ממצאי סקר חדש במלאת שנה לשבעה באוקטובר שנערך בהובלת המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA), ובשיתוף "לזר מחקרים" בראשות ד"ר מנחם לזר, מגלה כי הרוב המכריע של הישראלים (84%) אינם בוטחים ברשות הפלסטינית למניעת אירועים עתידיים כמו השבעה באוקטובר ביהודה ושומרון. הממצאים החדשים חושפים את עמדות הציבור הישראלי גם ביחס למלחמה בצפון – כאשר 37% מכלל המשיבים מאמין בכיבוש ונוכחות ישראלית צבאית לטווח ארוך בדרום לבנון.
הסקר, שנערך ב-29-30 בספטמבר 2024, וכלל 700 משיבים יהודים וערבים בגילאי 18 ומעלה, מצא כי 66% מהישראלים עדיין לא רואים פתרון במדינה פלסטינית בקווי 67' – נתון שנשאר יציב מאז הסקר הקודם של המרכז שנערך ב-26 במאי, למרות ההסלמה הביטחונית. לפי הסקר, נמצא כי רק 5% תומכים בהקמת מדינה פלסטינית ללא תנאים אחרי ה-7 באוקטובר, בעוד 19% מסכימים לכך רק אם המדינה הפלסטינית תכיר בישראל כמדינה יהודית ותהיה מפורזת. "מעניין לראות כי בקרב המשיבים היהודים, ההתנגדות גבוהה אף יותר ועומדת על 72%, בעוד 31% מהערבים בסקר תומכים בהקמת מדינה פלסטינית אחרי ה-7 באוקטובר ללא תנאים", מדגישים חוקרי JCFA.
טרם הכניסה הקרקעית של צה"ל לדרום לבנון, המשיבים נשאלו כיצד לדעתם צריכה להסתיים המלחמה בצפון, כאשר 37% מהישראלים מעדיפים כיבוש ונוכחות צבאית ארוכת טווח בדרום לבנון. מהסקר עולה כי שיעור זה עולה ל-41% בקרב היהודים, בעוד ש-49% מהמשיבים הערבים מעדיפים הסדר מדיני עם ערבויות בינלאומיות. רק 20% מהישראלים תומכים בהכנסת כוחות בינלאומיים לאזור, בעוד 11% אינם יודעים כיצד המלחמה צריכה להסתיים.
כאשר נשאלו הנסקרים על עסקה עם חמאס להחזרת החטופים והפסקת הלחימה בדרום, 46% מכלל המשיבים, ו-51% מהיהודים, לא מאמינים שמהלך כזה יביא לרגיעה בצפון ולהחזרת התושבים לבתיהם. לעומת זאת, 58% מהמשיבים הערבים סבורים שהפסקת האש תוביל לרגיעה בצפון, אך רק 32% מכלל המשיבים שותפים לדעתם.
אחד הממצאים הבולטים ביותר בסקר נוגע לאמון ברשות הפלסטינית. רוב מוחלט של 84% מהישראלים – כולל 92% מהמשיבים היהודים – אינם סומכים על הרשות שתמנע אירועים דומים ל-7 באוקטובר ביהודה ושומרון. הנתונים מצביעים על חוסר אמון עצום, כאשר רק 5% מהמשיבים סבורים שהרשות הפלסטינית תפעל למניעת אירועים כאלה בעתיד.
בהתייחס למדיניות מול איראן, ונוכח התקיפה אמש (ג') על ישראל, ממצאי הסקר חדש מגלים כי רוב הישראלים (68%) תומכים בתקיפה ישירה של איראן אם ימשיכו התקפות הטילים של חיזבאללה על ישראל, בין אם רק בשיתוף פעולה עם ארה"ב (37%) ובין אם ללא השת"פ הזה (31%). 14% בלבד מתנגדים לכך ועוד 18% לא יודעים. עוד עולה כי תמיכה גבוהה יחסית בפעולה בשת"פ אמריקני נמצאה אצל משיבים בגילאי 60+ (43%), חילונים ומסורתיים (44% ו-42%, בהתאמה). בתוך כך, אנשי ימין תומכים בשיעור גבוה יחסית בפעולה גם ללא שת"פ אמריקאי (41%) וכך גם דתיים וחרדים (52% ו-49%, בהתאמה). התנגדות גבוהה יחסית נמצאה אצל אנשי שמאל (25%).
ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסכם: "הסקר חושף תמונה מורכבת שמעידה על ספקנות גוברת בקרב הציבור הישראלי כלפי פתרונות מדיניים במזרח התיכון, במיוחד לנוכח ההסלמה הביטחונית האחרונה. בדומה לסקר הקודם שערכנו בקרב ישראלים, אנו רואים עקביות בממצאים ואת ההשפעה העמוקה של אירועי ה-7 באוקטובר על דעת הקהל במדינה".
פורסם לראשונה בישראל היום.