עבור לתוכן העמוד
Menu

המלחמה בחמאס היא גם סוגייה אמריקאית

"המלחמה בחמאס היא גם סוגייה אמריקאית", הדגיש ד"ר דייקר בראיון לתוכנית חדשות ישראל עכשיו האמריקאית. ב-10 בספטמבר 2024 ישב ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, עם המנחה ג'וש ריינשטיין כדי לדון במלחמה המתמשכת נגד חמאס ובהשלכותיה מרחיקות הלכת על המערכת הבינלאומית. השיחה המרתקת שופכת אור על מאבקה של ישראל ועל זיקתה למאבק העולמי בטרור, בדגש על משמעותו עבור ארצות הברית.

המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: חיזוק מעמדה הבינלאומי של ישראל

ד"ר דייקר, מומחה ליחסי ישראל-ארה"ב, החל את הראיון בהתייחסות לשינוי השם של המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, לשעבר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. "אנחנו מרכז יחסי החוץ היחיד בישראל שמחזק את ביטחונה של ישראל על ידי העלאת מעמדה הבינלאומי", הסביר. בסיס זה של הסנגור הבינלאומי של ישראל היה קריטי כאשר המדינה מנווטת את האתגרים הדיפלומטיים והביטחוניים המורכבים שמציב הסכסוך המתמשך עם חמאס.

נקודת המבט האמריקאית: קריאה להפסקת אש על רקע חששות פוליטיים

ריינשטיין כיוון את השיחה ללחץ של הממשל האמריקני על ישראל להפסיק את הפעולות הצבאיות ולחתור להפסקת אש ברצועת עזה ובגבול הצפון. דייקר הודה כי ממשל ביידן, במיוחד בשנת בחירות, להוט להשיג שקט ושלווה בעזה כמעט בכל מחיר. "הם רוצים שקט תעשייתי בעזה, והם רוצים שחיזבאללה בצפון יפסיק את ההתקפות שלו לבקשת איראן", אמר, בהתייחסו לתקיפות היומיות מאז מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. לדבריו, "לארה"ב יש אינטרס עמוק בהפסקת אש, ואולי גם בעסקת חטופים מינורית, אך במחיר כבד לישראל".

מאבק אמריקאי-ישראלי משותף

ד"ר דייקר הדגיש כי המלחמה בחמאס היא לא רק מאבק של ישראל – היא גם סוגיה אמריקאית. נקודת מבט זו הודגשה הן בוועידה הרפובליקנית והן בוועידה הדמוקרטית הלאומית, שם אזרחים אמריקאים, כולל הורים של חטופים, דיברו על האיום המשותף הנשקף מחמאס. "אנחנו בעיצומה של טרגדיית טרור בינלאומית", הצהיר נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, והדגיש כי אזרחים אמריקנים נרצחו, נפצעו או נחטפו על ידי חמאס, כאשר רבים עדיין שבויים במנהרות בעזה. "זה לא רק עניין ישראלי. זה עניין אמריקאי".

דייקר קרא לארה"ב להוביל קמפיין בינלאומי נגד חמאס וציין כי אזרחים מ-23 מדינות מוחזקים כיום כבני ערובה. הוא טען כי על הממשל האמריקאי לעמוד כתף אל כתף עם ישראל במאבק באיום עולמי זה.

מלחמת דת, לא סכסוך טריטוריאלי

במהלך הראיון, נשיא המרכז הירושלמי ציין והדגיש את שורשיו האידיאולוגיים והדתיים של הסכסוך. דייקר הצביע על תפיסה מוטעית ארוכת שנים לפיה הסכסוך בין ישראל לחמאס הוא סכסוך טריטוריאלי על קרקעות. "לא מדובר בשטח או בהחלפת שטחים תמורת שלום. זו מלחמת דת – ג'יהאד אסלאמי נגד יהודים ונוצרים כאחד. במשך שנים, ישראל ורבים במערב מסגרו בטעות את המלחמה כסכסוך פוליטי או טריטוריאלי, ולא הבינו את טבעה האמיתי. חמאס, המונעת על ידי אידיאולוגיה אסלאמיסטית רדיקלית, חותרת להשמדת ישראל והעולם היהודי-נוצרי הרחב". הוא הסביר כי "אירועי ה-7 באוקטובר הוכיחו שזה לא הסכסוך הפלסטיני-ישראלי. זה ג'יהאד". המלחמה מושרשת באידיאולוגיה דתית, לא בשאיפות טריטוריאליות.

קריאה לאחדות

דייקר סיים את דבריו בקריאה לאחדות, וקרא לנוצרים וליהודים ברחבי העולם להתאחד בסולידריות נגד הטרור. הוא קרא לקהילה הנוצרית, ובמיוחד לבסיס האוונגליסטי בארה"ב, המונה 60 עד 70 מיליון איש, להתגייס לתמיכה בישראל: "ההיסטוריה היהודית-נוצרית שלנו, מצב העניינים הנוכחי שלנו והעתיד שלנו מונחים על כף המאזניים", אמר, והוסיף: "עלינו לעמוד מאוחדים מול חמאס, איראן וכוחות הטרור האיסלאמיסטי. יחד נוכל להביס את הרוע הזה".

בעוד המלחמה נגד חמאס נמשכת, הראיון משמש תזכורת מפכחת לכך שהסכסוך הזה חוצה את גבולות ישראל. זהו מאבק משותף, הדורש תשומת לב עולמית ושיתוף פעולה מול הטרור.