עבור לתוכן העמוד
Menu

רוב החיילים הלבנונים שהונחו לפרק את חזבאללה – שיעים

ממשלת לבנון מתמהמהת ביישום החלטת מועצת הביטחון 1701 לפירוק חיזבאללה מנשקו • במקביל, חזבאללה ממשיך להתחמש ולהתארגן מחדש בדרום לבנון

כיצד נוצר מצב שבו רוב החיילים הלבנונים שהונחו לפעול לפירוק חזבאללה – הם שיעים? | פריסת הצבא הלבנוני בדרום לבנון, במקביל לדיווחים סותרים אודות ההיסוס המתמשך של ממשלת לבנון לאכוף את פירוק החימוש של חיזבאללה, נמצאת בליבה של הפוליטיקה הלבנונית. יישום החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1701, הדורשת פירוק המיליציה החמושה, עומד במרכז המגעים שמקיים הממשל האמריקאי בלבנון.

הדיווחים משבחים את פעולות הצבא הלבנוני בהשתלטות על 196 מעוזים של חיזבאללה מתוך 260 דרומית לנהר הליטאני. במקביל, הצבא תפס מספר לא ידוע של מחסני נשק השייכים למיליציה השיעית והמשיך בהסרת העמדות המבוצרות של חיזבאללה בדרום. עם זאת, דיווחים אחרים מצביעים על כך שהצבא הלבנוני פרס בקושי ששת אלפים חיילים בדרום לבנון, כאשר חסרים לו לפחות ארבעת אלפים נוספים להשלמת הפריסה באזור.

יתרה מכך, דיווחים אחרים חשפו שיתוף פעולה בוטה בין קציני מודיעין שיעים השייכים לפיקוד הדרומי של הצבא הלבנוני לבין גורמי חיזבאללה. ראוי לציין שלפחות חמישים עד שישים אחוזים מהחיילים שנפרסו משתייכים לקהילה השיעית ומקיימים קשרי משפחה ושבט עם תושבים שיעים בדרום המזדהים עם חיזבאללה.

הסוגיה החשובה ביותר היא שממשלת לבנון לא הציגה לשליחה האמריקאית מורגן אורטגס, כפי שהתבקשה, לוח זמנים מדויק הן לפריסה מלאה של הצבא הלבנוני בדרום והן לעיתוי פירוקו של חיזבאללה. אפילו סוגיית פירוק הנשק של הפלגים הפלסטיניים החמושים בלבנון, ביניהם חמאס, שהייתה אמורה להיות מטופלת לפני פירוק חיזבאללה, לא טופלה על ידי הממשלה, לאכזבת הממשל האמריקאי.

כמקובל, ממשלת לבנון הדגישה את המורכבויות של הפוליטיקה העדתית הלבנונית המונעות ממנה לאמץ גישה נוקשה יותר כלפי חיזבאללה. היא הדגישה את הסכנה להידרדרות למלחמת אזרחים מחודשת, אפשרות שתהיה הרסנית לכולם. הלבנונים גם הדגישו בפני האמריקאים שהמצב הרעוע בגבול הצפון-מזרחי עם סוריה אילץ את הצבא להפנות לחזית זו כוחות שנועדו לפריסה בדרום.

במקום להתמקד בפירוק חיזבאללה, הלבנונים העדיפו להציג 18 רפורמות חדשות המתייחסות למגזר הפיננסי. הם טענו שנסיגה ישראלית מלאה מדרום לבנון תחזק את עמדתם מול חיזבאללה ותקל עליהם לאמץ מדיניות תקיפה נגד הארגון.

בינתיים, חיזבאללה שלף עוד הפתעה בהביעו נכונות (על פי רויטרס, המצטטת גורם בכיר בחיזבאללה ששמו לא נחשף) לדון בפירוק נשקו בתנאי שישראל תיסוג תחילה מחמש עמדות אסטרטגיות שהיא מחזיקה לאורך הגבול הלבנוני-ישראלי. במקביל, ארגון הטרור ממשיך להפגין את שריריו, להתארגן מחדש בדרום לבנון ולהכין את עצמו לחידוש העוינות עם ישראל.