האם נפילת משטר אסד היא הזדמנות היסטורית עבור ישראל? | בהתפתחות דרמטית במלחמת האזרחים בסוריה, נפל הבוקר (א') משטרו של בשאר אסד – לאחר 58 שנות שלטון משפחת אסד במדינה. על פי הערכתו של אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, האירוע ההיסטורי הוא רעידת אדמה שמשנה את המאזן האזורי, במיוחד עבור חיזבאללה שמוצא את עצמו מוחלש. לדבריו, "זה יוצר הזדמנות לישראל להשתלב במעגלים חדשים במזרח התיכון, אך עלינו להיזהר ולא למהר לפעול".
לדברי החוקר, שלטון המורדים החדש בראשות אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנסה לרכך את תדמית הארגון – שמוגדר בארה"ב כארגון טרור: "לפי המעשים שלו, הוא לא מתכוון לגעת במוסדות המדינה, והחליט לפסוח על שתי עיירות שיעיות. כלומר, יש כאן כוונה להיות יותר ממלכתי". הערכה זו מתיישבת עם דיווח רשת CNN כי אל-ג'ולאני, שמשתמש לאחרונה בשמו הרשמי אחמד אל-שארה, מנסה להציג חזות שונה לחלוטין מזו שהציג בריאיון האחרון שלו לערוץ ב-2013, אז סירב לחשוף את פניו. כעת הוא מתראיין בפנים גלויים ולאור יום, כחלק ממאמציו להעניק לגיטימציה לארגון.
עוד הוסיף אל"מ (במיל') ד"ר נריה כי המצב החדש מצביע על מספר התפתחויות מרכזיות, ובראשן נסיגת בעלי הברית הבינלאומיים. רוסיה, שהייתה תומכת מרכזית של המשטר הסורי, נראית כמי שנטשה את אסד, ללא פעילות אינטנסיבית של חיל האוויר הרוסי נגד המורדים.
במקביל, חיזבאללה חטף מכה ניצחת כאשר ניסה למלא תפקיד מרכזי בניסיון לתמוך במשטר. "הארגון העביר בין 1,200 ל-10,000 לוחמים לסוריה, תוך מאמץ לסייע לאסד, אך כעת נראה כי נפילת המשטר הותירה אותם ללא עורף אסטרטגי. מה שקורה במדינה הוא רעידת אדמה שלא זכינו לראות מאז 1966 עם ההפיכה שביצע אסד האב", הסביר החוקר והוסיף: "בפועל, מדובר בהתמוטטות הציר השיעי באזור, עם איראן המוצאת עצמה מבודדת ומאותגרת".
מבחינה ישראלית, מעריך אל"מ (במיל') ד"ר נריה כי מדובר בהזדמנות אסטרטגית משמעותית. המהלכים הנוכחיים מעניקים לישראל חופש פעולה גדול יותר במרחב, וכן סיכוי להשתלבות במשולש היחסים בין האופוזיציה הסורית, קטאר וסעודיה. עם זאת, קיים צורך להתמודד עם סוגיית הנשק האסטרטגי בסוריה, לרבות טילי סקאד, מערכות הגנה אווירית ומפעלי נשק שונים.
המומחה מזהיר כי היעלמותו של אסד עלולה להוביל לתקופה של אי יציבות. ישראל, המעדיפה יציבות נוכח המלחמה המתמשכת בעזה, חייבת להיות ערה להתפתחויות. "בשלב זה, המורדים עסוקים מדי בהפלת המשטר באופן סופי, ולא יסתבכו בעימות עם ישראל", הוא מעריך, ומסכם: "עם זאת, המצב דינמי ועתיד האזור עדיין לא ברור". מכל מקום, נראה כי ההתפתחויות האחרונות מסמנות נקודת מפנה דרמטית במלחמת האזרחים הסורית, שעשויה לשנות את פני האזור בשנים הקרובות.