עבור לתוכן העמוד
Menu

הסיכוי להפסקת אש אמיתית בין ישראל ללבנון נמוך, אך זה הכרחי

הפסקת הלחימה בלבנון הכרחית לישראל כדי להתארגן מחדש, להסיק מסקנות ולחשוב על הצעדים הבאים • על ישראל לנצל את כל ההזדמנויות ולהתערב בהפרות

האם יש סיכוי להפסקת אש אמיתית בלבנון? | ההפסקה הזמנית של הלחימה בלבנון הכרחית לישראל, חיונית כדי להתארגן מחדש, להסיק מסקנות ולחשוב על הצעדים הבאים. הפסקת אש היא תמיד שברירית, אבל היא עדיפה על מעשי איבה. חזבאללה מעז להכריז שהשיג "ניצחון גדול" אך מוצא עצמו מבודד. היא איבדה את מנהיגיה, חלק גדול מלוחמיה, את הארסנל הצבאי רב העוצמה שלה, את טיליה ההרסניים, ומעל לכל אמון הלבנונים. פצועים עמוקות ונטושים, הם אינם יכולים עוד לסמוך על חיזבאללה שיגן על ארצם ויחיה בביטחון. עם זאת, הבה נהיה מציאותיים; איש אינו הולך שולל באשר לכוונותיו האמיתיות של חזבאללה. אנחנו מכירים היטב את הטריקים והטקטיקות שלה. היא ללא ספק תתארגן מחדש לסיבוב שני ותמשיך במאבק האסלאמיסטי נגד המדינה היהודית. עלינו למנוע זאת בכל האמצעים האפשריים.

במשך שלושה עשורים אחראית המיליציה השיעית במידה רבה למצוקותיהם של הלבנונים ולערעור היציבות במזרח התיכון. בשום מדינה בעולם מיליציה לא מכתיבה למדינה ריבונית ועצמאית או לצבא. הסגר של חזבאללה יהפוך אפוא את הדף, ייפטר מהנטל הכבד וישים קץ לטרור היומיומי. זו תהיה הקלה גדולה לעם הלבנוני כדי שיוכל סוף סוף לחיות בשלום ובדו-קיום עם מדינת ישראל. הדבר יהיה תלוי כמובן באיראן, בנחישותו של הנשיא האמריקני ובערבויות מערביות, אך בראש ובראשונה בהרתעה ישראלית חזקה. על כל הפרה על צה"ל להגיב ללא היסוס או רחמים.

הפסקת האש תנוטר על ידי החמישייה. שר החוץ הצרפתי, ז'אן-נואל בארו, שיבח את מעורבותה הנחרצת של צרפת בהשגת ההסכם: "זו הצלחה לדיפלומטיה הצרפתית, ואנחנו יכולים להיות גאים בה". בארו הדגיש את תפקידה החיוני של צרפת, הודות לקשריה ההיסטוריים והמיוחסים עם לבנון, מדינה שהייתה בעבר תחת המנדט שלה.

צרפת תמלא אפוא תפקיד מוביל בפיקוח על ההסכם; היא תהיה אחראית לפקח על יישומו ולהבטיח יציבות לאורך גבול הקו הכחול. ברור גם שצרפת תישא באחריות העיקרית במקרה שהפסקת האש תיכשל ומעשי האיבה יתחדשו.

בית אזרחי בעיירה טירה לאחר שנפגע מטיל חזבאללה ב-2 בנובמבר 2024. 11 תושבים נפצעו. (מגן דוד אדום/X/צילום מסך)
בית אזרחי בעיירה טירה לאחר שנפגע מטיל חזבאללה ב-2 בנובמבר 2024. 11 תושבים נפצעו. (מגן דוד אדום/X/צילום מסך)

המציאות של הסכם הפסקת האש

הפסקת האש בוודאי אינה אידיאלית, אך היא חיונית לתושבי הכפרים הישראלים החיים לאורך הגבול. הם חיו עד כה תחת איום יומיומי של רקטות. יצוין כי ההסדר שנחתם עם לבנון אינו נוגע לסוריה, או למיליציות השיעיות העיראקיות והתימניות, ולכן לצה"ל תהיה תמיד יד חופשית לבצע פשיטות.

מבחינה דיפלומטית, הפסקת האש בלבנון מאפשרת מערכה נגד צווי המעצר של בית הדין הפלילי הבינלאומי, נמנעת מהחלטה מחייבת פה אחד במועצת הביטחון ומשחררת אמברגו על נשק ותחמושת שהוזמנו מארצות הברית. רגיעה זו היא זמנית ושברירית, אך היא עשויה להניח יסודות מוצקים לביסוס יחסי שכנות טובה עם שכנותיה הערביות של ישראל, ובמיוחד עם ערב הסעודית. הפסקת האש מאפשרת לצמצם את המשימות המבצעיות של צה"ל, להעניק סוף סוף חופשה לאלפי חיילי מילואים, לאפשר שליטה במצב הביטחוני בגדה המערבית ולסיכול פיגועים, ובראש סדר העדיפויות למקד את כל המאמצים בשחרור בני הערובה ובהשגת פתרון פרגמטי ובר קיימא לבעיה ההומניטרית בעזה.

