
אודסה, בקבוקי תבערה שהכינו אזרחים 👇#Odesa #UkraineUnderAttack #Одеса pic.twitter.com/PMbglNYTYE
— Real News IL (@RealNewsIL) February 26, 2022
יש לה ממד מודיעיני, שיש לו רובד אסטרטגי (הכרת מטרות המלחמה של כל צד והאסטרטגיה להשגתן) ואופרטיבי/טקטי (איתור הכוחות לצורכי התרעה וליצירת מטרות ופגיעה בהם). יש לה, הרבה יותר ממלחמות קודמות, ממד של לחימה בסייבר ובתודעה, על ידי יצירת השפעה באמצעות שחרור מידע אמיתי וכוזב, והתקפות סייבר הדדיות לפגיעה ביכולת הפעולה של האויב.
הצטרפו לטלגרם שלנו – לחץ כאן
הרוסים פיתחו בהקשר זה דוקטרינה מלאה, הנושאת את שמו של הרמטכ"ל גרסימוב, והם מיישמים אותה במערכה (למבקשים להעמיק אני ממליץ על גיליון 4 של "מודיעין הלכה ומעשה" של המכון לחקר המתודולוגיה של המודיעין והמכון למחקרי ביטחון לאומי בנושא "המערכה על התודעה"). יש לה ממד מדיני-ביטחוני משמעותי, סביב השאלה מה תהיינה ההשלכות ארוכות הטווח של המלחמה על מאזן הכוחות בין המערב הליברלי, שישראל היא חלק ממנו (גם אם יש בה כאלה המתקשים להשלים עם כך) לבין יריביו האוטוקרטיים (רוסיה, סין וגרורותיהן) והאידיאולוגיים (האסלאם הקיצוני, ובראשו אירן, השמאל האידיאולוגי והימין הקיצוני במערב). יש לה גם ממד כלכלי חשוב נוכח התלות הכלכלית ההדדית בין רוסיה למערב והסנקציות שהטיל המערב על רוסיה. כל הממדים האלה נידונו בהרחבה בימים האחרונים ומוקדם עדיין לקבוע ידו של מי תהיה בהם על העליונה בטווח הקצר, הבינוני והארוך.
מה שניתן לומר הוא שהשפעה רבה על התוצאות תהיה לממד נוסף שהוא בעל חשיבות מכרעת בשלב זה, והוא המערכה על הנרטיב. מהו הסיפור שכל אדם או קבוצת אנשים מספרים לעצמם על המתרחש, על עצמם במסגרת ההתרחשות ועל הגורמים האחרים המעורבים בה. בהקשר הזה נראה שמי שמבין בצורה הטובה ביותר את חשיבות העניין הוא נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי. גם אם יוכרע בתוך זמן קצר ואולי אף יאבד את חייו, הוא הצליח באמצעות דוגמה אישית, מסרים נחושים ומלהיבים, מינוף של גילויי גבורה והקרבה של חיילים אוקראיניים ושל הפגיעות והאבדות שנגרמו לכוחות הרוסיים, ליצור נרטיב אוקראיני של מאבק, הקרבה וגאווה, שיישאר כמורשת שתיוחס אליו באתוס הלאומי האוקראיני, ותקיים את האתוס הזה כחומר בעירה שיזין התנגדות לכובש הרוסי לאורך זמן. אם יצליח, בניגוד למרב הסיכויים, לשרוד בראש המערכת האוקראינית בתום המערכה, יוכל למנף את הנרטיב כדי למצב את אוקראינה ואת עצמו כמופת של לחימה לחופש ולהציג את אוקראינה כמודל לחיקוי של לאומים נוספים, בעיקר בסביבתה של רוסיה ואולי אף בתוכה. ברור לכן, עד כמה מסוכנים מהלכי זלנסקי במערכה על הנרטיב בעיני פוטין.
גם הנשיא ביידן מתקשה ליצור נרטיב מעורר הזדהות עבור אזרחי ארצות הברית. ההצעה לסייע במילוטו של זלנסקי מאוקראינה, הצבת הדאגה לכך שהאמריקנים לא יסבלו מעלייה במחירי הדלק כיעד מרכזי, הרפיון בסנקציות (למשל בנושא הסוויפט), בנכונות לפעול צבאית והמוכנות להמשיך לשתף פעולה עם הרוסים בסוגיית הגרעין האירני – יוצרים נרטיב חסר מעוף של הימנעות מעימות, חולשה והססנות. הציבור במערב מזדהה עם זלנסקי ומגלה עוינות לפוטין יותר מאשר כמה ממנהיגיו.
עבור ישראל, המסקנות ברורות. התלכדות סביב הנרטיב הציוני היא חיונית מתמיד, מתחדדת גם ההכרה בכך שנוכח הנרטיב שמציג המערב, עלינו לסמוך רק על עצמנו בכל הקשור להבטחת האינטרסים הביטחוניים החיוניים שלנו, ועלינו לדאוג שמא חולשת המערב תתורגם לנכונות להשלים עם התנאים האירניים להגעה להסכם גרעין.
פורסם ב-N12