עבור לתוכן העמוד
Menu

חשיפה: האם איראן מנהלת ערוץ תקשורת חשאי עם ממשל טראמפ?

שורת התבטאויות, דיווחים ומהלכים דיפלומטיים מרמזים על מגמה חדשה ביחסי שתי המדינות, שעשויה להוביל לשינוי דרמטי במאזן הכוחות האזורי

המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA) מפרסם היום (ה'), כי לפי פרסומים שונים בתקשורת הפרסית, ישנם סימנים המעידים על התחדשות הקשרים החשאיים בין המשטר האיראני לבין ממשלו הנבחר של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. ערוץ התקשורת החשאי, שמבוסס על רצף דיווחים וציטוטים בתקשורת האיראנית והבינלאומית, מעלה כי היחסים בין ממשל טראמפ הנכנס לאיראן החלו להתפתח במהלך חודש דצמבר 2024.

על פי הדיווחים, ב-22 בדצמבר צייצה העיתונאית האיראנית, מרים סאלארי, עיתונאית מוכרת ומקרובת למשטר האייתולות  כי טראמפ העביר מסר לאיראן באמצעות עומאן, במטרה לקדם שיחות בנושאים מרכזיים, בהם תוכנית הגרעין. בכירים איראניים, בהם שר החוץ עבאס עראקצ'י, הודו כי מגעים עקיפים עם ארה"ב, מתקיימים,  אך ניסו להקטין את חשיבותם, בעוד דמויות אחרות רמזו על שיתוף פעולה פוטנציאלי בסוריה ובנושאים אזוריים נוספים.

דוגמה לכך ניתן למצוא בדבריו של מהדי ח'אנעלי זאדה, מנכ"ל ערוץ התעמולה האיראנית באנגלית PRESS TV, שהשתתף בראיון בערוץ אינטרנטי אאן, בתחילת השבוע: "יש לנו אינטרסים משותפים בסוריה עם ארה"ב ויכולים לשתף פעולה ביחד נגד טורקיה כשם שעשינו בעבר בחבל כורדיסטן העיראקית". דבריו עוררו סערה בתקשורת הטורקית והסונית, לפיהם איראן רוצה לשתף פעולה עם ארה"ב נגד מדינה מוסלמית. אך ח'אנעלי זאדה שב ואישר את דבריו ואמר שהתכוון "שניתן לנהל שיחות רשמיות עם ארה"ב כמו בעבר".

ב-30 דצמבר 2024 שר החוץ של עומן ביקר באיראן, במסיבת העיתונאים אחרי פגישתו עם עמיתו האיראני, עבאס עראקצ'י, האחרון התייחס לשמועות שעמיתו העומני העביר מסר מארה"ב: "ממשלת עומאן תמיד הייתה מוכנה לסייע ביחסי איראן עם מדינות אחרות, וקשרים אכן נוצרו. תפקידה של עומאן במשא ומתן הגרעיני לפני ואחרי פרישת ארצות הברית ברור, ותמיד הבענו הערכה לחברינו העומאנים. לא הוחלפו מסרים במהלך ביקור זה, ואנו ממשיכים להחליף מסרים נחוצים עם הצד האמריקאי דרך השגרירות השוויצרית בזמנים המתאימים, וכרגע אין מסר כזה מצד עומאן".

דבר אישור המגעים קיבל משנה תוקף בציוצו של העיתונאי האיראני הבכיר, רצ'א קוביישאווי, שצייץ ב-30 לדצמבר: "החלה העברת מסרים בין איראן לטאמפ – ערוץ התקשורת דרך עומאן חודש שוב". אולם שמונה שעות לאחר מכן, צייץ "תיקון טעות" וחזר בו מהמסר.

במקביל שיחות הללו, נדמה כי איראן מבקשת לאותת לממשל הנכנס על הרצון הטוב למו"מ. אימות לכך ניתן למצוא בדברי שר הכלכלה האיראני, עבד אל-נאצר המטי שצייץ ב-31 לדצמבר 2024 את דברים הבאים: "שמעתי מנשיא המכובד שהמנהיג העליון הסכים לדון מחדש בחוקי פלרמו ו-CFT במועצה לקביעת האינטרס הציבורי, בהקשר של FATF (כוח המשימה לפעולה פיננסית)".

לפי דסק איראן של המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, ציוץ זה עורר סערה בכלי תקשורת האיראנית מאחר שנושא זה שנים היה מוקד מחלוקת בין רפורמיסטים ושמרנים באיראן ואיראן נמנעה להצטרף ל-FATF למרות כל ההשלכות וזה כי אם הייתה מצטרפת הפעילות שלה בהלבנת כספים ומימון טרור היו חייבים להיפסק. בעקבות ציוצו של המטי, לשכתו של נשיא פזשכיאן אישרה את הדברים:

"הנשיא, בתגובה לדאגות של חלק מחברי לשכת המסחר בנוגע להסרת מכשולים בפני פעילים כלכליים, הודיע על ההחלטה שהתקבלה לבחון מחדש את חוק ה-FATF במועצה לקביעת האינטרס הלאומי, ואמר: 'אנו מקווים שנוכל, באמצעות שיתוף פעולה הדדי, ליצור את התנאים להקלה על הפעילות הכלכלית'."

ב-1 בינואר 2025, עראקצ'י, שר החוץ של איראן, שוחח עם סוכנות הידיעות תנסים המקורבת למשמרות המהפכה, ואמר: "האם יתקיימו שיחות חדשות או לא תלוי בכמה הצד השני יהיה מוכן. מעולם לא עזבנו את שולחן המשא ומתן, אפילו אחרי פרישת ארה"ב, ואפילו עד לאחרונה בממשלת השהיד ראיסי ולאחר מכן.הרפובליקה האסלאמית מעולם לא הניחה את דגל המשא ומתן. זהו עיקרון בסיסי, אבל רק משא ומתן שיהיה מכובד והוגן, שבו יכובדו זכויות העם האיראני והקווים האדומים שלנו, ושלא יהיה לבזבוז זמן או משא ומתן למען המשא ומתן ולא יהיה מתיש."

מוצטפא נג'פי, יועץ בכיר במועצת לזיהוי אינטרס של המשטר, כותב בטורו השבוע כי הועברו מסרים ממשל טראמפ לטרהאן "והתנועות הדיפלומטיות הגלויות והחשאיות בחודש האחרון מצביעות על כך שאיראן וארה"ב נערכות למשא ומתן ישיר וללא מתווכים עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן." לדבריו איראן שואפת למשא ומתן שתוצאותיו צפויות להשפיע באופן אסטרטגי ומשמעותי על עתיד היחסים בין הצדדים, על התיק הגרעיני ועל המערכת האזורית המשתנה.