לבנון עומדת להשתנות לרעה? המתיחות בין הקהילה הנוצרית לחיזבאללה גוברת מאז תחילת מלחמת אוקטובר בין ישראל לחמאס. הקהילה הנוצרית מביעה את ביקורתה ומאשימה את חזבאללה במעורבות במלחמת חמאס-ישראל ובגרירת לבנון למלחמה עם ישראל ללא התייעצות מוקדמת עם מקבלי ההחלטות במדינה או עם הגורמים האחרים. המלחמה עלולה לעלות ללבנון בתוצאות קשות במצב מסוכן ממילא של כאוס כלכלי ושיתוק פוליטי בשל חסימה מכוונת של חיזבאללה את בחירת הנשיא, משרה שהתפנתה מאז סוף אוקטובר 2022.
חסן נסראללה, מזכ"ל חזבאללה, מתח בנאומיו האחרונים ביקורת על "אלה" (הכוונה למפלגות הנוצריות ולארכיבישוף המרוני ראעי) המבלים את זמנם בחופי הים, נהנים ממסעדות יוקרתיות ובתי מלון מפוארים במקום להצטרף למאמץ המלחמתי שלו נגד ישראל במסגרת "חזית התמיכה" בחמאס. נסראללה התייחס לטענת האופוזיציה הנוצרית כי רוב הלבנונים אינם מעוניינים במלחמה בדרום לבנון ואמר: "כולם צריכים להיות מודעים לשיעור קומתם ולמה שהם מייצגים".
View this post on Instagram
חיזבאללה עוקב אחר השינויים במחנה הנוצרי מאז תחילת המלחמה. אויבו המושבע של חזבאללה, סמיר ג'עג'ע, ראש מפלגת "הכוחות הלבנוניים" (LF) והמבקר החריף ביותר של מעורבות חזבאללה במלחמת חמאס-ישראל, זכה לדומיננטיות במחנה הנוצרי מאז ג'ובראן באסיל, ראש "התנועה הפטריוטית החופשית" (FPM) ומנהיג "גוש לבנון החזקה" בפרלמנט, בעל בריתה האסטרטגי של חזבאללה מאז 2006. הוא ננטש על ידי ארבעה מחבריו לפרלמנט, ובכך איבד את הרוב של הגוש הנוצרי בפרלמנט.
תשובת חזבאללה לביקורת הגוברת מצד המחנה הנוצרי אינה מפתיעה. סקר שפרסם העיתון הפרו-חזבאללה אלאח'באר טען כי רק 15.7% מאוכלוסיית לבנון הם נוצרים (לעומת 33-35% מהאוכלוסייה שהתקבלה כקונצנזוס) – נתון שעורר סערה והעלה חששות ישנים בקרב הקהילה הנוצרית בלבנון. הקהילה ראתה בסקר מסר ברור שהעביר חזבאללה, שנועד להזהיר כי הסטטוס קוו הפוליטי הנוכחי הוסכם בשנת 1990 על ידי כל הצדדים לסיום מלחמת האזרחים בטאיף, אינו תקף עוד.
האם כעת לבנון עומדת להשתנות קיצונית?
מאזן כוחות זה, המכונה "שיטת העדה", נקבע לראשונה בשנת 1943 בין נציגי הקהילה הנוצרית והסונית (והותיר "פירורים" לקהילה השיעית) ועודכן בשנת 1990 בתום מלחמת האזרחים. הזירה הפוליטית הנשלטת על ידי נוצרים נאלצה לקבל שוויון בין מוסלמים לנוצרים בפרלמנט. עם זאת, הנוצרים שמרו על עמדות אסטרטגיות כמו הנשיאות והנהגת הצבא למרות שקיבלו את העובדה שאיבדו מכוחם הפוליטי מאז תום מלחמת האזרחים ב-1990.
כעת, חיזבאללה מאותת כי אינו מוכן עוד לקבל את החלוקה הנוכחית וכי הגיע הזמן לנשל את הקהילה הנוצרית משאר הנכסים השולטים בפוליטיקה הלבנונית.
מעניין ככל שיהיה, אל-אח'באר היה צריך להיות יצירתי כדי להגיע למספר הזה במדינה שסועה על ידי איזון דתי, שבה מפקד האוכלוסין הדמוגרפי הרשמי האחרון היה בשנת 1932. מחבר הסקר, נחמה נהמה, המציג עצמו כחוקר בתחום החינוכי, ביסס את חישוביו על רשימת המועמדים הרשומים לבחינת הבגרות, הן כללית והן טכנית (כך במקור!). נחמה כתב כי בהתבסס על נתונים אלה, "אנו יכולים לקבוע כי 15.7% מהמועמדים הלבנונים לבחינות הבגרות הם נוצרים ולהסיק כי נתון זה מייצג את המציאות של הקהילה במדינה". במאמרו, קרא נחמה לשנות את המערכת הפוליטית בלבנון, והציע כי ייתכן שהנוצרים יצטרכו לקבל את המעבר משוויון דתי למערכת "אזרחית" כ"דרך היחידה לשמר את נוכחותם" בלבנון.
דובר הכוחות הלבנוניים, צ'רלס ג'בור, ערער על מתודולוגיית הסקר וטען: "מספיק לזכור שבבחירות לפרלמנט במאי 2022, 35% מאלה שהצביעו היו נוצרים. איך יכול להיות שהנתון הזה פתאום יורד ל-15% בלבד, פחות ממחצית?". ג'בור טען כי מדובר במסר פוליטי, דרך ללחוץ על הנוצרים לשתוק בנוגע לפעולות חיזבאללה.
הקרב הפוליטי גלש לעתים קרובות לשדה הקרב
אין זו הפעם הראשונה שחזבאללה וחוגים מוסלמים אחרים מזכירים לציבור כי השוויון בין המוסלמים (סונים, שיעים ודרוזים) לבין הנוצרים אינו יכול להיות מוצדק על ידי דמוגרפיה. ראש הממשלה, נג'יב מיקאתי, טען ב-2023 כי לפי אחד המחקרים, נראה שהנוצרים מייצגים רק 19% מאוכלוסיית לבנון.
חסן נסראללה היה ברור כשמש לגבי כוונתו האידיאולוגית בלבנון. כבר בשנת 1985 טען כי מטרתו היא להפוך את לבנון למחוז נוסף של הרפובליקה האסלאמית של איראן. כעת, נראה כי הבשילו התנאים למשימה כזו, שמתעכבת בינתיים בגלל מלחמתה של חיזבאללה בישראל. עם תום המלחמה נראה כי השלב הבא בהתרחבות הציר האיראני יהיה שינוי המשוואה הפוליטית בלבנון.
תשובתו של צ'ארלס ג'אבור לעת עתה הייתה: "נקבל שינוי במערכת הפוליטית רק בתנאי אחד: אימוץ מערכת פדרלית". אם הנחה זו נכונה, לבנון שהכרנו עומדת להשתנות לרעה, למרבה הצער.