עבור לתוכן העמוד
Menu

"שופט לבנוני לא יכול להחליט על עצירת הלחימה"

כך אמר בגלי צה"ל השגריר אלן בייקר, מומחה למשפט בינלאומי • בייקר: "אין זו סמכות בית הדין להורות לישראל על הפסקת את הלחימה"

בית המשפט הבינלאומי בהאג קיבל היום (ו') החלטה דרמטית במסגרת ההליך המשפטי בין דרום אפריקה לישראל, והוציא צווים חדשים נגד המדינה היהודית. הצווים מתייחסים למספר היבטים משמעותיים, ובראשם דרישה מישראל להפסיק לאלתר את פעולות הלחימה ברפיח, מחשש להרעת תנאי המחייה ואף להשמדה חלקית או מלאה של העם הפלסטיני. השגריר אלן בייקר, מנהל המכון לדיפלומטיה ציבורית במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, ומומחה למשפט בינלאומי, התייחס בהרחבה להחלטה ולמשמעויותיה במשדר מיוחד של גלי צה"ל.

לדבריו, עוד טרם קבלת ההחלטה הסופית, היה ברור שדרום אפריקה טוענת לרצח עם מצד ישראל, טענה שישראל הצליחה להפריך. "כל הנחת היסוד של דרום אפריקה היא שישראל מבצעת רצח עם, וכאשר הוכחנו שלא כך הדבר – בית הדין לא יכול להורות לנו להפסיק את הלחימה", אמר בייקר. עם זאת, הוא הביע חשש מפני ההשפעות הפוליטיות על פסיקת בית הדין, בהתחשב בכך שמדובר בגוף של האו"ם ובשופטים שנבחרים על ידי מדינותיהם: "הפוליטיקה הנוכחית מעודדת הלך רוח אנטי-ישראלי, ולכן ברור כי היא זו שתשפיע בסופו של דבר על הוצאת הצו נגדנו".

בייקר צופה שהפלסטינים יפנו כעת למועצת הביטחון של האו"ם בדרישה להפסיק את הלחימה, אך מעריך שאחת המעצמות, ככל הנראה ארצות הברית, תטיל וטו על החלטה כזו. הוא מדגיש: "במקרה כזה, ארה"ב כבר הודיעה מראש שאינה מתכוונת לכבד את ההחלטה".

בהתייחסו לשופט נוואף סלאם, שכיהן בעבר כשגריר לבנון באו"ם והביע עמדות ביקורתיות כלפי ישראל, הביע בייקר חשש מפני הטיה פוליטית: "לזהות השופטים ולמדינותיהם יש חשיבות גדולה מאוד בפסקי דין. לא ניתן לצפות משופט לבנוני לנהוג באובייקטיביות, מאחר והוא התבטא בעבר נגד ישראל. היה ראוי שיסתלק מהדיון". עוד הוסיף בייקר כי "בית הדין בכלל לא אמור להתעסק בכל מה שלא קשור להשמדת עם. עליהם לדון רק בשאלה – האם באמת יש שם כוונה ברורה של ישראל לבצע השמדת עם? ובכן, כבר הוכחנו שלא".

בייקר סיכם את דבריו באומרו כי הוא מאמין שעדיין ישנן מדינות שלא יתמכו בצווים אלו: "אני מקווה שעדיין יש מדינות שלא יגררו לתמוך בעיוות כזה של הדין. עם זאת, אני לא בטוח כלל שיש מספיק מדינות כאלה כדי להכריע את הכף בשאלות כאלה".