עבור לתוכן העמוד
Menu

הכישלון של הג'יהאד האסלאמי

הג'יהאד האסלאמי נאלץ להסכים להצעת הפסקת האש המצרית ולרדת מהעץ , כעת הוא מנסה  להציג את עצמו כמי  שניצח במערכה הקצרה שבה ספג מכה קשה מישראל • ברחוב העזתי יש זעם על חמאס שלא השתתף בלחימה נגד ישראל, אך הג'יהאד האסלאמי מפגין אחדות עם חמאס כדי שיוכל לשקם את יכולותיו הצבאיות שנפגעו

ישראל לקחה את היוזמה לידיה אחרי ארבעה ימים של הגבלות שהוטלו על הישובים הישראלים בעוטף עזה והנחיתה מכת מנע מקדימה על ארגון הג'יהאד האסלאמי ברצועה.

מטרת הפעולה הייתה לסכל התקפות טרור של ארגון הג'יהאד האסלאמי באמצעות ירי טילי נ"ט וירי צלפים בטווח הזמן הקרוב על מטרות ישראליות בתגובה על מעצרו של בכיר הארגון בסאם א-סעדי בג'נין.

הצטרפו לטלגרם שלנו – לחץ כאן

מי שתכנן את התקפות הטרור היה תייסיר אלג'עברי, ראש החטיבה הצפונית של הג'יהאד האסלאמי ברצועה, בתיאום עם הנהגת הארגון בלבנון.

מדובר במחבל בכיר שהחליף בתפקיד את בהאא אבו אלעטא שחוסל על ידי צה"ל ב-2019 במסגרת מבצע "חגורה שחורה".

במסגרת המבצע שתכנן צה"ל הנקרא "עלות השחר" תקף חיל האוויר הישראלי את דירתו של תייסיר אלג'עברי במגדל פלסטין במרכז העיר עזה ועוד 2 חוליות טרור שתכננו לירות טילי נ"ט לעבר הצירים בישובים הישראלים הסמוכים לגבול.

בתקיפה נהרגו תייסיר אלג'עברי ועוד כמה מפקדי שטח בכירים של הג'יהאד האסלאמי.

ישראל הצליחה להפתיע את הגי'האד האסלאמי שלא צפה את ההתקפה, בימים האחרונים הוא ניסה לשנות את כללי המשחק שהיו נהוגים עד כה וליצור משוואה חדשה של לינקג' בין מעצר פעיליו על ידי צה"ל בשטחי הגדה לבין המשך השקט בגבול רצועת עזה, בדיוק כפי שארגון חמאס יצר קשר בין המצב במזרח ירושלים ובמסגד אל-אקצא ו"מצעד הדגלים" לבין רצועת עזה במאי 2021, דבר שהביא לירי רקטות לעבר ירושלים ולמבצע "שומר החומות".

 

הנהגת הג'יהאד האסלאמי ניסתה ליצור משוואה שעל פיה כל פגיעה בפעילי הארגון בשטחי הגדה או מעצרם או סיכון חייהם של האסירים הביטחוניים השובתים רעב בבתי הכלא בישראל תביא להסלמה בגבול רצועת עזה.

ההחלטה של הדרג המדיני בישראל לצאת למבצע באה לאחר שהתברר שנכשלו המאמצים של מצרים וארגון חמאס לרסן את הג'יהאד האסלאמי ולרדת מהעץ שעליו טיפס ולאור ההכנות המתקדמות בשטח של פעילי הג'יהאד האסלאמי להוציא לפועל את התקפות הטרור שתכנן בגבול הרצועה.

איראן מושכת בחוטים מאחורי הקלעים

איראן מושכת בחוטים בכל הנעשה בגבול רצועת עזה, גורמים בחמאס ברצועה אומרים כי אין זה מקרי שראש ארגון הג'יהאד האסלאמי זיאד אלנח'אלה יצא מביירות היישר לטהרן לשיחות עם הצמרת האיראנית מייד לאחר מעצרו של השיח' בסאם א-סעדי, ראש הגי'האד האסלאמי בצפון השומרון.

