עבור לתוכן העמוד
Menu

החות'ים בתימן מפרים את החוק הבינלאומי והעולם שותק

העולם שותק מול הפרות בוטות של החוק הבינלאומי • המינימום שניתן לצפות ממועצת הביטחון הוא פעולה קולקטיבית מיידית כדי לשים קץ לטרור החות'ים בתימן

מדוע החות'ים בתימן מפרים את החוק הבינלאומי והעולם שותק? | החוק באופן פרדוקסלי, ולמרות פעילותה העוינת הנוכחית נגד ישראל ונגד הספנות הבינלאומית, האזור ההיסטורי שמכונה כיום תימן היה, לכאורה, ביתן של דמויות כמו מלכת שבא, שהביאה שיירת מתנות למלך שלמה.

במאה השלישית לספירה, תחת שלטון ממלכת חמייר, תימן הייתה מושפעת באופן נרחב מהיהדות, לפי היסטוריונים של הציוויליזציות העבריות העתיקות. נמצאו מספר כתובות בעברית ובשבאית שהיללו את בית המלוכה במונחים יהודיים על כך ש"עזרו והעצימו את עם ישראל".

מעבר להיסטוריה העתיקה, כיום תימן היא ישות ריבונית עצמאית, חברה באו"ם, צד לארבע אמנות ז'נבה מ-1949 ופרוטוקוליהן משנת 1977 המהווים את הדין ההומניטרי הבינלאומי, וכן צד לאמנת האומות המאוחדות בדבר חוקי הים.

למרות שתימן חתמה על אמנת רומא של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC), היא לא אשררה אותה ולכן אינה חברה ב-ICC ואינה כפופה לסמכות השיפוט של בית הדין.

למרות היריבויות הפוליטיות, הדתיות והצבאיות הפנימיות, המשברים המתמשכים והמלחמה האזרחית בתימן מאז 2011, כמו גם ההשתלטות האחרונה של שטחים נרחבים על ידי מורדי הטרור החות'ים, הרפובליקה של תימן נותרה ישות ריבונית מוכרת במלואה. היא נושאת באחריות מדינתית מלאה לכל פעולה תוקפנית, התקפית וטרוריסטית של החות'ים היוצאת משטח הריבוני של תימן, בין אם כנגד ישראל או כלפי הקהילה הבינלאומית בכלל.

בניגוד להתחייבויותיה תחת אמנת האו"ם, הדין ההומניטרי הבינלאומי והתחייבויות בינלאומיות אחרות, פעולותיה הצבאיות התוקפניות של תימן נגד ישראל, כולל ירי חוזר ונשנה של רקטות, טילים בליסטיים ארוכי טווח וכלי טיס בלתי מאוישים המכוונים נגד אוכלוסייה אזרחית בישראל, מהוות שורה של פשעים: פשע תוקפנות, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה, בניגוד בוטה לאמנת האו"ם, אמנות ז'נבה מ-1949 ופרוטוקוליהן מ-1977 וכן לאמנות ונורמות בינלאומיות נוספות ועקרונות המשפט הבינלאומי המנהגי.

פעולות אלו כוללות הפגזות ותקיפות של מדינה ריבונית תוך הפרת ריבונותה, שלמותה הטריטוריאלית ועצמאותה הפוליטית, וכן כוונה מכוונת לתקוף אוכלוסיות אזרחיות ומתקנים אזרחיים.

בניגוד לחוקי הספנות הבינלאומית, ובפרט לאמנת האו"ם משנת 1982 בדבר חוקי הים, לה תימן היא צד, תימן חוסמת כבר יותר משנה את הספנות הבינלאומית במיצרי באב אל-מנדב ובים האדום.

תימן מפריעה בזדון לזכויות המעבר החופשי של הספנות הבינלאומית דרך המיצרים והים האדום על ידי תקיפת כלי שיט ואנשי הצוות שלהם, עד כדי מניעת מעבר לנמלים החופים את הים.

למרות העובדה הברורה שפעולות צבאיות תוקפניות אלו של תימן נגד מדינת ישראל ושלמות הספנות הבינלאומית, האו"ם וגופים בינלאומיים אחרים, כמו גם מדינות מובילות בקהילה הבינלאומית, נמנעו מלנקוט את הצעדים הדרושים.

בעצם התעלמותם מפעילות תוקפנית זו במשך יותר משנה, הקהילה הבינלאומית מעבירה בפועל מסר חסר בושה לארגון הטרור החות'י ששולט כיום בתימן, כי היא אדישה למעשים הבלתי חוקיים היוצאים משטח תימן.

בפועל, היא מעבירה מסר לטרוריסטים החות'ים שהם נהנים מסוג של היתר מוחלט להמשיך להפר בגלוי ובאופן בוטה את החוק הבינלאומי, ללא חשש מתגובה או נקמה בינלאומית.

תקיפת מדינה ריבונית חברה באו"ם מהווה הפרה יסודית של הוראות אמנת האו"ם ואיום על השלום והביטחון הבינלאומיים. המינימום שניתן לצפות מהארגון, ובפרט ממועצת הביטחון, הוא לנקוט פעולה מיידית, יעילה ומשותפת על מנת לשים קץ לתוקפנות ולטרור הבוטים של החות'ים.