הפלסטינים ציינו בשבוע שעבר את יום השנה ה-16 למותו של יו"ר הרש"פ לשעבר, יאסר ערפאת, שמת בבית החולים הצבאי הצרפתי "קלאמאר" ב-11 בנובמבר 2004.
בחלוף 16 שנים למותו נותרה סיבת מותו כתעלומה למרות ידיעות שהפיצו רעייתו סוהא ערפאת בכירי הרש"פ מאז יום מותו ועד היום כי הוא הורעל למוות.
בית הדין האירופי לזכויות האדם קיבל החלטה לחדש את חקירת נסיבות מותו של יאסר ערפאת, כך הודיעה סוהא ערפאת בראיון מיוחד שהעניקה לערוץ הטלוויזיה “אל-ערביה” ב-5 בספטמבר מביתה במלטה במסגרת המתקפה התקשורתית שלה נגד הרש”פ.
“זה יהיה סיפור גדול ואני אגלה מי הרעיל את יאסר ערפאת. לאחר 3 שנים של חקירה יחדש בית הדין האירופי את החקירה ויזמין מחדש את כל העדים”.
“בתי זהווה, שדמו של ערפאת זורם בעורקיה, היא שיזמה את החקירה מלכתחילה", טענה סוהא.
הרש"פ הקימה ועדת חקירה בראשותו של חבר הועדה המרכזית של פת"ח הגנרל תוופיק טיראווי ששימש בזמנו כראש המודיעין הכללי, אך היא מעולם לא פירסמה את תוצאותיה, למרות שהחקירה הסתיימה.
غاب الياسر ولكن ذكراه بيننا ❤️🇵🇸
الذكرى السادسة عشر على رحيل القائد #ياسر_عرفات❤️ pic.twitter.com/5IrTrMmUr3— Mosa M Alnuaizi 🇵🇸 (@mosaalnuaizi) November 11, 2020
יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, האשים בעבר את יריבו המר מוחמד דחלאן כי הוא זה שעמד מאחורי "ההתנקשות" בחיי יאסר ערפאת, לפני יותר משנתיים הבטיח מחמוד עבאס לגלות את זהותו של "הרוצח" והגוף שעמד מאחורי ה"התנקשות" בחיי מחמוד עבאס, אך שום דבר לא קרה, הרש"פ ממשיכה להסתיר את תוצאות ועדת החקירה בנושא.
עבדאללה עבדאללה, חבר המועצה המהפכנית של פת"ח אמר ב -10 בנובמבר לסוכנות הידיעות "ערבי 21" כי "מי שעמד בראש הפשע הזה הוא ראש ממשלת הכיבוש אריאל שרון ויתכן שהוא קיבל אור ירוק לכך מהממשל האמריקני".
הוא טען שתיק החקירה בפרשה יישאר פתוח וכי ברור שבעתיד יתגלה מי עמד מאחורי "ההתנקשות" בחייו של יאסר ערפאת. "עד כה אין לנו הוכחות חותכות לגבי מי עמד מאחורי הפשע הזה" טען עבדאללה.
גורמים בכירים בפת"ח גילו כי החקירה של המודיעין הכללי הפלסטיני בראשותו של תוופיק טיראווי הובילה אל רופא השיניים של ראש הרש"פ לשעבר, החשד היה שהוא החדיר רעל לתוך אחת משיניו של יאסר ערפאת בעת הטיפול בו או שהטמין את הרעל במשחת השיניים שבה השתמש ערפאת כדי לצחצח את שיניו.
כשהגיעו החוקרים אל ביתו של רופא השיניים המתגורר ברמאללה התברר כי הוא מת בנסיבות מסתוריות.
בני משפחתו טענו כי הוא מת התקף לב בעת שנהג במכוניתו.
מצרים, ירדן ותוניסיה השתתפו בחקירת נסיבות מותו של ערפאת, הם שלחו חוקרים וצוותים רפואיים כדי לבצע כמה בדיקות, אך התוצאות לא פורסמו מעולם.
