התראות

אל מול חולשת העולם הערבי – גם פני הפוקר של עבאס לא יועילו

העולם הערבי עסוק בבעיות של עצמו והמדינות המתונות התלויות בסיוע האמריקני, משלמות "מס שפתיים" לפלסטינים אך הן ישלימו עם תהליך הסיפוח בגדה • הפלסטינים יכשלו במאמציהם למנוע את הסיפוח • צפויה הסלמה בשטחים בתגובה לסיפוח, אך ההערכה היא שהיא לא תוביל לאינתיפאדה שלישית
שיתוף
עבאס בישיבה האחרונה של מל"פ
עבאס בישיבה האחרונה של מל"פ

עניינים

הדברים שאמר שר החוץ הפלסטיני ריאד אלמאלכי בראיון ל"רדיו פלסטין" ב-1 ביוני משקפים את תסכולם של הפלסטינים וחולשתם נוכח תוכניות ישראל לספח שטחים בגדה למרות צעדי עבאס. אלמאלכי אמר שהפלסטינים מנסים לעורר מחאה בישראל על כוונות הסיפוח של ממשלת נתניהו-גנץ וכי "ישראל צריכה לחוש במחיר הגדול שתיאלץ לשלם אם תבצע את הצעד הזה".

הוא הוסיף כי ההנהגה הפלסטינית פועלת כדי לגייס את הקהילה הבינלאומית במטרה "לבודד" את ממשלת ישראל ואת הממשל האמריקני.
שר החוץ הפלסטיני ניגן את אותו התקליט השחוק שניגנו הפלסטינים לפני ההכרזה האמריקנית על ירושלים כבירת ישראל, העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים,ההכרזה הפלסטינית על חוקיות ההתנחלויות ופרסום תוכנית "עסקת המאה" של טראמפ.

פוטין מבקש לגזור את הקופון בסוריה

ההנהגה הפלסטינית יודעת כי ברגע שהממשל האמריקני מגבה את ישראל במאת האחוזים קשה לה מאוד "לבודד" את ישראל בזירה הבינלאומית שלא לדבר על "בידוד" הממשל האמריקני. הציבור הפלסטיני בשטחים מאס כבר לשמוע את הסיסמאות הנבובות האלה ואינו מאמין לשום מילה של ההנהגה הפלסטינית.

גורמים בפת"ח אומרים כי תוכנית "עסקת המאה" האמריקנית היא הסיוט הגדול ביותר של הפלסטינים מאז ה"נכבה" לפני 72 שנה,אבל צריך לזכור כי מדובר בסיוט שהגיע בעיקר בגלל מדיניות הסרבנות של ההנהגה הפלסטינית שדוחה כל תוכנית שלום שאיננה תואמת את "הקווים האדומים" שלה.

הצהרת עבאס: עילה לביטול הסכמי אוסלו?

חולשת העולם הערבי

העולם הערבי עסוק במגיפת הקורונה, באבטלה, בעוני ובהתדרדרות רמת החיים, הבעיה הפלסטינית איננה עומדת בראש סולם העדיפויות שלו, הוא רוצה להתגבר על חוסר היציבות המדינית, היעדר הביטחון והבעיות הכלכליות.

החתימה על הסכם אוסלו בספטמבר 1993 וההכרה של אש"פ בישראל שינו את דפוסי החשיבה בעולם הערבי ביחס לישראל, לכך יש להוסיף את הסכמי השלום שחתמו מצרים וירדן עם ישראל, מדינות המפרץ החלו לקיים נורמליזציה ביחסים עם ישראל מאחורי הקלעים.

דעת הקהל הערבית תומכת בבעיה הפלסטינית, אך העולם הערבי לא "ישבור את הכלים" למען הפלסטינים, הוא לא ייצא לעימות צבאי עם ישראל ומדינות ערב המתונות, התלויות בסיוע הכלכלי האמריקני, לא יתעמתו עם ממשל טראמפ למען הפלסטינים, הן מצפות שהרש"פ תתפשר עם ישראל על "הקווים האדומים" שלה ותסכים לקבל פיתרון הגיוני וריאלי לשאיפות הלאומיות שלה.