כמו כן, יהיה קל יותר לחזק את יחסינו עם מצרים ובמיוחד עם הרשות הפלסטינית, בשעה שאבו מאזן, בן 89, מתקשה להתמודד עם ירושתו. חמאס נכשל כעת בהשגת תמיכת חיזבאללה ועזרתה של איראן. התנועה האסלאמית הפלסטינית מבודדת בעולם הערבי.

גם בהקשר הבינלאומי, הפסקת האש הזו הגיונית ונבונה משום שהיא באה ערב כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. מאז בחירתו מחדש ניהל עמו בנימין נתניהו חמש שיחות טלפון פוריות. לעת עתה, הם מסכימים על הדרך קדימה.

לכן, לישראל יש כל אינטרס להראות את כישוריה הדיפלומטיים וכוונותיה הטובות ולא להוכיח את יכולותיה הצבאיות ולהפגין תדמית לוחמנית. הניסיון של המערב בווייטנאם, אפגניסטן ועיראק וכיבוש ביירות על ידי טנקים של צה"ל ב-1982 לימד שאי אפשר להפיל משטרים בכוח הנשק או לחסל לחלוטין תנועה דתית או אידיאולוגיה פנאטית.

בכל המישורים הללו, הפסקת האש יכולה להועיל לישראל, בתנאי שהיא תחול כמובן על הכתב. הפרה של חיזבאללה או ארגוני טרור אחרים תוביל את צה"ל להגיב בחריפות, ובמקרה כזה אף רשות בינלאומית לא תוכל לנזוף בישראל על הלגיטימיות של הפשיטות. איראן וחיזבאללה צריכים להבין שהפסקת האש היא רק מבחן בשטח ולא הסכם מעמדת חולשה. הפסקת אש היא עדיין הפתרון הטוב ביותר האפשרי כדי להימנע מהגרוע מכל.

אל מול המתחים והאיומים הקרובים והרחוקים, הלחצים הבינלאומיים, החרם ובידודה של ישראל, הגיע הזמן לשנות את כללי המשחק: לנקוט מדיניות קוהרנטית ואסטרטגיה נועזת, תוך התחשבות אך ורק באינטרסים של מדינת ישראל ובביטחון אוכלוסייתה.

הסכם הפסקת האש אינו הסכם שלום כפוי. ישראל נמצאת כיום בעמדת כוח שיכולה להכתיב את דרך הפעולה ולהבטיח יציבות בצפון הארץ לעוד שנים רבות. רגיעה ארוכת טווח תמנע נוכחות מיותרת של חיילינו בבוץ הלבנוני, על כל השלכותיה והשלכותיה על החברה הישראלית כולה.

על ישראל לנצל את כל ההזדמנויות והמנופים ולהתערב במהירות במקרה של הפרה. הפעם תקבל ישראל לגיטימציה ותמיכה מממשל טראמפ להגביר את הפעילות הקרקעית ואת התקיפות האוויריות, בעיקר נגד איראן.

לבסוף, ההסכם עם לבנון עלול לסכן את משטרו של בשאר אל-אסד. המצב בשטח הולך ומסתבך עם כיבוש העיר האסטרטגית חלב על ידי מורדים אסלאמיסטים סונים. נפילתו של בשאר אל-אסד מדאיגה את ישראל ואת המערב. מה תהיה האסטרטגיה מול חזית הג'יהאד החדשה? על ישראל לעמוד על המשמר מול סוגיה מורכבת.

* * *

הערות

  1. מאז תחילת הכניסה הקרקעית הישראלית לדרום לבנון תקף חיל האוויר יותר מ-12,500 מטרות של חיזבאללה, כולל 360 בביירות. צה"ל השמיד 70% מהמל"טים, 150 מחסני נשק ועשרות מנהרות ומבצרים. השלל כולל 12,000 מטעני חבלה, 13,000 רקטות וטילים ואלפי מחשבים, מסמכים וציוד תקשורת. עשרות לוחמי חזבאללה מוחזקים כיום בישראל.
  2. חמש המדינות המוזכרות במאמר הן ארצות הברית, צרפת, קטאר, מצרים וערב הסעודית.
  3. הקבינט המדיני-ביטחוני האריך בשנה פטור המאפשר לבנקים ישראליים לשתף פעולה עם בנקים פלסטיניים. איימו עליהם בשיתוק.