
האם ארדואן הופך את טורקיה לדיקטטורה? | האירועים הדרמטיים בטורקיה בשבוע האחרון מסמנים שלב חדש ומסוכן בהתדרדרות הדמוקרטיה במדינה, כאשר הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן מבצע צעדים ברורים למיסוד משטר דיקטטורי. כך מעריכים גורמים מדיניים בירושלים, החוששים לעתיד הדמוקרטיה בטורקיה וליציבות האזורית.
חיסול חשבונות פוליטי במסווה משפטי
אכרם אימאמאולו, ראש עיריית איסטנבול הפופולרי והמועמד המוביל לנשיאות מטעם "מפלגת העם הרפובליקנית" בבחירות המתוכננות לשנת 2028, נעצר יחד עם כמאה מעוזריו. ההאשמות נגדו – שחיתות וקשרים לכאורה עם ארגוני טרור – נראות בעיני רבים כעלילה פוליטית, במיוחד לנוכח העובדה שהממשלה עצמה מנהלת מגעים עם אותם ארגונים במקביל.
לפי גורמים מדיניים בירושלים, המעצר של אימאמאולו אינו אלא ניסיון ברור של ארדואן לסלק מהדרך את היריב החזק ביותר לשלטונו, במטרה להבטיח את הישארותו בכס הנשיאות לכל חייו.
בנוסף למעצרו, אוניברסיטת איסטנבול – ככל הנראה בהנחיה פוליטית – שללה את התואר האקדמי של אימאמאולו ערב מעצרו, מהלך שמטרתו הייתה לפסול אותו מהתמודדות לנשיאות, שכן תואר אקדמי מהווה תנאי סף למועמדות בבחירות. החלטה זו, המבוססת על תירוץ קלוש, משקפת את השיטות שבהן נוקט ארדואן לחיסול יריביו הפוליטיים.
מחאה עממית שעלולה לערער את שלטון ארדואן
למרות דיכוי חסר רחמים מצד השלטון, המחאה הציבורית סביב מעצרו של אימאמאולו הולכת וצוברת תאוצה. ההפגנות ברחבי המדינה הפתיעו את ארדואן, וחלק מהמפגינים אף רואים במאבק לשחרורו של אימאמאולו מאבק גורלי להצלת הדמוקרטיה הטורקית.
עד כה נעצרו יותר מ-1,500 מפגינים, אך גל המחאה אינו מראה סימני דעיכה. גורמים מדיניים בישראל מזהירים כי אם ההפגנות ימשיכו להתעצם, ארדואן עשוי לנקוט באמצעים קיצוניים, כולל שימוש בכוח צבאי אלים – מה שעלול להוביל את טורקיה לתרחיש דומה למה שקרה בסוריה ב-2011.
המשבר הפוליטי מלווה במשבר כלכלי חריף. הבורסה באיסטנבול צנחה, והבנק המרכזי נאלץ להזרים 14 מיליארד דולר כדי לייצב את הלירה הטורקית. אם המשבר הכלכלי יחריף, עלולה להיווצר מציאות שתאיים באופן ממשי על המשך שלטונו של ארדואן.
מה הלאה? הפיכה צבאית או נפילת המשטר?
על פי הערכות, ייתכנו כמה תרחישים: אם המחאה תמשיך להתעצם, ייתכן שהיא תצליח להביא לנפילתו של ארדואן. תרחיש אחר הוא הפיכה צבאית, שכן עד כה הצבא לא התערב, אך ייתכן שהגנרלים ממתינים לרגע הנכון. בכל מקרה, יציבותו של המשטר הטורקי עומדת בסימן שאלה גדול.
גורמים מדיניים מעריכים כי אם ארדואן לא יצליח לדכא את המחאה במהירות, הוא ייאלץ להתמודד עם איום ממשי על שלטונו. בסופו של דבר, ייתכן שהרודן שהפך את טורקיה לאוטוקרטיה ימצא את עצמו מודח באותו אופן שבו הוא עצמו עלה לשלטון – באמצעות זעם ציבורי בלתי נשלט.