עבור לתוכן העמוד
Menu

בכיר לשעבר באמ"ן: "במצב החדש במזרח התיכון, איראן תרצה להוריד פרופיל"

האם איראן תרצה להוריד פרופיל בכל הקשור לפעילות הפרוקסי שלה במזרח התיכון, או דווקא תגביר את המאמצים? | בעקבות נפילת משטר אסד על ידי המורדים האיסלמיסטיים בסוריה וכינון סדר חדש במדינה בימים האחרונים, ישראל ממשיכה במדיניותה שלא להתערב במתרחש בענייניה הפנימיים, ובמקביל תוקפת ומשמידה יעדים אסטרטגיים וצבאיים קריטיים בסוריה. כעת, תא"ל (במיל') יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר: "צה"ל ממשיך בתקיפות על התשתיות הצבאיות בסוריה, כולל השמדת מערכות ההגנה האוויריות, כדי למנוע את נפילתם בידי המורדים. ברור לכולנו כי אסור שזה יהפוך באיזשהו שלב לאיום ביטחוני על מדינת ישראל".

לדברי החוקר, שכיהן בעברו כראש חטיבת המחקר באמ"ן, המציאות החדשה בסוריה מורכבת מאוד, כאשר קבוצות רבות שולטות במכלולים ואזורים שונים. "עד שתתברר התמונה, ישראל צריכה להבטיח שהנשק והיכולות הצבאיות של משטר אסד לא יפלו בידי גורמי ג'יהאד בעייתיים", הוא מדגיש, ומוסיף: "אנחנו ממשיכים לקיים את הנוכחות לאורך הגבול באזור החיץ כדי לוודא שהגורמים הבעייתיים לא ישתלטו בעצמם על האזורים הללו ויהוו איום ביטחוני על יישובי הצפון". תא"ל (במיל') קופרווסר מאמין כי במקביל למאמצים הצבאיים של ישראל, הדרג הפוליטי מקיים פעילות מדינית מול גורמים שונים שישפיעו על עתידה של סוריה – על מנת לוודא שהמציאות העתידית במדינה השכנה לא תסכן את אזרחי ישראל.

בהתייחס לסוגיית ההשפעה האיראנית במזרח התיכון, החוקר הבכיר מעריך כי המשטר האיראני ירצה להוריד פרופיל במרחבים מסוימים במצב שנוצר, אך עדיין עשוי להיות פעיל בתחומים אחרים כדי למנוע מצב שבו יהיה חשוף למתקפת מנע ישראלית או אמריקאית עתידית. "להערכתי, נראה פעילות איראנית שתנסה להבטיח את הנכסים שלהם בעיראק ובתימן", הסביר תא"ל (במיל') קופרווסר, והוסיף: "אנחנו נראה מאמצים שלהם לפצות על החולשה שאליה נקלעו כתוצאה מהתקיפות הישראלית ונפילת טבעת האש שבנו לאורך שנים סביב ישראל". לדבריו, אחת הדרכים להגשמת מטרתם היא האצת תוכנית הגרעין האיראנית – ולכן אנחנו צריכים לפעול למניעתה, בין אם זה באמצעות פעילות מדינית או צבאית.

ממשל טראמפ, שעתיד להיכנס לבית הלבן בחודש הבא, פועל רבות על מנת להרתיע את המשטר האיראני בנושא תוכנית הגרעין, ונראה כי מגבה את ישראל בפעולותיה בתחום. תא"ל (במיל') קופרווסר, מעריך כי המדיניות של טראמפ, בשונה מממשל ביידן, תהיה הרבה יותר נחושה ואגרסיבית נוכח המציאות החדשה במזרח התיכון: "האפשרויות לעצב את המזרח התיכון כעת לפי המדיניות של ארה"ב הן הרבה יותר משמעותיות, גם מבחינת הלחץ על איראן, וגם מבחינת חיזוק הציר של הסכמי אברהם. אני מעריך כי אנחנו נראה פעילות נחושה בשני הקווים הללו".