האם הקהילה הבינלאומית תנקוט צעדים משמעותיים נגד ההוצאות להורג באיראן, ותציל את הנידונים למוות? | בפרק החדש של ההסכת "East to West" מבית המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, העיתונאית שרה מרטינז עמיר מתמקדת בקמפיין הדיכוי האכזרי של המשטר האיראני. בין ינואר לאוקטובר 2024, למעלה מ-650 אזרחים הוצאו להורג על ידי המשטר, כך על פי נתוני ארגון זכויות האדם האיראני. אוקטובר היה החודש הקטלני ביותר בעשרים השנים האחרונות, עם 166 הוצאות להורג.
הסיפור של ג'משיד שארמהד
בין הנפגעים היה גם ג'משיד שארמהד, אזרח גרמני-איראני בן 69, שהוצא להורג בטהראן באשמת "שחיתות עלי אדמות" והשתייכות לארגוני טרור. שארמהד, שהיה מתנגד מוכר למשטר ופעיל למען זכויות אדם, נחטף בשנת 2020 במהלך עצירת ביניים בדובאי, והועבר לאיראן. במשך ארבע שנים הוחזק בבידוד, עבר עינויים ונשפט במשפט ראווה.
במהלך הפרק, בתו של ג'משיד, ג'יזל, מספרת בכאב על השנים שבהן ניסתה להציל את אביה: "הם אמרו שהוא הוצא להורג, ואז טענו שהוא מת מוות טבעי. אין לנו אפילו את גופתו, ואין לנו מושג מה באמת קרה. המשטר הזה לא רק משקר, אלא גם מתעלל בחפים מפשע בצורה שיטתית".
שארמהד הוא רק אחד מקורבנות רבים של מדיניות ההפחדה של המשטר האיראני. ארגוני זכויות אדם מדווחים כי המשטר מגביר את השימוש בעונש מוות, לא רק כדי להעניש אלא גם כדי להרתיע את הציבור מלהשתתף במחאות. "אפילו מתנגדים איראנים מחוץ למדינה נמצאים תחת איום תמידי של מעקב, חטיפה ואפילו רצח", מסבירה החוקרת ופעילת זכויות האדם, מאטי הוון, בראיון מיוחד בפרק זה.
התנגדות מתוך איראן
למרות הדיכוי, תנועות מחאה באיראן ממשיכות להתנגד ומעוררות השראה בקרב רבים ברחבי העולם. מאז פרשת מותה של מהסא אמיני ב-2022, קמה תנועת "אישה, חיים, חירות", שמובילה דור חדש של צעירים הנלחמים על זכויותיהם. "העם האיראני כבר עבר את שלב הפחד," מספרת מאטי. "למרות האיומים, הם ממשיכים לצאת לרחובות ולהילחם על עתידם".
שאלות ללא תשובות
כשהעולם צופה מהצד, נשאלת השאלה: האם הקהילה הבינלאומית תנקוט צעדים משמעותיים נגד הדיכוי באיראן, או שתמשיך להעדיף דיפלומטיה על פני צדק? בפרק החדש, צוות המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון לא רק משמיע עדויות ממקור ראשון, אלא גם מנתח את המצב ומעלה שאלות קשות על אחריות העולם החופשי מול דיקטטורה שמטילה אימה על העולם.