כמעט שנה וחודשיים אחרי הצטרפות חיזבאללה ללחימה מול ישראל, לאחר מתקפת הפתע של חמאס בדרום, הפסקת האש בלבנון נכנסה לתוקפה ב-4 לפנות בוקר (שעון ישראל). מדיווחים בשטח, נראה כי מאז שעות הבוקר השקט נשמר. בראיון לחדשות כאן 11, שעות ספורות טרם כניסת ההסכם לתוקף, הסביר אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כי קיימים ספקות משמעותיים בדבר יכולתו של הצבא הלבנוני לאכוף את ביצוע ההסכם ולהתמודד עם ארגון הטרור חזבאללה.
"נס שני" לחזבאללה
אל"מ (במיל') ד"ר נריה הדגיש כי הלך הרוחות בלבנון, בעיקר בקרב תומכי חזבאללה, הוא אופטימי בנוגע לעתיד הארגון. לדבריו, "חזבאללה רואה בהסדרה מעין 'נס שני', בדומה להתערבות האלוהית שחוו בשנת 2006". הוא מסביר כי באותה תקופה, כאשר נכנסה לתוקף החלטה 1701 להפסקת אש בין ישראל לחזבאללה במלחמת לבנון השנייה, חזבאללה הוכה קשות וזכה להזדמנות נוספת להשתקם ולהוביל למצב העניינים בו אנו עומדים כיום. המומחה מדגיש: "כעת, ברור שוב כי חזבאללה מוכה קשות וזוכה להנשמה נוספת ומשמעותית מבחינה אסטרטגית עבור הארגון".
בהתייחסותו לאכיפת ההסכם החדש על ידי כוחות חזבאללה, הסביר נריה כי המבחן העיקרי יהיה במפגש הראשון בין צבא לבנון ליחידות חזבאללה בדרום לבנון. "אם חזבאללה יכנע וימסור את נשקו, תפקידו כמגן לבנון יסתיים", אמר והעלה שאלות מהותיות לגבי עתיד הארגון, לרבות האפשרות שיפנה מאמצים פנימה, למאבקים על נשיאות לבנון ומעמד השיעים במערכת הפוליטית במדינה.
האם ניתן לסמוך על צבא לבנון בשמירת הפסקת האש?
אל"מ (במיל') ד"ר נריה הביע ספקות משמעותיים בדבר יכולתו של הצבא הלבנוני להתמודד עם חזבאללה. בהסתמך על ניסיון העבר, הוא הזכיר מקרים שונים, כגון השתלטות אש"ף על דרום לבנון וכיבוש חזבאללה את ביירות ב-2006. תוך שהוא חושף את המורכבות האסטרטגית והפוליטית של המצב הנוכחי, המומחה מזהיר: "הצבא יתקשה להתגבר על חזבאללה אם הוא יחליט להתנגד למרותו בשטח".