התראות

לאחר העסקה, ישראל צריכה לחשב מדיניות מחדש מול חמאס

משמעות המדיניות הנוכחית היא שחמאס ימשיך למלא תפקיד שלטוני מרכזי ברצועת עזה • לאחר העסקה, אסור לחמאס לזכות בשום פרס או בלגיטימציה למשא ומתן
שיתוף
ישראליות שעדיין מוחזקות כבנות ערובה בידי חמאס (פורום משפחות החטופים והנעדרים)
ישראליות שעדיין מוחזקות כבנות ערובה בידי חמאס (פורום משפחות החטופים והנעדרים)

תוכן העניינים

האם ישראל צריכה לחשוב מחדש על המדיניות מול חמאס לאחר העסקה? | אירועי הטבח ב-7 באוקטובר 2023, האונס השיטתי, העינויים, הרצח המופקר של גברים, נשים, ילדים, תינוקות וזקנים וחטיפת בני ערובה סיפקו תובנה מזעזעת על הברבריות של המחבלים בעזה. יוזמה ישראלית חדשה סיפקה הוכחה נוספת לרוע הבלתי נתפס המנחה את מעשיהם. מאז הטבח פגעה ישראל בכל תשתית הטרור הנרחבת ברצועת עזה. מלכתחילה מטרותיה של ישראל היו ברורות: להשמיד את חמאס, הן ככוח לוחם והן כגוף משילותי, ולשחרר את בני הערובה.

בשנה האחרונה התקדמה ישראל באופן משמעותי בפירוק חמאס. עם זאת, המטרה של שחרור החטופים נותרה חמקמקה. מתוך 250 בני הערובה שנלקחו במהלך הטבח, חלקם שוחררו תמורת כמה ימי הפסקת אש ושחרור מחבלים פלסטינים, חלקם שוחררו בפעולות נועזות של צה"ל, אחרים נרצחו בשבי המחבלים ושלושה נהרגו באופן טרגי על ידי כוחות צה"ל. נכון ל-15 בדצמבר 2024 המשיכו המחבלים להחזיק כ-100 בני ערובה, כ-60 מהם עדיין בחיים.

מתוך הכרה בקושי לאתר ולשחרר את בני הערובה, וביתר שאת על רקע הוצאתם להורג של שישה בני ערובה בזמן שחיילי צה"ל סגרו על עמדתם, הודיע ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ב-20 בנובמבר 2024, כי ישראל תעניק פרס בסך 5,000,000 דולר, מעבר חופשי מרצועת עזה ההרוסה, וחסינות לכל מי (ומשפחתו הקרובה) ששחרר בן ערובה חי.

אם להאמין ולו חלקית לדיווחיהם של ארגוני האו"ם וגורמים אחרים, עזה נהרסה לחלוטין והרצועה כולה ניצבת בפני מצב הומניטרי רעוע. דרום אפריקה, לבקשת הממונה על השכר האיראני שלה, אף טענה (באופן שקרי) שישראל מבצעת "רצח עם" ברצועה. גורמים אחרים טענו כי עזה מתמודדת עם רעב ושורה של אתגרים מיידיים ומסכני חיים שונים.

בנסיבות רגילות, לנוכח המצב ברצועה מוכת הקרבות, ניתן היה להניח כי הצעת פרס כספי עצום (לאוכלוסייה הסובלת מזה שנים מעוני חמור לכאורה), לצד חסינות מפני העמדה לדין והבטחה להעתקת מקום מגוריהם, יהוו הזדמנות להמוני עזתים ללחוץ על המחבלים לשחרר את בני הערובה. שחרור בני הערובה יאפשר לא רק למחבלים להתעשר ולהימלט מהאזור, אלא גם לקדם באופן משמעותי את סיום הפעולות הצבאיות.

במקום לנצל את ההזדמנות, פרסם חמאס ב-30 בנובמבר 2024 סרטון של בן הערובה הישראלי-אמריקאי עידן אלכסנדר, בעברית ובאנגלית, תחת הכותרת "בקרוב… הזמן הולך ואוזל". בסרטון עידן אף הזכיר את הפרס המוצע.

