
האם תכנית טראמפ לרצועת עזה היא חזון בלתי אפשרי? | תוכנית ההגירה שהציע נשיא ארצות הברית הנכנס, דונלד טראמפ, עבור 1.8 מיליון תושבי רצועת עזה למצרים ולירדן, התקבלה כהפתעה מוחלטת בעולם הערבי. מדינות האזור ומנהיגיהן נותרו המומים, מנסים לעכל את משמעותה ולבחון דרכים למנוע את יישומה, או למצער, למסמס אותה בהדרגה מחשש לסנקציות אמריקניות.
הרקע לתוכנית והשלכותיה הפוליטיות
גורמים אמריקניים בכירים מציינים כי טראמפ לא הציג תוכנית תיאורטית בלבד, אלא הצעה מגובשת ומעשית, בה הוא מתכוון לנקוט ביד קשה כדי להוציאה לפועל. על פי אותם גורמים, עמידתו של טראמפ על יישום התוכנית עשויה להוות מבחן משמעותי למעמדו בעולם הערבי. כישלון בהוצאתה לפועל עשוי לפגוע בתדמיתו כמנהיג נחוש, בעוד שהצלחה עשויה לבסס את מעמדו ככוח פוליטי מוביל במזרח התיכון.
בפגישותיו עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, חשף טראמפ את עיקרי תוכניתו. הוא הדגיש כי ארצות הברית תשקול להשתלט על רצועת עזה, להרוס תשתיות קיימות ולפנות את התושבים כדי להפוך את האזור ל"שטח בינלאומי". לדבריו, הרשות הפלסטינית לא תוכל לשלוט בעזה, וכי מודל שתי המדינות אינו ישים עוד. "אנחנו צריכים ללמוד מההיסטוריה – מה שלא עבד במשך עשורים ארוכים, לא יעבוד גם כעת", אמר טראמפ.
תגובת מצרים וירדן: בין מבוכה לאינטרסים אסטרטגיים
מצרים וירדן, שתי המדינות המרכזיות המוזכרות בתוכנית, ניצבות בפני דילמה פוליטית מורכבת. נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, והמלך הירדני עבדאללה השני מצויים במצב רגיש: מצד אחד, הם תלויים בסיוע האמריקני הכלכלי והצבאי; מצד שני, דעת הקהל בארצותיהם עוינת באופן מסורתי כל שיתוף פעולה עם ישראל או מדיניות המנוגדת לאינטרסים הפלסטיניים.
בתגובה ראשונית, החלו במצרים להתארגן הפגנות המוניות באזור רפיח נגד התוכנית, ביוזמת השלטון עצמו, במטרה לאותת על התנגדות פומבית ליוזמת טראמפ. עם זאת, מומחים מעריכים כי מדובר בצעד טקטי בלבד, שכן מאחורי הקלעים שוקלים מנהיגי מצרים וירדן כיצד ניתן למזער נזקים ולהימנע מחיכוך ישיר עם ארצות הברית.
ההשלכות האזוריות והאתגר של חמאס
אחד הגורמים המרכזיים שיכולים להשפיע על יישום התוכנית הוא מצבו של חמאס. מצרים וירדן רואות מזה שנים את חמאס כאיום אסטרטגי, בשל היותו שלוחה של תנועת "האחים המוסלמים", אשר פועלת לערער את יציבות המשטרים הערביים המתונים. לנוכח זאת, מנהיגי המדינות הללו עשויים לראות במבצע צבאי ישראלי ברצועת עזה הזדמנות לריסוק חמאס, תרחיש שעשוי לשרת את האינטרסים הביטחוניים שלהן בטווח הארוך.
במקביל, קיימת דאגה בקרב השלטון המצרי והירדני כי כל ניסיון לקדם את התוכנית יוביל להתקוממות עממית בשטחן. "האחים המוסלמים" צפויים לנצל כל צעד בכיוון זה כדי להסית את הציבור נגד המשטרים, כפי שאירע בעבר בגלי המחאות של "האביב הערבי".
המשא ומתן הדיפלומטי והשלכותיו העתידיות
בשבועות הקרובים צפויים נשיא מצרים א-סיסי והמלך עבדאללה לבקר בנפרד בבית הלבן לפגישות מכריעות עם הנשיא טראמפ. ההערכה היא כי טראמפ ינסה לשכנעם לתמוך בתוכניתו באמצעות תמריצים כלכליים ואיומים בסנקציות אם יסרבו.
ב-1 בפברואר התכנסה בקהיר ועידה בהשתתפות חמש מדינות ערביות ומזכ"ל הליגה הערבית, אשר בסיומה פורסמה הצהרה רשמית בדבר התנגדות לתוכנית טראמפ. עם זאת, גורמים מערביים מציינים כי לא מיוחסת חשיבות רבה להצהרה זו, אשר נתפסת בעיני רבים ככלי דיפלומטי בלבד.
האם תכנית טראמפ לעזה היא חזון אפשרי?
האם טראמפ יצליח להוציא את תוכניתו לפועל? העולם הערבי והקהילה הבינלאומית עוקבים בדריכות אחר צעדיו הבאים. טראמפ רואה ברצועת עזה אזור בעל פוטנציאל כלכלי, עם אפשרויות לפיתוח נדל"ן ותשתיות בינלאומיות, מהלך שלדבריו ישפר את חייהם של הפלסטינים ויחזק את הכלכלה הישראלית והאזורית.
למרות ההתנגדות הגלויה בעולם הערבי, לא מן הנמנע כי מאחורי הקלעים שוקלים מנהיגי האזור גישה פרגמטית יותר. אם התוכנית תצליח, היא תשנה באופן מהותי את המציאות הפוליטית במזרח התיכון, אך אם תיכשל, היא עלולה להגביר את המתיחות ולייצר זעזועים בלתי צפויים באזור כולו.