גורמים בחמאס מעריכים כי איראן מעצבת אסטרטגיה חדשה של שלוחותיה במזה"ת נוכח חידוש שיחות הגרעין וכי הדבר קשור גם לעמדת חזבאללה ואיומיו בנושא הסכסוך על הגבול הימי  בין ישראל ללבנון.

בין היתר נפגש זיאד אלנח'אלה בטהראן עם הגנרל חוסיין סלאמי, מפקד "משמרות המהפכה" של איראן לתאם את המהלכים עמו, סלאמי הבטיח שישראל "תשלם מחיר יקר" על הפעולה ברצועת עזה.

לזיאד אלנח'אלה יש קשר ארוך שנים עם הגנרל חוסיין סלאמי, בשנים האחרונות הוא עבד באופן הדוק עם הגנרל קאסם סולימאני מפקד כוח "קודס" ב"משמרות המהפכה" עד לחיסולו בבגדאד ב-ינואר 2020 על ידי הצבא האמריקני.

יחסי העבודה של אלנח'אלה עם חוסיין סלאמי התהדקו מחדש לאחר מות קאסם סולימאני וארגון הג'יהאד האסלאמי אמור לקבל ממנו סיוע באמצעי לחימה וכסף.

על פי גורמים ברצועת עזה עם זיאד אלנח'אלה הגיע לטהרן גם אכרם אלעאג'ורי, ראש הזרוע הצבאית של הארגון שמקום מושבו בדמשק.

בנובמבר 2019 ניצל אכרם אלעאג'ורי מניסיון חיסול ישראלי בביתו בדמשק במקביל להתנקשות של ישראל בחייו של בכיר הג'יהאד האסלאמי בהאא' אבו אלעטא ברצועת עזה.

גורמים ברצועת עזה מעריכים כי אלנח'אלה ואלעאג'ורי יישארו תקופה ארוכה בטהראן ולא יחזרו למשרדיהם בדמשק ובבירות משתי סיבות:

חשש שהמוסד הישראלי ינסה להתנקש בחייהם  בסוריה ובלבנון וגם לצורך ארגון מבנה הג'יהאד האסלאמי מחדש בעקבות חיסולה של צמרת הג'יהאד האסלאמי ברצועה על ידי ישראל, לא מן הנמנע שחלק מחברי ההנהגה המדינית של הג'יהאד האסלאמי ברצועה כמו מוחמד אלהינדי וח'אלד אלבטש יבקשו בקרוב לצאת למצרים ומשם להגיע לטהראן לצורך התייעצויות.

אחד הרעיונות הנבחנים כרגע על ידי הנהגת הג'יהאד האסלאמי הוא כיצד לשכך את הזעם העממי על הארגון לאחר שעשרות רקטות ששיגר הארגון לעבר ישראל נפלו, בגלל תקלה טכנית, ברצועת עזה והרגו תושבים חפים מפשע.

מסתמנת נכונות של הנהגת הארגון לשלם פיצויים למשפחות הנפגעים ברצועת עזה , כמובן במימונה של איראן.

חיזוק ארגון הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה הוא חשוב מאוד עבור " משמרות המהפכה", במיוחד לאחר המכה הקשה ספג מישראל במבצע "עלות השחר".

הנהגת הארגון מבצעת ללא עוררין את ההנחיות האיראניות בעוד הנהגת חמאס מקפיד לשמור על עצמאות ההחלטה שלה למרות קשריה הטובים עם איראן.

אלנח'אלה שוחח מאיראן בטלפון עם בכירי המודיעין המצרי אך לא זז מדרישתו שישראל תשחרר לאלתר מהמעצר את השיח' בסאם א-סעדי, דבר שלא יקרה.

אלנח'אלה חש ביטחון רב כשאיראן עומדת מאחוריו, האיראנים מפעילים לחץ באמצעות הג'יהאד האסלאמי וחזבאללה ומתאגרים את ראש הממשלה החדש יאיר לפיד.