הרוע הבלתי נתפס של המחבלים העזתים והסובבים אותם הוא כזה שהם אפילו לא מנסים לקצור את ההזדמנות שמציג נתניהו. עבורם, התעללות בבני ערובה, שימוש בהם כמנוף למנוע מישראל להשמיד את חמאס ולכפות שחרור של מאות, ואולי אלפים, של טרוריסטים אחרים, חשובה יותר מחייהם שלהם, מחיי משפחותיהם ואפילו מחייהם של שאר תושבי הרצועה, שעדיין סובלים מתוצאות הטבח.

רוע מסוג זה אינו טבע האדם, אלא תוצר של טיפוח פלסטיני. המחבלים שהשתתפו בטבח ב-7 באוקטובר ואלה שמחזיקים היום את בני הערובה אינם תוצר של חמאס בלבד. במקום זאת, הם תוצר של שלושה עשורים של שטיפת מוח של הרשות הפלסטינית, שנאה לישראל ודה-הומניזציה של ישראלים.

לפיכך, בדיון על עתידה של רצועת עזה, הדגישה ישראל כי הרשות הפלסטינית לא תמלא תפקיד נוסף ולא תורשה שוב להפיץ את האינדוקטרינציה רוויית השנאה שלה כלפי תושבי הרצועה. ההסבר היה פשוט: אם הרשות הפלסטינית תחזור לשלוט ברצועה, ישראל תגזור על עצמה לסבול את טבח ה-7 באוקטובר, במוקדם או במאוחר, שוב ושוב.

אלא שכאן טמונה הבעיה. בעוד המחבלים העזתים, כולל אלה המחזיקים בבני הערובה, בוחנים את מדיניותה של ישראל, הם נתקלים במסרים סותרים. מצד אחד, בעזה, ישראל זיהתה בצדק את הרשות הפלסטינית כמקור האלימות והטרור. מנגד, ביהודה ושומרון ישראל לא רק ממשיכה לשתף פעולה עם אותה רשות, אלא אף ממשיכה לספק לה מאות מיליוני שקלים בחודש. ברצועת עזה, בעודה מתחייבת שוב ושוב להשמיד את חמאס, ישראל אימצה ושימרה שני קווי מדיניות החותרים תחת מטרה זו.

ראשית, ישראל אפשרה לארגון הטרור הרצחני להמשיך למלא תפקיד משמעותי בחלוקת הסיוע ההומניטרי. כתוצאה מכך שמר חמאס על הדומיננטיות שלו באוכלוסייה ואף נהנה כלכלית.

שנית, ישראל מעורבת באופן פעיל (גם אם באמצעות מתווכים) במשא ומתן עם חמאס לשחרור בני הערובה.

בעוד שחרור בני הערובה הוא כמובן בעל חשיבות עליונה, נראה כי המידע הציבורי על העסקה המתגבשת מצביע על כך שחמאס יזכה בפרס משמעותי, עם הסכמת ישראל להפסיק חלק מהלחימה בעזה ולשחרר מאות, ואולי אף אלפי, מחבלים, כולל רוצחים.

המשמעות המשולבת של מדיניות זו היא שחמאס ימשיך למלא תפקיד שלטוני מרכזי ברצועת עזה ולא רק יתעשר כלכלית אלא גם יתחזק בחברה הפלסטינית כמשוחרר מטרוריסטים. המלחמה בחמאס ובשאר המחבלים העזתים אינה קינטית בלבד. במקום זאת, זוהי גם מלחמת תפיסה. לפיכך, ללא קשר להצהרותיה הפומביות של ישראל, כל עוד האוכלוסייה בעזה תמשיך לזהות את מדיניותה של ישראל בשטח כחותרת לכאורה תחת מחויבותה להשמיד את חמאס, לא יושג שינוי של ממש.

בהמשך, כדי להשיג את יעדיה, ישראל תצטרך לשנות את מדיניותה. בנוסף ללחץ הצבאי, שיש להגבירו, על ישראל להשתלט בפועל על חלוקת הסיוע ההומניטארי לאוכלוסייה ברצועה ולחשוב מחדש על ההשלכות של מתן תגמולים למחבלי חמאס ולאלץ את ישראל לשחרר מחבלים. גם במבט ליהודה ושומרון, על ישראל לבחון מחדש את עמדתה בנוגע להמשך שיתוף הפעולה עם הרשות הפלסטינית.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am

Close