עבור לתוכן העמוד
Menu

מומחה לבנון: "הסיכוי להסדר בין ישראל ללבנון קטן מאוד"

הסיכוי להסדר עם לבנון על בסיס הצעה אמריקאית קטן מאוד • ישראל לא מעוניינת להיגרר לעימות עמוק בשטח שבו יש סיכון לאבידות גדולות

 

תא"ל (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, שוחח הבוקר ברדיו קול ברמה על ההתפתחויות האחרונות במלחמה במזרח התיכון, תוך ניתוח הסיכויים להסדר בין ישראל ללבנון והאתגרים שעומדים בפני מגעי השלום בין המדינות.

לדבריו של תא"ל (במיל') ד"ר נריה, הסיכוי להגיע להסדר עם לבנון על בסיס הצעה אמריקאית "הוא מאוד קטן כרגע", הרי שישנם אלמנטים בהסכם שמזיקים לריבונות הלבנונית: "למשל, ההצעה שישראל תוכל להתערב בשטח לבנון במקרה של איום על ביטחונה, או הצעה להקים כוח בינלאומי שיעמוד בין סוריה ללבנון כדי למנוע את כניסת הנשק הבלתי חוקי – זה לא משהו שלבנון יכולה להסכים לו".

בנוגע להשפעתה של איראן על הלבנונים, נריה הוסיף כי כל מגע עם הלבנונים מתקדם בעצלתיים, כיוון ש"טהרן משקיפה על כל מה שקורה בלבנון, ועם כל פעם שהמערכת הלבנונית מתחילה להתקרב לפתרון, תמיד יש בכיר מטהרן שמגיע לשטח ומונע מהם להתקדם". הוא ציין את הדמויות הבכירות שמגיעות מלב טהרן, כמו שר החוץ האיראני ויועצו הקרוב של חמינאי, שמגיעים "לכאורה כדי לעזור", אך למעשה "מונעים כל התקדמות פוליטית".

בהתייחס למצב הביטחוני בדרום לבנון, הדגיש תא"ל (במיל') ד"ר נריה: "אנחנו לא רוצים להתגרות בגורל ולהיכנס לעומק שטח שבו אנחנו יודעים שיש סיכוי גבוה לאבידות גדולות. חזבאללה לא רק ערוך שם – הוא גם משתקם במהירות ומסוגל להפעיל יכולות ירי שמטרתן לגרום לפאניקה בשטח הישראלי". לגבי יכולת ההתגוננות הישראלית, ציין המומחה כי "לא פשוט להתמודד עם חזבאללה, ובמיוחד לא כשיש לו 40 אלף טילים – זה בהחלט מספיק כדי לנהל מלחמה ממושכת נגדנו. אם מישהו חושב שמדובר במלחמה קצרה, הוא טועה".

נריה לא חסך ביקורת גם כלפי הממשל הלבנוני, ותקף את הממשלה שהייתה בעיניו "סמרטוט מפני שהיא לא מסוגלת לקבל שום החלטה משמעותית". עם זאת, הוא ציין כי ייתכן שבעתיד תהיה אפשרות להתקדם אם ימקדו את המאמצים "בפגיעה בנכסיו של נביה ברי, יושב ראש הפרלמנט הלבנוני, שנראה כי הוא נציג חזבאללה בממשלה. אני מאמין כי זה יכול להוביל למצב שבו אולי יראו תוצאה חיובית בהתקדמות לקראת הסדר".

בנוגע לאינטרסים האמריקאיים נוכח ניצחונו של הנשיא דונלד טראמפ בבחירות האחרונות, וכניסתו לתפקיד ב-2025, תא"ל (במיל') ד"ר נריה התייחס גם למעורבות הממשל הבא: "ההתקדמות אמורה להיות מול טראמפ, ואנחנו רואים שהדבר מתעכב כי יש תיאום אינטרסים בין ישראל לאיראן. זה מה שמעכב את כל התהליך". החוקר הבכיר הדגיש כי אין כיום "מטרה מוגדרת" לחיסול חזבאללה מצדה של ישראל, אלא "רק למנוע ממנו להיות איום" – אך הוא הוסיף כי האתגרים בדרום לבנון "לא פשוטים, וקיימת שם מורכבות אמיתית, גם אם המטרה שלנו לא בהכרח חיסול מוחלט".