על פי גורמים בפת"ח, גם צוות חקירה צרפתי וצוות חקירה שוויצרי הגיעו לרמאללה ופתחו את קברו של יאסר ערפאת ולקחו דגימות משרידי גופתו אך לא הגיעו לשום מסקנות חותכות לגבי הטענות להרעלה.
הדעה הרווחת בקרב קבוצה גדולה של בכירים בפת"ח היא שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מחזיק את הקלפים צמוד לחזהו כדי לפתוח אותם בזמן המתאים מבחינתו, ככל שיסלים קרב הירושה, כדי להטיל את האשמה למותו של יאסר ערפאת על יריבו הפוליטי מוחמד דחלאן.
יאסר ערפאת הייתה דמות מנהיגותית אהובה על הפלסטינים והנחת העבודה של מחמוד עבאס היא כי אם יטיל את האחריות למותו על מוחמד דחלאן ויחשוף את "ההוכחות" שיש ברשותו הוא יגרום נזק פוליטי גדול למוחמד דחלאן ויפגע בפופולאריות שלו.
מוחמד דחלאן מצדו מכחיש כל קשר למותו של הראיס ומקורביו טוענים כי מי שהרוויח ממותו של יאסר ערפאת היה מחמוד עבאס אשר ירש אותו בתפקיד.
יאסר ערפאת לא אהב בלשון המעטה את מחמוד עבאס. הוא טען כי מחמוד עבאס מנסה לחתור תחתיו, ביחד עם ראש המודיעין המצרי עומר סולימאן ועם הממשל האמריקני.
יאסר ערפאת הציע, על מיטת חוליו בפאריז, לאחמד קריע (אבו עלאא') להיות יורשו, אך קריע דחה את ההצעה והציע לו להכתיר כיורשו את מחמוד עבאס.
לרש"פ אין שום הוכחה חותכת אכן הואהורעל למוות, אין שום סימנים פורנזים לטענה הזו, גם הטענה כי ישראל היא שאחראית ל"התנקשות" בחייו הינה שקרית, הטענה הזו התרופפה במשך השנים לאחר שמחמוד עבאס האשים את מוחמד דחלאן כי הוא שאחראי למות ערפאת.
ברחוב הפלסטיני סבורים כי גורם פלסטיני שהיה מאוד מקורב לערפאת ובעל גישה אליו הוא שאחראי למותו של יאסר ערפאת במהלך המצור הישראלי על המוקאטעה ויש דרישה כי הרש"פ תפרסם את מסקנות ועדת החקירה בראשותו של תוופיק טיראווי.
"אם מחמוד עבאס אכן יודע מי אחראי למותו של יו"ר הרש"פ לשעבר כי שהוא טוען, מדוע איננו מודיע זאת לציבור? זוהי חובתו", טוענים ברחוב הפלסטיני.
תנועת פת"ח התפצלה לשני מחנות: המחנה בראשותו של מחמוד עבאס והמחנה השני הנקרא " הזרם הדמוקרטי" בראשותו של מוחמד דחלאן, כל אחד מהמחנות טוען כי הוא ממשיך את דרכו של יאסר ערפאת וכל אחד מהם מאשים את השני באחריות למותו.
נראה כי מחמוד עבאס מחזיק במסקנות ועדת החקירה כחרב דמוקלס מעל ראשו של מוחמד דחלאן כדי להנחית עליו בזמן המתאים מבחינתו "מכת מוות" פוליטית, אולם גם לדחלאן יש הפתעות באמתחתו, מקורביו טוענים שהוא יכול לחשוף פרטים חדשים על חלקו של מחמוד עבאס במותו של יאסר ערפאת.
גם סוהא ערפאת מחזיקה במסמכים רגישים אישיים ויש לה מידע על נסיבות מותו, היא נמצאת במחנהו של מוחמד דחלאן ולכן דחלאן יוכל להיעזר בה כדי להזים טענות של מחמוד עבאס על חלקו באחריות למותו של יו"ר הרש"פ לשעבר.
הויכוח על נסיבות מותו צפוי לפרוץ בגלוי בחברה הפלסטינית ככל שיתעצם קרב הירושה.