לזיאד אלנח'אלה יש קבלות מוכחות להצלחותיו הוא שיקם את ארגון הג'יהאד האסלאמי והביא אותו ליכולות צבאיות גבוהות, הוא מנהל את המשבר עם ישראל עד כה מבלי להיכנס לעימות עם ארגון החמאס למרות שהאינטרסים של חמאס מנוגדים לחלוטין ממנו, שכן חמאס איננו מעוניין כעת בסבב לחימה נוסף עם ישראל בגבול הרצועה.

זיאד אלנח'אלה התקבל בחמימות רבה בטהראן  ונפגש גם עם נשיא איראן אברהים ראיסי ועם בכירים נוספים.

האם חמאס יצטרף ללחימה?

ישראל ומצרים עשו מאז התחיל המשבר מאמץ גדול למנוע מארגון חמאס מלהצטרף לארגון הג'יהאד האסלאמי להתקפות על ישראל באמצעות רקטות.

צה"ל נמנע מלתקוף מטרות של חמאס ברצועת עזה והתמקד בתקיפת מטרות של הגי'האד האסלאמי.

לחמאס יש כמה סיבות טובות לשמור על המשך הרגיעה ברצועת עזה.

א.חמאס מעוניין מאוד להמשיך בשיקום רצועת עזה מנזקי המלחמה האחרונה. הוא ביקש ממצרים כבר לפני כמה שבועות להאיץ את עבודות השיקום של הבתים שנפגעו במלחמה.

ב. חמאס רוצה לשמור על ההקלות ההומניטריות שקיבל מישראל, הכנסת והוצאת הסחורות מהרצועה וכניסת 14 אלף פועלים עזתיים לעבודה בישראל.

ג. חמאס לא סיים עדיין לשקם את מערך המנהרות וייצור הרקטות שנפגע במלחמה האחרונה.

ד.חמאס רוצה להמשיך ולקבל את המענק הכספי החודשי מקטאר בסך 30 מיליון דולר.

ה. חמאס הוא הריבון ברצועה, הוא הארגון הגדול ביותר ואינו מעוניין שהגי'האד האסלאמי שהינו יריבו הפוליטי יצבור נקודות ברחוב הפלסטיני.

ההישגים של ישראל

צה"ל ממשיך במבצע המעצרים של פעילי הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה וישראל דוחה את הדרישה להפסיקו ולשחרר את את בכיר הגי'האד האסלאמי בסאם א-סעדי שנעצר בג'נין.

לישראל יש כמה הישגים עד כה:

א.ישראל הצליחה להפתיע את ארגון הג'יהאד האסלאמי שניסה ליצור משוואה חדשה ולהוציא כמה התקפות טרור לעבר הישובים הישראל בעוטף עזה.

ב. ישראל סיכלה את התקפות הטרור שתכנן הג'יהאד האסלאמי וחיסלה את כל הצמרת הצבאית של ארגון הגי'האד האסלאמי ברצועה, את תייסיר אלג'עברי מפקד החטיבה הצפונית, את ח'אלד מנצור מפקד החטיבה הדרומית ובכירים נוספים שהארגון מסתיר את דבר מותם כדי לשמור על מורל גבוה.

ג. חמאס יושב על הגדר ונכון לעכשיו אינו משתתף במערכה.

המשימה של צה"ל היא להמשיך במאמץ למנוע את כניסת ארגון חמאס למערכה ולהגביר את הלחץ הצבאי על הג'יהאד האסלאמי כדי שיסכים להפסקת אש.

נכון לעכשיו הארגון מתעקש להמשיך בירי הרקטות לעבר ישראל.

מערכת הביטחון צריכה להיערך היטב לאפשרות פריצת אירועים אלימים  בהר הבית, במזרח ירושלים, במגזר הערבי בישראל ובערים המעורבות.

ככל שהמבצע הצבאי ברצועת עזה יתארך ויגדל מספר הנפגעים הפלסטינים, סביר להניח שערביי ישראל לא יישבו בשקט.

הג'יהאד האסלאמי העניק לעימות הצבאי עם ישראל את השם "איחוד החזיתות" והוא ינסה לעורר עימותים בגזרות נוספות.

שיקום כוח ההרתעה של צה"ל מול הגי'האד האסלאמי הוא חשוב מאוד ואסור להרפות מהלחץ הצבאי עליו בגדה וברצועה.