התראות

ארה"ב עברה למדיניות "צמצום הסכסוך"; הפלסטינים: לא נוכל להחזיק את סיר הלחץ יותר מדי זמן

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ייפגש השבוע עם יו"ר הרש"פ, אך הפלסטינים טוענים כי הנשיא ביידן הזניח אותם ודחק לקרן זווית את פתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני • פתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים ומשרדי אש"פ בוושינגטון נדחו למועד בלתי ידוע
שיתוף
סאליבן, היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב
סאליבן, היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב

עניינים

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ק סאליבאן, הגיע לישראל לשיחות מדיניות שבמרכזן סכנת הגרעין האיראני, הוא ייפגש עם ראש הממשלה בנט ועם שר הביטחון גנץ ובכירים במערכת הביטחון.

הצטרפו עכשיו לקבוצת הטלגרם שלנו – לחץ כאן

הבית הלבן הודיע כי הוא יבקר גם ברמאללה וייפגש עם יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, אולם ברש"פ אין ציפיות רבות מביקורו. בשבוע שעבר ביקרה ברמאללה ויקטוריה נולנד, עוזרת שר החוץ האמריקני, ונועדה עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, גם לה לא היו בשורות מיוחדות עבור הפלסטינים על אופק מדיני כלשהו בקרוב, גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי ממשל ביידן מנסה "להרוויח זמן" וכי  הנשיא ביידן מעוניין ב"ניהול הסכסוך הישראלי פלסטיני ולא בניסיון ממשי לפתור אותו".

על פי גורמים בכירים ברש"פ, יו"ר הרש"פ ומקורבו חוסיין א-שיח' כינו בישיבת ההנהגה הפלסטינית לפני כחודש וחצי את הנשיא ביידן ובכירי הממשל במילה "שקרנים" ואף הוסיפו: "הם עובדים עלינו".

הכעס הפלסטיני הוא מובן. הנשיא ביידן מסרב להזמין את יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לבית הלבן למרות שהוא נפגש כבר עם מנהיגים מהמזה"ת כמו ראש הממשלה בנט או עבדאללה מלך ירדן. הוא גם דחה בקשה אישית של מחמוד עבאס להיפגש עמו בניו יורק בחודש ספטמבר האחרון  בשולי דיוני העצרת הכללית של האו"ם. הנשיא ביידן עסוק בעניניי סין והבעיות של הקורונה והכלכלה בארה"ב, הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו בראש מעייניו, הוא רוצה שקט תעשייתי בשטחים ללא התפרצויות של אלימות או אינתיפאדה.

ביידן אינו מעוניין בעימות עם ממשלת בנט-לפיד

גורמים אמריקנים מסבירים כי הרכב הקואליציה הנוכחי בישראל אינו מאפשר שום פתיחת משא ומתן בין ישראל לרש"פ, זה עלול להביא לנפילת ממשלת בנט-לפיד, הנשיא ביידן מבין זאת היטב ואינו רוצה להמר על הבלתי נודע, לטענתם, הוא איננו מוכן להסתכן באפשרות הקדמת הבחירות וחזרה אפשרית של בנימין נתניהו לכס השלטון.

לכן, הוא מעדיף את הסטטוס קוו והימנעות מעימותים עם ממשלת ישראל ככל האפשר. זוהי הסיבה שפתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים נדחתה למועד בלתי ידוע כדי שהממשל יוכל להתמקד ביחד עם ממשלת ישראל בסוגיה האיראנית המורכבת ולא להתעמת עמה על נושא פתיחת הקונסוליה המצריכה הסכמה ישראלית.

האם היועץ ביטחון לאומי ג'ק סאלביאן יביא עמו בשורות חדשות ליו"ר הרש"פ? ספק רב.

