחלטה להוציאו אל מחוץ לחוק.
נתיב הכסף ודרכי המימון של סוכני ומפיצי העלילה יצרנית הטרור, באמצעות חברות ועמותות מתורכיה, תימן, מדינות המפרץ ומקורות נוספים , וכן פרטים על מעורבות תורכיה, חמאס ו’הפלג הצפוני’ בעלילת וטרור
בספר נחשפים דברים נשכחים של ‘המופתי הגדול’, אבי עלילת ‘ בסכנה’, שמסביר מודע מותר לו לשקר בעניין זה וכן תיעוד על הפיכתו של הר הבית לבסיס אמל”ח בימי ‘המרד הערבי הגדול’ ומלחמת העצמאות
לספר מצורף נספח יחודי, עשיר במקורות מוסלמיים קדומים, בעדויות היסטוריות יהודיות ונוצריות ובפרטים אודות ממצא ארכיאולוגי, שמזים את אחד היסודות המרכזיים עליהם נשענים עלילת וטרור אל-אקצא: הטענה שליהודים אין כל זיקה היסטורית לירושלים ולהר הבית, ושבית המקדש מעולם לא שכן בהר. המוסלמים הרבים, שמשוכנעים כבר שנים ש’אל-אקצא בסכנה’, משוכנעים עתה בנוסף, שהוא שוכן במקום בו מעולם לא שכן המקדש היהודי, שאינו אלא זיוף והמצאה.

חלק מהלגיטימציה שהטרור שואב לעצמו מהעלילה נשען על הנרטיב החדש הזה. מנקודת מבטו של הטרור, לגיטימי אף יותר להעליל ולרצוח יהודים כדי ‘להגן על אל-אקצא השבוי’, ו’לשחררו מידי היהודים ששואפים להחריבו’, כאשר ‘ישראל והיהודים זוממים לפגוע במקום, שזיקתם אליו שקרית ומזוייפת’.

טרור אל-אקצא מבקש לפיכך לא רק ‘לכבוש את ההר מידי היהודים”, אלא גם לשחררו תודעתית ולהביא לכך שהסיפור ההיסטורי והדתי המוסלמי החדש שנכתב להר הבית – ינצח. הנספח לספר, מפריך כאמור כזבים פופולריים אלה.

מחבר הספר, נדב שרגאי הוא עיתונאי ותיק, חתן פרס ז’בוטינסקי לספרות ומחקר על ספרו הקודם: ‘הכותל הנעלם’, ומחברם של ספרים ידועים נוספים: ‘הר המריבה’; ‘עלילת ‘אל-אקצא בסכנה’ – דיוקנו של שקר‘; ‘על אם הדרך. סיפורו של קבר רחל’; ו’ירושלים – אשליית החלוקה’.

על גב ספרו החדש ‘טרור אל-אקצא’, מופיעה חוות דעתם של שלושה מומחים ידועים בתחומם שקראו את הספר והמליצו עליו: ההוגה וחוקר היהדות ד”ר מיכה גודמן, תא”ל מיל’ שלום הררי, לשעבר יועץ לענייני פלסטינים למשרד הבטחון וצה”ל והשגריר ד”ר דורי גולד, לשעבר מנכ”ל משרד החוץ. גודמן התרשם כי “ספרו של שרגאי מציע לכולנו חלון חדש שדרכו ניתן להתבונן בסכסוך הישראל פלסטיני מזווית אחרת ומחדשת”. הררי מציין שהספר “מוכיח במחקר מרתק, כיצד מגוייס השקר הגדול שוב ושוב כדי להניע גלי טרור”, והשגריר גולד כותב, כי הספר מנתח לעומק את המיתוס השקרי והמסוכן שהפך לקריאת קרב של מחבלים ומפגעים, אשר יצאו בשמו למסעות הרג בישראלים”.

הספר ‘טרור אל-אקצא’ מוקדש “לזכרם של לוחמי ולוחמות משמר הגבול, המשטרה וצה”ל, שמסרו נפשם בהגנה על ירושלים ותושביה במהלך גלי הטרור האחרונים”.

לרכישת הספר:
לרכישה יש לפנות למייל – jcpa@netvision.net.il
במייל נא לציין: שם, מספר עותקים וכתובת למשלוח דואר.
עלות הספר – 98 ₪
דמי משלוח – 20 ₪
ניתן לשלם באמצעות המחאה או העברה בנקאית (להוסיף את פרטי הבנק).
עם קבלת התשלום יישלחו ספר וקבלה.

פרטי חשבון בנק לצורך העברה בנקאית:

המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה
בנק: דיסקונט (11)
סניף: 162
חשבון מס’: 3474809

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close