עבור לתוכן העמוד
Menu

חוקר מצרי: סוגיית ציר פילדלפי עלולה לסבך את יחסי מצרים-ישראל

לאחר חשיפת המנהרות לאורך ציר פילדלפי, מצרים זועמת על הפרסומים של צה"ל. מקור בכיר במודיעין הכללי המצרי הגיב לפרסומים מתחילת השבוע ואמר כי המנהרות שהתגלו במהלך פעולת צה"ל ברפיח כולן ישנות ולא היו בשימוש. כעת, חוסיין אבובכר מנסור, חוקר המזרח התיכון מהמרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מגיב על הנושא ועל סוגיית המאבק בין מצרים לישראל על השליטה העתידית בציר פילדלפי: "נראה שזה הפך למקור בושה גדול עבור הממשלה המצרית".

אבובכר מנסור הסביר בתוכניתה של איילה חסון בתאגיד השידור הציבורי 'כאן 11', כי המצב בציר פילדלפי הפך קשה לממשלת מצרים בגלל התנהלות גורמי הצבא המצרי לאורך שנים בסוגיית המנהרות והעברת ציוד בין עזה לסיני: "אנחנו לא מדברים על אסטרטגיה רשמית של הממשלה, אלא על גורמים שהתעסקו בשחיתות. זה היה אינטרס כלכלי במהותו. כעת, זה הפך למקור בושה גדול עבורם".

"נולדתי בקהיר והשלמתי תואר בעברית באוניברסיטה במצרים. במהלך שנות חיי במדינה, חוויתי את האנטישמיות כחלק ממערכת החינוך על בסיס יומיומי", משתף החוקר ומוסיף: "אי אפשר להגיד שהתודעה הציונית צמחה אצלי. דווקא במדינה כמו מצרים השיח על ישראל הציונות הוא חלק מרכזי מהשיח הלאומי. זה שם, גם אם לא כולם מתעניינים בזה, ולא בהכרח באופן חיובי במיוחד". לדבריו, כצעיר בשנות האינתיפאדה השנייה, הוא החל להתעניין בישראל, בציונות ובלימוד עצמי של עברית. "אני מרגיש בטוח בעצמי ובמה שאני עושה מפני שאני מתגורר בוושינגטון. כיום, יש הרבה קולות ערביים שמקפידים על אותו קו שמאמין בנורמליזציה עם ישראל. אמנם מדובר במיעוט, אך הוא אינו מיעוט חלש", סיפר החוקר והוסיף: "למרות מה שקרה ב-7 לאוקטובר, אני מאמין באפשרות להתקדם לקראת שלום ונורמליזציה".

החוקר מציין כי הממשלה המצרית ממשיכה להכחיש את הנושא, כאשר מקור מצרי בכיר אמר כי “ישראל לא סיפקה ראיות לקיומן של מנהרות פעילות בגבול המצרי, וניצלה את המנהרות הסגורות בעזה כדי להפיץ טענות שקריות להשגת מטרות פוליטיות”. לדברי אבובכר מנסור: "הסוגייה עלולה לסבך את היחסים עם ישראל, מכיוון שמצרים רואה חשיבות גדולה בכך שציר פילדלפי יחזור לשמש כאזור חיץ כפי שהיה בעבר". מניתוח המצב בשטח, עניין ההברחות דרך ציר פילדלפי נבנה על בסיס גורמי הצבא והמודיעין המקורבים לנשיא א-סיסי. "בזכות זה, הם יצרו רשת כלכלית שקשורה לשבטים בצפון סיני. אנחנו מדברים מבנה כלכלי-צבאי רחב מאוד. כעת, יהיה מאוד מורכב לפרק את זה גם בגלל סוגיית השליטה באזור ביום שאחרי המלחמה", הוא מסכם.