וושינגטון חזרה על מחויבותה לפתרון שתי המדינות לטובת העמים הפלסטינים והישראלים, והזהירה כי הסלמת העוינות והמתיחות תצית את האזור כולו ותפגע בכולם, היא קראה לדיאלוג בין ישראל לירדן במטרה להטיל את האחריות על הר הבית בידי הירדנים.
עמדה זו הוכרזה על ידי עוזרת מזכיר המדינה ויקטוריה נולנד, שביקרה בשבוע שעבר בישראל וברמאללה.

 

יחסים ביטחוניים וכלכליים בלבד

גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי מאז כניסת הנשיא ביידן לבית הלבן, היחסים בין ממשלו לבין הרש"פ מתמקדים ביחסים ביטחוניים וכלכליים בלבד. בסך הכל הייתה מאז שיחת טלפון אחת בין הנשיא ביידן לבין יו"ר הרש"פ וזה היה בתום מבצע "שומר החומות" לפני כמה חודשים.

הממשל מתאם עם ישראל הקלות כלכליות לרש"פ וסיוע ביטחוני כדי לשמור על שלטונו של מחמוד עבאס ולא לאפשר לתנועת חמאס, שמעמדה התחזק מאוד ברחוב הפלסטיני, להדיח את מחמוד עבאס מכיסאו ולהשתלט על הגדה כפי שעשתה ברצועת עזה בשנת 2007.

מבחינת הרש"פ, ממשל ביידן מפר שתי הבטחות חשובות שהוא נתן לפלסטינים: פתיחת משרדי אש"פ בוושינגטון ופתיחת הקונסוליה האמריקנית בירושלים שמסמלת את ביטול ההכרה של הנשיא טראמפ בירושלים כבירת ישראל.

משרדי אש"פ בוושינגטון נסגרו בספטמבר 2018 והממשל הסביר לפלסטינים כי סוגיות משפטיות כבדות מונעות ממנו כרגע לפתוח אותם מחדש.

לגבי הקונסוליה האמריקנית בירושלים שנסגרה במרץ 2019, פתיחתה מחדש מחייבת מבחינה משפטית הסכמה של ממשלת ישראל שהיא המדינה המארחת, ישראל מתנגדת בתוקף והממשל מנסה להרוויח זמן ולדחות את העימות עמה.

עברנו למצב שמדיניותו של הנשיא ביידן הינה מדיניות של "צמצום הסכסוך" אומר גורם פלסטיני בכיר.

הרש"פ מסרבת להכיר בשגרירות האמריקנית בירושלים, דיפלומטים ופקידים של הרש"פ שצריכים לנסוע לארה"ב מקבלים ויזה משגרירות ארה"ב בעמאן.

הפגישות של מזכיר המדינה בלינקן, השליח המיוחד האדי עמרו וויקוטוריה נולנד, עוזרת שר החוץ האמריקני עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בחודשים האחרונים עסקו בעיקר בנושאים כלכליים וביטחוניים,בחיזוק מצבה הכלכלי של הרש"פ ובדרכים לשמור על שלטונו של מחמוד עבאס מפני הסכנה החמאסית, לדברי הפלסטינים, נושא "סיום הכיבוש הישראלי" כלל לא עומד על הפרק.

ממשל ביידן מספק לפלסטינים סיוע שנתי של 450 מיליון דולר, הוא ביטל את הקיצוצים שעשה ממשל טראמפ, הכסף האמריקני זורם למגזר הפרטי הפלסטיני, לחברה האזרחית, לפליטים הפלסטינים באמצעות אונר"א ו-40 מיליון דולר ישירות למנגנוני הביטחון הפלסטינים המקיימים שיתוף פעולה ביטחוני הדוק עם השב"כ הישראלי ועם ה-CIA.

מבחינת הפלסטינים, תמונת המצב היא עגומה ומגבירה את הייאוש, "אין פלא שהפיגועים התחדשו וכוחה של תנועת חמאס" התחזק אומר גורם ביטחוני פלסטיני בכיר," לא נוכל להדק את המכסה על הסיר הרותח לאורך זמן ובסוף הכול יתפוצץ, הנשיא ביידן חייב להבין זאת".

 

 

 

 

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close