 

לראשונה גורם איראני מציין את מספר ההרוגים במהומות בנובמבר

לאחר פרסום תוכנית השלום האמריקנית המכונה "עסקת המאה" הביעו כמה מדינות ערביות תמיכה בתוכנית, חלקן באופן גלוי וחלקן בהידברות השקטה עם ממשל טראמפ דבר שיצר מבחינת עבאס והפלסטינים תקדים מסוכן ואילו ארה"ב וישראל שאבו מכך עידוד, העולם הערבי מתחיל להתרגל לרעיון שישראל לא תוותר על מזרח ירושלים ולא תחזור לקווי 67, בשטח קמו גושי התנחלויות גדולים שבהם מתגוררים מאות אלפי ישראלים שלא יתפנו מבתיהם. לא מדובר בהיקפים של גוש קטיף ברצועת עזה וישראל מוכנה לחילופי שטחים עם הרש"פ תמורת הישארותם במקומות מגוריהם.

מדינת ערב המתונות מבינות כי הקמת מדינה פלסטינית היא אפשרית אך רק על חלק משטחי הגדה. על פי "עסקת המאה" הפלסטינים יוכלו לעשות זאת על 70 אחוזים מן השטח, ישראל זקוקה לגבולות בטוחים וברי הגנה כמו בקעת הירדן והיא לא תוותר על השטח הזה שירדן ויתרה עליו ב-1988 כשהמלך חוסיין הודיע על התנתקותו משטחי הגדה וויתר על כל תביעה עליהם.

גורמים ברש"פ פנו לכמה מדינות ערביות כדי לברר את עמדתן המדוייקת ביחס ל "עסקת המאה" ורעיון הסיפוח אך לא קיבלו תשובות, מדינות אחרות משלמות "מס שפתיים" לפלסטינים בהצהרות נגד הסיפוח אך בפועל הן לא יעשו שום דבר, יו"ר הרש"פ יודע זאת היטב.

צפי לכישלון פלסטיני

הפלסטינים צפויים להיכשל גם הפעם במאמציהם למנוע את מהלך הסיפוח של שטחים מהגדה לישראל.
המחנה הפלסטיני הוא מפוצל, תנועת הפת"ח ותנועת חמאס איננו מסוגלות להתגבר על המחלוקות ביניהן,להגיע לאחדות לאומית ולהילחם נגד תוכנית "עסקת המאה".

ישראל אמורה לקבל גיבוי אמריקני מוחלט לסיפוח לאחר שתעמוד בדרישות האמריקניות ותתאם עם הממשל את מפות הסיפוח.

על פי הערכת גורמים בכירים בירושלים, יהיו גינויים בקהילה הבינלאומית נגד הסיפוח אך אירופה לא תטיל סנקציות על ישראל ולא תתעמת עם ממשל טראמפ בנושא.
התקווה הפלסטינית למחלוקת עזה בחברה הישראלית ולפיצול בחברה הישראלית שיעכבו את הסיפוח איננה ריאלית. סקרי דעת הקהל מראים שמרבית הציבור בישראל תומכת בסיפוח, לראש הממשלה נתניהו יש רוב בממשלה ובכנסת כדי להעביר את תוכנית הסיפוח.

צה"ל נערך להסלמה בשטחים, הוא כבר היה בסרט דומה. ב-14 במאי העבירה ארה"ב את השגרירות שלה מתל אביב לירושלים לאחר שהכירה בה כבירת ישראל, בשטחים הייתה מחאה עממית גדולה אולם צה"ל הצליח לבלום אותה, בגבול הרצועה נהרגו יותר מ-60 פלסטינים ומאות נפצעו בהתנגשויות עם כוחות צה"ל.
צה"ל מילא את המשימה בהצלחה רבה והמחאה הפלסטינית לא התפתחה לאינתיפאדה שלישית.

גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי מחמוד עבאס איננו מעוניין באינתיפאדה שלישית או בעימות מזויין עם ישראל, הוא יאפשר לרחוב הפלסטיני להפגין נגד הסיפוח אך לא יאבד את השליטה בגובה הלהבות של המחאה.

המונח שיו"ר הרש"פ משתמש בו הינו הגברת "ההתנגדות העממית" (מוקאוומה שעביה-בערבית), הוא התנגד לאינתיפאדה השנייה שגרמה נזקים רבים לפלסטינים ותומך במחאה עממית ללא שימוש בנשק חם.

גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי מחמוד עבאס השלים כבר עם הסיפוח הצפוי, אך הוא שומר על פני פוקר ומעודד את הנהגת הרש"פ להילחם "עד הסוף" בזירה הבינלאומית נגד הסיפוח בתיאום עם ירדן, הוא מייחל לניצחונו של ג'ו ביידן בבחירות. על פי הגורמים בפת"ח,בכירים במפלגה הדמוקרטית הבטיחו להם שאם ג'ו ביידן יבחר לנשיא הוא יבטל את תוכנית "עסקת המאה" ויציע תוכנית שלום משלו שתהייה מוקבלת על הפלסטינים.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close