
מהן הסיבות מאחורי החלטת יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, למנות לעצמו סגן? | המועצה המרכזית של אש"ף צפויה להתכנס בימים הקרובים כדי לאשר את הקמת תפקיד סגן יו"ר הרשות הפלסטינית, צעד חסר תקדים בתולדות הרשות הפלסטינית. ההחלטה מגיעה לאחר שנים של התנגדות מצד יו"ר הרשות, מחמוד עבאס, ללחצים ערביים ואמריקניים שהחלו כבר ב-2013.
מאבק על המועמד המוביל
מאחורי הקלעים מתנהל מאבק עז על זהות המועמד לתפקיד החדש. גורמים בכירים בפת"ח חושפים כי ארה"ב מפעילה לחץ משמעותי למינויו של ראש המודיעין הכללי הפלסטיני, מאג'ד פרג', המקורב ל-CIA ומנהל שיתוף פעולה ביטחוני הדוק עם הסוכנות האמריקאית.
אולם, מתנגדיו של פרג' בתוך תנועת פת"ח טוענים כי המועמד חייב להיות חבר בוועדה המרכזית של התנועה או בוועד הפועל של אש"ף – תפקידים שפרג' אינו מחזיק בהם. יתרה מכך, חברי הוועדה המרכזית של פת"ח מסרבים להוסיף שמות חדשים לוועדה, מה שמציב מכשול משמעותי בפני מינויו.
במקביל, שם נוסף שעולה הוא חוסיין א-שייח', חבר בוועדה המרכזית של פת"ח ומזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף. למרות שאין לו רקע ביטחוני, א-שייח' נהנה ממעמד חזק בתנועת פת"ח והוא מקורב מאוד לעבאס. ההערכה הרווחת בתנועה היא כי עבאס יעדיף למנות את א-שייח' לתפקיד, בניגוד לדרישה האמריקאית.
מדוע דווקא עכשיו?
גורם בכיר ברש"פ חושף כי להכרזתו של עבאס בוועידת הפסגה הערבית בקהיר קדמו שלושה חודשי עבודה אינטנסיבית, דיונים ממושכים בצמרת הרש"פ והתייעצויות עם ירדן ומצרים. מספר גורמים מרכזיים הובילו לעיתוי זה:
-
לחצים חיצוניים גוברים: מדינות ערב וארה"ב הגבירו את הלחץ על עבאס במיוחד לאחר אירועי 7 באוקטובר 2023. הנהגת הרש"פ הכירה בכך שהיא נמצאת בנקודת שפל היסטורית.
-
תנאי לשיקום עזה: עבאס הבין כי מינוי סגן הוא תנאי הכרחי להתקדמות בתוכנית המצרית-ערבית לשיקום עזה וניהולה על ידי ממשלה עצמאית בחסות הרש"פ.
-
משבר כלכלי-פוליטי: הרש"פ מתמודדת עם משבר מורכב במיוחד, שאילץ אותה להיענות ללחצים האזוריים והבינלאומיים לרפורמות משמעותיות.
-
"אפקט טראמפ": עבאס חושש מאוד מהנשיא טראמפ ומנסה לרצות אותו.
-
הבטחות לסיוע כלכלי: על פי גורמים בפת"ח, עבאס קיבל הבטחות ממדינות ערב ומאירופה לסיוע כלכלי, בתמורה להקמת תפקיד הסגן ולחנינת הבכירים שהודחו מהתנועה.
מה המשמעות?
המהלך מסמן נקודת מפנה ברש"פ, שמנסה לשפר את מעמדה המדיני לאחר המלחמה האחרונה בעזה. במשך שנים התחמק עבאס מדרישות לרפורמות במנגנוני הרשות ולהזרמת "דם חדש" להנהגה, אך כעת הוא נאלץ להתאים את עצמו למציאות הפוליטית המשתנה.
השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא האם עבאס יאפשר מינוי של מועמד המקורב לארה"ב או יעדיף לבחור במקורביו שלו, ובכך לשמר את השליטה בתוך הרשות הפלסטינית גם לאחר הרפורמה.