בעקבות האירוע הקשה ברפיח בשבת, במהלכו נהרגו 8 לוחמים בקרבות בדרום רצועת עזה, תא"ל (במיל') יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה התראיין לאלדד בק ואורנה באתר "מידה" וסיפר כי "התחושות קשות, אך לצערי ברור לכולם שכדי להשיג את מטרותינו נצטרך לשלם מחיר כואב".
תא"ל (במיל') קופרווסר, שכיהן כראש חטיבת המחקר באמ"ן וכמנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים, הדגיש: "כמובן שהיינו רוצים להשיג את מטרות המלחמה במהירות, וגם להימנע מנפגעים, אך החיים הם יותר מורכבים".
בהתייחס להשגת מטרת המלחמה של חיסול החמאס, הוא סבר כי ישראל השיגה בצורה טובה את מטרתה בפירוק המסגרות הלוחמות של ארגון הטרור: "גם אם כרגע אנחנו משלימים את המלאכה הזו באזורים שונים, כמו ג'באליה או רפיח, עדיין השלמנו 75%-80% מהמשימה. זה לא אומר שטיפלנו ב-80% מפעילי החמאס, מפני שיש הרבה יותר, אבל הרגנו עשרות אלפי ועשינו כמעט 60% מהמשימה – לכן הם עדיין ממשיכים לפגע בכוחותינו כי הם עדיין נמצאים בשטח".
לדבריו, כל פעיל חמאס מספיק מיומן לבצע פיגועים גם בהיעדר מסגרת היררכית בתוך הארגון. "לכן, המשימה עדיין לפנינו וזה מבלי לדבר על טיפול בתשתיות התת-קרקעיות, וגם טיפול בתשתיות השלטוניות של הארגון וסילוקו מהשלטון. בתחום הזה, אנחנו הרבה פחות מתקדמים בגלל שיטת הפעולה שבחרנו, לפיה אנחנו ראשית מפרקים את התשתיות הצבאיות שלו".
החוקר ציין כי התשתיות השלטוניות נעות ממקום למקום בהתאם לאזורים שבהם צה"ל לא נמצא, ולכן חמאס עדיין שולט כמעט בכל אוכלוסיית עזה. "כתוצאה מכך, אנחנו מאפשרים לחמאס להמשיך לשלוט ברצועה, או לפחות באוכלוסייתה, בחלקים לא מעטים מהשטח".
לטענתו, הפתרון למצב המורכב אינו טמון בהקמת מנהל אזרחי ברצועה ביום שאחרי המלחמה: "אם היינו יכולים ליצור מציאות שבה אנחנו מעבירים את השלטון ברצועה לגורם שיהיה מקובל עלינו, זה היה יכול לפתור את הבעיה. כרגע רק האזרחים העזתים מסוגלים לקבל את האחריות לזה, אך צריך קודם כל להמחיש לעזתים שניצחנו במערכה. לאחר מכן, נצטרך להוכיח שהכרענו את חמאס וסילקנו אותו מעזה לאלתר. רק אז ניתן יהיה לדבר על מימוש רעיונות שונים ליום שאחרי".
תא"ל (במיל') קופרווסר משער כי בינתיים מדינת ישראל לא מעוניינת להשלים את המלאכה ומעדיפה להשאיר את חמאס על כנו. "המחשבה היא שהם לא יוכלו לחזור על 7 באוקטובר, ואם עוד גורמים פלסטיניים יצטרפו לשלטון – זה יהיה נהדר. רבים בשלטון סוברים כי זה הזמן לעבור למערכה בצפון או בכלל נעצור את הלחימה. ייתכן שחיזבאללה בעצמו יפסיק את הלחימה, וישראל תקבל כפרס את הנורמליזציה עם סעודיה".
הוא מאמין כי רעיון כזה הוא בעייתי למדי, מפני שהמלחמה היא על שרידותו של חמאס: "אני כתבתי מאמר ביוני 2023, 4 חודשים לפני המלחמה, שקרא לשינוי באסטרטגיה הישראלית מול הרצועה כדי לעבור לפירוז הרצועה. הצעתי שחמאס יישאר בשלטון, אך ינוטרלו יכולותיו. אם לא נעשה זאת, נשלם מחיר גבוה יותר מאשר אם נעשה זאת. כרגע, הרעיון הזה כבר לא עובד, והציבור הישראלי מוכן לשאת במחירים הכרוכים בסילוק חמאס לאלתר. עם זאת, רבים עדיין מעוניינים שנפסיק את המלחמה מבלי להשיג את יעדיה, ביניהם ויתור על שחרור החטופים. מדובר בכניעה לחמאס".
בהתייחס למערכה המתנהלת בצפון הארץ מול חיזבאללה, החוקר מסביר כי נסראללה מעוניין להתיש את ישראל למרות שגם הוא משלם על כך מחירים לא מבוטלים: "הוא לא מעוניין להיגרר להסלמה רחבה, וזה מה שהוא עושה מאז ה-8 באוקטובר 2023. הוא מפחד ממלחמה, מפני שמטרידים אותו המחירים האישיים והפגיעה בלבנון כמדינה. כבר היום הוא צריך להתמודד עם ביקורת על החלטתו לשלב את לבנון בחזית מול ישראל, לכן הוא מעדיף להסלים ככל הניתן מבלי לחצות את הסף למערכה רחבה". תא"ל (במיל') קופרווסר מסביר כי ככל שנמשיך במלחמה, אנחנו עלולים להגיע לנקודה מסוימת שבה היכולת לשחק את המשחק בכללים הנוכחיים תהיה קשה הרבה יותר. "כולם משלמים מחיר כבד, ובנקודה מסוימת ייתכן שנקבל החלטה להסלים בצפון – אך לא לפני שנוודא שהאמריקאים עומדים לצידנו".