עבור לתוכן העמוד
Menu

יועמ"ש משרד החוץ לשעבר: "האירופים מפרים את הסכמי אוסלו"

המשפטן אלן בייקר טוען כי ההכרה האירופית החד צדדית במדינה פלסטינית חסרת תוקף משפטי • ישראל יכולה לראות בהפרות הפלסטיניות והאירופיות כהזדמנות להכריז על בטלות ההסכמים

החלטתן של נורבגיה, אירלנד וספרד השבוע להצהיר כי הן מכירות במדינה פלסטינית, עוררה זעם בירושלים. בניסיון אולי למנוע אפקט של "כדור שלג", שר החוץ ישראל כץ זימן את השגרירים של אותן מדינות לשיחת נזיפה ואף נשקלים מספר צעדים כנגד הרשות הפלסטינית. השגריר אלן בייקר, מנהל המכון לדיפלומטיה ציבורית במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, התייחס למגמה האירופאית להכיר חד צדדית במדינה פלסטינית, ומגדיר זאת כהפרה חמורה של הסכמי אוסלו. לדבריו, נורבגיה והאיחוד האירופי חתומים כעדים להסכמי אוסלו ולכן אינם יכולים לפעול בניגוד להם.

בייקר, ששירת בתפקיד היועץ המשפטי וסמנכ"ל משרד החוץ, מבהיר כי הסכם אוסלו לא הוגבל בזמן והוא נותר בתוקף, למעט המגבלה על כהונתו של אבו מאזן כנשיא הרשות הפלסטינית, שלא קיימה בחירות מאז. לדבריו, "ישראל יכולה לראות בהפרות הפלסטיניות החוזרות ונשנות ובהפרות האירופיות כהזדמנות להכריז על בטלות ההסכמים ולהשתחרר ממחויבויותיה. עם זאת, ממשלות ישראל בחרו להמשיך ולראות את ההסכמים בתוקף, מתוך חשש לוואקום שלטוני במקרה של קריסת הרשות הפלסטינית".

בראיונות שקיים לכלי התקשורת בארץ ובעולם, בייקר ציין כי ישראל חייבת להמשיך ולשמור על כללי הנורמות הבינלאומיות, מכיוון שזה יפעל בסופו של דבר לטובתה. הוא מביא כדוגמה את הצו האחרון מבית הדין בהאג, שמסביר שישראל צריכה להימנע מביצוע פעולות שיכולות להתפרש כהשמדת עם, למרות שהיא נלחמת בארגון טרור ומגנה על עצמה. הוא מסביר: "במצב הנוכחי, ההכרזות האירופאיות על הכרה בפלסטין כמדינה הן הצהרות פוליטיות חסרות משמעות משפטית. כל עוד אין מדינה פלסטינית ממשית, הכרה בינלאומית אינה תקפה מבחינה משפטית. לפי הסכמי אוסלו, הקמת מדינה פלסטינית חייבת להיות תוצאה של משא ומתן על מעמד הקבע, ולא צעד חד צדדי".

בייקר מזכיר כי הגדרת מדינה כוללת שטח מוגדר, אוכלוסייה מוגדרת, שפה מוגדרת ויכולת לעמוד בהתחייבויות בינלאומיות ושוחרת שלום. לדבריו, מגוחך שהאו"ם שוקל לתת לפלסטינים חברות באו"ם כשהם אינם עומדים בקריטריונים אלה. בסיכום דבריו, הדגיש החוקר כי "מאז קמה מדינת ישראל לפני 76 שנה היא תחת בליץ מדיני יומיומי, ואין לצפות שהמצב ישתנה בעתיד הנראה לעין".