קטאר הודיעה לארה"ב, ישראל וחמאס כי היא מפסיקה לשמש כמתווכת במשא ומתן להפסקת אש. בדיווח לא מאומת, הקטארים ציינו כי לא ימשיכו עוד במשא ומתן על הפסקת אש לאחר בחירתו מחדש של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ. ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, אמר אמש לחדשות ILTV כי "חמאס השפיל את קטאר" משום שהם לא הסכימו להפסקת אש, ולכן קטאר רוצה להציל את פניה מול הנשיא החדש בארה"ב.
הקטארים ציינו כי לא ימשיכו עוד במשא ומתן על הפסקת אש ברצועת עזה • נסיגת קטאר פותחת הזדמנות למצרים או לטורקיה לקחת תפקיד פעיל
לדברי ד"ר דייקר, מומחה ליחסי ישראל-ארה"ב, הנשיא הנבחר נתפס בעיני המזרח התיכון כ"סוס החזק" כפי שישראל נתפסת גם היא. "בחודשים האחרונים, הקטארים הבינו כי הם נכשלו בניסיונות ללחוץ את חמאס להגיע לעסקה לשחרור החטופים הישראלים ולהפסקת אש. למרות הדיווחים בתקשורת המערבית, חמאס הוא זה שדחה שוב ושוב את ההצעות לעסקה כדי להצית את המתחים במלחמה. כתוצאה מכך, הניהול הקטארי של מגעי המשא ומתן להפסקת אש עם חמאס פשוט מיצה את עצמו, והרגע המתאים לפרוש הגיע עם בחירתו של טראמפ לנשיאות".
"הקטארים מודעים מאוד למצב שישתנה בקדנציה השנייה של הנשיא טראמפ", אמר ד"ר דייקר והוסיף: "עם זאת, נסיגת קטאר פותחת הזדמנות למצרים או לטורקיה לקחת תפקיד מוביל יותר במשא ומתן בין ישראל לחמאס, ואולי אף עבור סעודיה". כעת, לדבריו, השאלה ניצבת בפני ארה"ב וישראל את מי הם רוצים כמוביל המגעים לעסקה.
בהתייחס לחודשים האחרונים של ממשל ביידן, ד"ר דייקר הסביר כי ניסיון העבר מלמד על הקשחת העמדות כלפי ישראל: "ממשל אובמה, למשל, הכריז בחודשיו האחרונים על ההתנחלויות הישראליות בלתי חוקיות. ההערכה שלי היא שביידן, במקרה הנוכחי, נוטר טינה רבה יותר כלפי המפלגה שלו שגרמה לו לפרוש מהמירוץ לנשיאות ולפנות את הדרך לקמלה האריס, מאשר על ישראל. עם זאת, אנחנו עדיין רואים לחץ מתמשך של הממשל על ישראל בכל הנוגע להעברת הסיוע ההומניטרי לרצועה, למרות שברור לכולנו שהדיווחים על הרעה במצב ההומינטרי ברצועה משרתים את ארגון הטרור חמאס, ואינם תואמים את המציאות, שכן ישראל שומרת על הדין הבינלאומי בנושא".