עבור לתוכן העמוד
Menu

הנשיא טראמפ מול החמאס

תנועת החמאס קיבלה השבוע סטירת לחי מצלצלת מהנשיא האמריקני טראמפ במהלך ועידת ריאד שהתקיימה בסעודיה. הנשיא טראמפ, שנמנע בינתיים מלהעביר את החקיקה בקונגרס נגד תנועת "האחים המוסלמים" המגדירה אותה כארגון טרור, הפתיע את תנועת חמאס והגדיר אותה כ "ארגון טרור" והכליל אותה בנשימה אחת עם דאע"ש, חיזבאללה ואל-קאעידה. מה שעוד הרתיח את הנהגת חמאס היא העובדה […]

תנועת החמאס קיבלה השבוע סטירת לחי מצלצלת מהנשיא האמריקני טראמפ במהלך ועידת ריאד שהתקיימה בסעודיה. הנשיא טראמפ, שנמנע בינתיים מלהעביר את החקיקה בקונגרס נגד תנועת "האחים המוסלמים" המגדירה אותה כארגון טרור, הפתיע את תנועת חמאס והגדיר אותה כ "ארגון טרור" והכליל אותה בנשימה אחת עם דאע"ש, חיזבאללה ואל-קאעידה.

מה שעוד הרתיח את הנהגת חמאס היא העובדה שאף אחד מעשרות המנהיגים הערבים והאסלאמים ובמיוחד יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, לא קם כדי למחות על הדברים ולהגן על תנועת חמאס. השתיקה של מנהיגי ערב ויו"ר הרש"פ מחמוד עבאס התפרשה כהסכמה לדבריו של מחמוד עבאס, גם תנועת פת"ח בשטחים לא התנערה מדבריו של הנשיא האמריקני ולא יצאה כדי להגן על חמאס.

הנהגת חמאס פרסמה הודעה הדוחה על הסף את דבריו של הנשיא טראמפ, הגדירה את עצמה כתנועת "שחרור לאומי" והאשימה את ארה"ב בסיוע לכיבוש הציוני, היא גם ארגנה כמה הפגנות ברחובות רצועת עזה והבעת תמיכה פומבית מנציגי הפלגים הפלסטינים ברצועה, להוציא את תנועת פת"ח.

 תנועת חמאס במצוקה, רק לפני שבועיים התפארו מנהיגיה במסמך המדיני החדש שעליו שקדו במשך כמה חודשים, שנועד להטעות את מדינות המערב ולהציג התמתנות כביכול במדיניות התנועה, ולאפשר לה השתלבות עתידית במשא ומתן במקום אש"פ או לצדו.

גולת הכותרת במסמך הייתה התנתקותה של חמאס מתנועת "האחים המוסלמים" ונכונותה לקבל מדינה פלסטינית בקווי 67 שבירתה ירושלים, עם זאת היא הדגישה במסמך כי "פלסטין" הינה "מהים עד הנהר", הייתה זו בעצם מכבסת מילים שמטרתה הונאה מדינית של דעת הקהל הבינלאומית.

מה עוד שהיא לא הודיעה על ביטולה של אמנת החמאס האנטישמית משנת 1988. מנהיג חמאס ח'אלד משעל אף קרא לממשל טראמפ "לנצל את ההזדמנות" שנוצרה בעקבות פרסום המסמך המדיני החדש, אבל הנשיא טראמפ לא נפל בפח של חמאס. ההגדרה של הנשיא טראמפ את תנועת חמאס כ"ארגון טרור" מחקה באבחה אחת את מסע התעמולה השקרי של חמאס ואת ניסיונה להציג את עצמה כפרטנר אפשרי בעיני מדינות המערב.

השתיקה של נציגי קטאר וטורקיה, התומכות הראשיות בתנועת חמאס , שהשתתפו בועידת ריאד צרמה מאוד לחמאס, הנשיא ארדואן אמנם לא השתתף בועידה בגלל כעסו על בהנשיא טראמפ, אך את טורקיה ייצג ראש הממשלה ילדרים, שתיקתן של קטאר וטורקיה הייתה למורת רוחם של מנהיגי חמאס אך הם לא העזו למתוח עליהן ביקורת מחשש להפסדת תמיכתן.

תנועת חמאס ניצבת כעת בפני בעיה קשה, היא צריכה לעשות חשבון נפש נוכח דבריו של הנשיא טראמפ אשר שיבשו את תוכנית ההונאה המדינית שלה,אסמעיל הניה המנהיג החדש של התנועה תכנן לצאת לקמפיין הסברה גדול במצרים,טורקיה רוסיה ובכמה מדינות אירופה כדי לשווק את התוכנית המדינית החדשה של התנועה מייד עם פתיחת מעבר רפיח.

בפני תנועת חמאס יש כעת כמה אפשרויות, האחת להתקרב מחדש לאיראן ככל שיתקדם התהליך המדיני החדש שיוזם הנשיא טראמפ בין ישראל לפלסטינים ולנסות לשבש אותו, או להתקרב  למצרים והרש"פ, להגיע לפיוס לאומי עם מחמוד עבאס ולהשפיע על המשא ומתן המדיני ב"דלת האחורית" בניסיון להקצין את דרישותיו של מחמוד עבאס מישראל.

בהנהגת חמאס טוענים כי הנשיא טראמפ לא יוכל להתעלם ממנה ומרצועת עזה בכל הסדר מדיני שהוא יוזם  מכיוון שחמאס הפכה לגורם אזורי חשוב, ברצועת עזה חיים שני מיליון פלסטינים ועפ"י הסכמי אוסלו היא מהווה חלק גיאורפי אחד עם הגדה המערבית שאמור להיות מחובר באמצעות "המעבר הבטוח".

בנוסף לכך, חמאס מחזיקה באלפי רקטות ובכוח צבאי שמאפשר לה לשבש כל מהלך מדיני באזור שאיננה לרוחה באמעות חימום הגבול בדרום, דבר שישפיע גם על יציבות המשטרים הערבים במצרים וירדן.

הנשיא טראמפ הצליח להכניס את תנועת חמאס לבעיה אך היא עדיין לא אמרה את המילה האחרונה, המשחק נותר פתוח כולל תרחיש ההסלמה בגבול הדרום וחידוש פיגועי ההתאבדות בתוך ישראל כדי לשבש את התהליך המדיני החדש.

כבר היינו בסרט הזה בעבר.