
בסקר חדש של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה (JCPA), כ-64% מהציבור הישראלי מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית כחלק מתהליך הנורמליזציה עם סעודיה. הדו"ח המלא, שנחשף היום (ב') בכנס השנתי ה-13 של הג'רוזלם פוסט בניו יורק, מציג שינוי משמעותי בדעת הקהל הישראלית בעקבות התקיפות של חמאס ב-7 באוקטובר.
ממצאי הסקר, שנערך בשיתוף עם מכון המחקר Panels Politics, בחנו את עמדותיהם של ישראלים יהודים וערבים כאחד בסוגיה הפוליטית הקריטית של הקמת מדינה פלסטינית כחלק מתנאי סיום המלחמה מול חמאס, איראן, חיזבאללה וחזיתות אחרות במזרח התיכון מאז ה-7 באוקטובר. הסקר, שבוצע באמצעות פאנל משיבים אינטרנטי בסוף החודש שעבר, כלל 706 משתתפים יהודים וערבים בגילאי 18 ומעלה המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל.
מהסקר עולה כי הטבח ב-7 באוקטובר גרם לשליש מהנשאלים, שסברו בעבר כי ניתן להקים מדינה פלסטינית בתנאים מסוימים, לשנות את דעתם – וכעת מתנגדים לה לחלוטין. לפי הממצאים, 59% מהישראלים התנגדו להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67' גם לפני אירועי ה-7 באוקטובר. לאחר האירועים, שיעור ההתנגדות עלה ל-68%. בקרב המשיבים היהודים, ההתנגדות גדלה מ-69% ל-79%, בעוד שבקרב המשיבים הערבים לא חל שינוי משמעותי.

ההתנגדות למדינה פלסטינית מעידה על פערים פוליטיים משמעותיים: 84% ממצביעי הימין, 54% ממצביעי המרכז ו-24% ממצביעי השמאל מתנגדים למהלך. מעניין לציין כי אחוז דומה של מצביעי שמאל תומכים בהקמת מדינה פלסטינית ללא תנאים.
זאת ועוד, 64% מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית גם בתמורה לנורמליזציה עם סעודיה. בקרב המשיבים היהודים, שיעור ההתנגדות עומד על 74%, בעוד שבקרב המשיבים הערבים 49% תומכים ברעיון זה.
בהתייחס לאפשרות כי הרשות הפלסטינית תהיה זו שתשלוט במדינה העתידית, 68% מהמשיבים מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית בשליטת הרשות. שיעור ההתנגדות בקרב המשיבים היהודים עומד על 78%, לעומת 49% מהמשיבים הערבים בישראל.

בנוסף, ניכר העדר אמון נרחב בהנהגה הפלסטינית, כאשר 60% ממשתתפי הסקר אינם רואים באף אחת מהדמויות הפלסטיניות העכשוויות, כדוגמת מחמוד עבאס או מרוואן ברגותי, כמתאימה להוביל לשלום עם ישראל. כך, 76% מהישראלים היהודים לא רואים אישיות פלסטינית מתאימה, בעוד שבקרב המשיבים הערבים – 31% מחזיקים בדעה דומה.

בקרב הנשאלים בני 60 ומעלה ירדה התמיכה במדינה פלסטינית תחת הכרה בישראל ובתנאי הפירוז מ-44% ל-32%. ירידה דומה נרשמה בקרב בעלי השכלה אקדמית (29% עד 20%) ובעלי הכנסה גבוהה (33% עד 20%). ההתנגדות הייתה גבוהה במיוחד בקרב צעירים (70% מבני 29-18), בעלי השכלה נמוכה (72%) ומסורתיים, דתיים וחרדים (74%, 88% ו-91%, בהתאמה). הנשאלים החילונים הראו שיעור התנגדות של 54%.
ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, הדגיש: "סקרי דעת קהל משקפים כעת את ההבנה של הציבור הישראלי את משמעות הנושא אחרי ה-7 באוקטובר. בהתחשב במדיניות ממשל ביידן, חיוני להעביר את המסר הזה הן לנבחרי הציבור בישראל והן למקבלי ההחלטות בבית הלבן".