האם התקיפה הישראלית באיראן חצתה קו אדום? | בשעות לילה מאוחרות, לאחר ימים של תכנון ואימונים, יצא חיל האוויר הישראלי למבצע תקיפה רחב היקף בשטחה של איראן. עשרות מטוסי קרב, מטוסי תדלוק ומטוסי מודיעין פעלו בתיאום מדוקדק במבצע שכונה כ"היסטורי". מטרות התקיפה כללו בסיסי טילים בליסטיים, מתקני תעשיית טילים ומערכות הגנה אווירית ברחבי איראן. על פי הודעת דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, לא נרשמה פגיעה באתרים גרעיניים או מתקני נפט – מהלך שנעשה, ככל הנראה, בעקבות בקשה מצד ארה"ב להימנע מהסלמה מיותרת.
ההתקפה הזו, שהגיעה כ-25 ימים בלבד לאחר מתקפה איראנית בטילים בליסטיים על שטח ישראל, סימנה עליית מדרגה בעימות בין שתי המדינות. המקורות במזרח התיכון סבורים כי ישראל הצליחה "לחצות את מחסום הפחד" ולבצע תקיפה נרחבת על שטח ריבוני של מדינה זרה – דבר שלא התרחש מאז סיום מלחמת איראן-עיראק ב-1988. הביצוע המוצלח, שהסתיים בשובם של כל המטוסים לארץ בשלום, זכה לכותרות נרחבות בתקשורת העולמית, והביא את כל העולם, ובמיוחד את המזרח התיכון, לעקוב במתח אחר ההתרחשויות בזירה.
ישראל וארה"ב: תיאום מונע אסקלציה
על פי דיווחים מהבית הלבן, נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, עודכן מראש על המתקפה הישראלית, ושר ההגנה האמריקני, לויד אוסטין, שוחח עם שר הביטחון, יואב גלנט, כדי לוודא כי המהלך יתבצע באופן שקול. הצהרתו של שון סאווט, דובר מועצת הביטחון הלאומי של ארה"ב, הדגישה את המרחק בין ארה"ב לפעולה הצבאית, אך הוא רמז לתמיכה עקיפה. "ההתקפות בוצעו כהגנה עצמית, ואנו מבינים את מניעיהן," אמר סאווט בהודעה רשמית.
בעוד שרשת CNN דיווחה כי ארה"ב מיהרה להכחיש קשר למתקפה בשלבים הראשונים, ממשל ביידן מרוצה מתוצאותיה המדודות ומרמת התיאום בין הבית הלבן לראש הממשלה נתניהו. מחד גיסא, ישראל נזהרה שלא להצית מלחמה אזורית; ומאידך גיסא, התגובה הצבאית שלה נגד איראן לא צפויה לפגוע בקמפיין הבחירות של קמלה האריס.
בינתיים, על פי הדיווחים, ארה"ב מנסה להעביר מסר של ריסון לטהרן. הממשל האמריקני שיגר הודעות ברורות להנהגה האיראנית שהתגובה הישראלית נובעת מהתקפה קודמת על ישראל, וכי כל פעולה איראנית נוספת עלולה להוביל להסלמה אזורית. בדרך זו, ההימנעות הישראלית מתקיפת אתרים רגישים כמו מתקני גרעין נתפסת כניסיון להעניק לטהרן אפשרות לשקול מחדש את תגובתה.
מבוכה בזירה האיראנית: השלטון בניסיון להסתיר את המכה
במקביל לנזקים הצבאיים, התקיפה הביאה למבוכה רבה בקרב הממשל האיראני. אמצעי תקשורת באיראן דיווחו באיפוק על האירועים, תוך ניסיון לשמור על חזות יציבה. אתר החדשות "נור ניוז", המזוהה עם המשטר, טען כי איראן תבחר מועד מתאים לתגובה וכי היא לא תתפתה למהלך נמהר. עם זאת, משמרות המהפכה, האגף השמרני השולט באיראן, לוחצים על המנהיג העליון, עלי ח'מינאי, ליזום תגובה על מנת לשמור על כבוד המדינה. ככל הנראה, ח'מינאי מתמודד כעת עם לחצים כבדים מצד קבוצות פנימיות המעוניינות בתגובה צבאית מיידית, ומנגד, מתגברות הקריאות להבליג כדי להימנע מהסלמה שעלולה לערער את יציבות המשטר.
המתקפה אף פגעה באופן משמעותי במערך ההגנה האווירית האיראני, דבר שמקל על ישראל לתכנן ולבצע תקיפות נוספות במידה ויידרש. גורמים ביטחוניים בירושלים מדווחים כי חיל האוויר הישראלי השיג "עליה בנקודת הפתיחה" בזירה האיראנית, וגורמים בכירים רומזים כי הביצועים המרשימים בהתקפה הנוכחית עשויים להוות הכנה לתקיפות נוספות, כולל אפשרות פגיעה במתקני גרעין במידה ואיראן לא תנהג באיפוק.
עיני העולם נשואות: האם איראן תשנה את מדיניותה במזרח התיכון?
עם זאת, השאלה המרכזית נותרה בעינה – כיצד תגיב איראן? בימים האחרונים, נראה כי המתיחות באיראן גוברת הן בקרב צמרת ההנהגה והן בקרב הציבור האיראני עצמו. עלי ח'מינאי, המנהיג העליון, ניצב כעת בפני החלטה גורלית: האם להיכנס לעימות צבאי ישיר עם ישראל ולסכן את משטרו, או להכיל את המתקפה ולבחון שינוי במדיניות האזורית. המצב הביא למחלוקות קשות בין המחנה השמרני, התומך בהמשך "ייצוא המהפכה" הח'ומייניסטית, לבין המחנה הרפורמיסטי, הקורא להפסקת סכסוכים ולחידוש הקשרים עם המערב כדי להציל את הכלכלה.
הערכות המודיעין בישראל הן כי טהרן לא תוכל להרשות לעצמה לשתוק לנוכח המכה הציבורית שספגה. יחד עם זאת, האפשרות לתגובה אלימה תלויה רבות בתיאום עם כוחות נוספים במזרח התיכון, בהם חיזבאללה בלבנון ושלוחות איראניות נוספות המפעילות לחץ על ישראל מהחזיתות השונות.
ישראל הודיעה כי היא מוכנה לכל תרחיש, וכי כל מתקפה איראנית תענה בתגובה חריפה. "אנו ערוכים היטב בהגנה ובהתקפה, וממשיכים לעקוב אחר כל התפתחות מאיראן ושלוחיה," אמר תא"ל דניאל הגרי, והוסיף כי צה"ל מקיים הערכת מצב מתמדת כדי לוודא כי ההיערכות מבוססת על המידע העדכני ביותר.
ישראל, המנסה להימנע מלהוביל למלחמה אזורית, שולחת לאיראן איתותים ברורים שתגובה מאופקת תתקבל בהבנה, אך במקביל היא מוכנה להחריף את צעדי ההגנה במידה ולא תהיה ברירה אחרת. מכל מקום, מדובר במסר אזהרה ישראלי חשוב לאיראן לגבי כוונותיה לייצר נשק גרעיני.