בסירוב אונר"א לקבל את הריבונות הישראלית, היא רק פוגעת בפלסטינים | השתתפותם הפעילה של עובדי סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים (UNRWA) בטבח שהתרחש ב-7 באוקטובר 2023 פתחה את תיבת הפנדורה. בחינה לעומק של האירועים חשפה כי למעלה מ-2,135 מעובדי אונר"א היו גם פעילים בארגוני הטרור חמאס או הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. חמישית ממנהלי בתי הספר של אונר"א היו חברי חמאס, ועשרה אחוזים מהמשרות הבכירות באונר"א (מנהלי בתי ספר וסגניהם, מנהלי מרכזי הכשרה וסגניהם) אוישו על ידי חברי חמאס או הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני.
המבצע הקרקעי בעזה גילה גם כי מתקני אונר"א הפכו לבסיסי טרור. מתחת למטה אונר"א בעיר עזה, חפר חמאס מנהרות נרחבות, שבהן הוקמה חוות שרתים מרכזית. החשמל והמים לשרתים הגיעו ישירות, ובגלוי, ממטה אונר"א. לאחר שישראל הגיעה למסקנה שאונר"א איבדה את כל אמינותה והפכה לכלי שרת בידי הטרוריסטים, ננקטו צעדים מכריעים. בלחץ המחוקקים, ב-28 באוקטובר 2024, העבירה הכנסת שני חוקים משלימים.
החוק להפסקת פעולות אונר"א בשטח מדינת ישראל קובע כי ייאסר על אונר"א להחזיק נציגויות, לספק שירותים או לקיים פעילות כלשהי, ישירה או עקיפה, בשטח ריבוני של ישראל.
החוק להפסקת פעולות אונר"א מבהיר כי ההזמנה שניתנה לאונר"א ביוני 1967 לפעול בישראל, ביהודה ושומרון ובעזה, תסתיים, באופן סמלי, בדיוק שנה לאחר הטבח, ב-7 באוקטובר 2024. כדי לעמוד בדרישות פורמליות, נדרש שר החוץ הישראלי להודיע על כך לאו"ם. הסעיף המבצעי המרכזי בחוק הוסיף: "רשות ממשלתית, לרבות גופים ואנשים אחרים המבצעים תפקידים ציבוריים לפי חוק, לא יקיימו כל קשר עם אונר"א או מי מטעמה".
שני החוקים קבעו כי ייכנסו לתוקפם שלושה חודשים לאחר פרסומם. מכיוון שהחוקים פורסמו ברשומות ב-30 באוקטובר 2024, הם צפויים להיכנס לתוקף מלא ב-30 בינואר 2025.
במשך 76 שנים, שימשה אונר"א כגוף המרכזי שהנציח את השקר כי "פליטי פלסטין" יום אחד יהרסו דמוגרפית ודמוקרטית את ישראל. בניגוד לכל שאר הפליטים בעולם, כולל אך לא רק מיליוני פליטים יהודים שנוצרו כתוצאה ממלחמת העולם השנייה ולאחר מכן מגירוש המוני של יהודים ממדינות ערב אחרי הקמת ישראל, שמספרם ירד בהדרגה בעקבות שיקומם, תחת אונר"א תפח מספר "פליטי פלסטין" מ-711,000 המקוריים בשנת 1949 ליותר משישה מיליון ב-2023, מספר מנופח ולא מהימן.
ההנהגה הפלסטינית אימצה את אונר"א, והפכה את ה"זכות השיבה" של "פליטי פלסטין" לפרה קדושה המשמשת כנשק נגד ישראל וכאמצעי להצדיק את דחיית ההצעות החוזרות ונשנות לשלום.
בעוד שעוינותה של אונר"א כלפי ישראל, תכניות הלימודים המוטות שלה הכוללות הסתה גלויה לטרור ושלילת זכות הקיום של ישראל, היו מתועדות היטב והיו ידועות עוד לפני הטבח, ישראל בחרה להתעלם מכך במשך עשורים. זה השתנה בעקבות האירועים של 7 באוקטובר 2023 והחשיפות הגוברות של עומק החדירה של הטרור לשורות הסוכנות.
אונר"א פעלה בישראל, בעזה, ביהודה ושומרון בהזמנת ישראל. בעקבות בקשה זו, העניקה ישראל לאונר"א מעמד מיוחד, בדומה לארגוני או"ם אחרים. זכויות מיוחדות אלו כללו פטורים נרחבים ממס, כלי רכב רשומים באונר"א, וצוות זר. ישראל אף העלימה עין מהפרות בנייה במתחם הלוגיסטי המרכזי של אונר"א בירושלים.
החקיקה שעברה בכנסת, אשר הממשלה חייבת לפעול לפיה, היא ברורה מאוד: החל מה-30 בינואר 2025, אונר"א לא תוכל יותר לפעול בישראל, בעזה, ביהודה ושומרון. הסוכנות לא תהנה עוד מפטורים ממס או מזכויות אחרות הקשורות להכרה כארגון.
למרות שקיבלה הודעה רשמית ומספקת, אונר"א המלאה בטרור מסרבת לסיים את פעילותה ולהעביר את תפקידיה לגורמים אחרים. במעשיה, נדמה כי אונר"א מאמינה שהיא יכולה לכפות את עצמה על ישראל, ללא קשר לחקיקה החדשה.
כדי להשיג מטרה זו, אונר"א, בסיוע הרשות הפלסטינית, אש"ף ושחקנים בינלאומיים אחרים, מנהלת קמפיין דיסאינפורמציה עולמי במימון האו"ם, וטוענת כי אונר"א היא בלתי ניתנת להחלפה.
אונר"א שוכחת כי בשנת 2017 הייתה זו הרשות הפלסטינית, ולא ישראל, שקטעה את קשריה עם הסוכנות. באותה עת, טענה אונר"א כי תכנית הלימודים של הרשות מפרה באופן יסודי את חובתה לנייטרליות כארגון או"ם ודרשה שינויים. הרשות דחתה את הדרישות עד שאונר"א לבסוף נכנעה.
בניגוד לרשות הדיקטטורית, ישראל היא דמוקרטיה מתפקדת המכבדת את שלטון החוק. בעוד שאונר"א עשויה לנסות להשפיע על דעת הקהל, הסוכנות, האו"ם והקהילה הבינלאומית לא צריכים לפרש את המצב בצורה שגויה. ישראל תאכוף את החוקים החדשים במלואם.
בסירובה לקבל מציאות זו ולהעביר את תפקידיה לגוף חלופי מתאים, אונר"א שוב מזיקה לאנשים שלה היא מספקת שירותים. בין אם הדבר ימצא חן בעיניה ובין אם לא, עד סוף ינואר 2025, אונר"א תפסיק לפעול בישראל, בעזה, ביהודה ושומרון. הקהילה הבינלאומית תעשה בחוכמה אם תמצא חלופות מתאימות.