עבור לתוכן העמוד
Menu

"איחוד האמירויות חייבת להתפיל כל טיפת מים שיש לה"

איחוד האמירויות מסתמכת על התפלה, ומשתמשת בקביעות בזריעת עננים כדי לעודד גשמים שכן הם מקבלים רק כ-100 מילימטרים בשנה • המדינה אינה מבקשת להסתמך עוד  על מי תהום ושיטות התפלה עתירות אנרגיה - תהליך שמסיר מלח ממי הים

המדינה השוכנת חופו של המפרץ הפרסי ואינה זוכה לכמות גשמים רבה, הצליחה עדיין לתרגם את היכולת הכלכלית שלה לטיפול במשבר המים.

אם באמצע המאה ה-20 חיו 70,000 איש במה שהפך לאמירויות, אך כעת האוכלוסייה גדולה פי 100.

משבר פיננסי חמור של חמאס ברצועת עזה

רשות המים והחשמל של דובאי התוותה את האסטרטגיה שלה לאספקה של מספיק מים ליותר מ-3.5 מיליון תושבי דובאי ולמיליונים המבקרים באמירות.

וזה האתגר הגדול העומד לפיתחה – שימור היכולת לספק מים לכלל האזרחים במדינה.

"הנושאים הם כלכליים ולא פוליטיים, אמר ד"ר נאסר קאראמי, פרופסור חבר לשעבר באוניברסיטה הנורבגית למדע וטכנולוגיה, המתמחה במשאבי המים של המזרח התיכון.

"יש הרבה דרכים טכניות למצוא מקורות מים חדשים, למשל התפלה. זה לא יהיה נושא קריטי, אבל זה יהיה נושא כלכלי גדול"

"אין בעיות רציניות למדינות כמו איחוד האמירויות או קטאר או בחריין או ערב הסעודית כי יש להן מספיק כסף", אמר.

"יש הרבה דרכים טכניות למצוא מקורות מים חדשים, למשל התפלה.

"זה לא יהיה נושא קריטי עבורם, אבל זה יהיה נושא כלכלי גדול".

סוהיל אל מזרואה, שר האנרגיה והתשתיות,  אמר באירוע של תעורכת אקספו המתארחת במדינה כי איחוד האמירויות תקצץ בצריכת המים שלה, היא  בונה מתקני התפלה יעילים יותר ומפסיקה את ההסתמכות על מי תהום כחלק מתוכניותיה לשמר משאבים. עוד הוסיף כי איחוד האמירויות חייבת להתפיל ולשמר כל טיפת מים בגלל האקלים הצחיח והכמות המוגבלת שלה.

בנאום לציון יום המים העולמי ב- Expo 2020 דובאי בתחילת החודש אמר אל מזרואה שאיחוד האמירויות מוכנה לחלוק את המומחיות שלה בשימור עם מדינות המתמודדות עם מחסור במים.

עלינו לשנות את הדרך שבה ילדינו תופסים צריכה הם חושבים שהמים יהיו זמינים לנצח אבל מים הם משאב נדיר.

"לא משנה מי אתה ואיפה אתה נמצא – אם אתה אדם פרטי או חברה או ממשלה, אתה צריך לחשוב על קיימות", אמר מר אל מזרואה.

"קיימות תגרום לכדור הארץ לשרוד זמן רב יותר ותאפשר לכולנו לחיות חיים קלים יותר. אנחנו בעלי זכות להיות עם המשאבים שיש לנו היום. אבל צריך להבטיח שגם לדור הבא ולדורות הבאים יישאר משהו".

בשנת 2019, איחוד האמירויות הוגדרה כאחת מיותר מתריסר מדינות העומדות בפני לחץ קיצוני על משאביה, כאשר עתודות מי התהום מדוללות בגלל שימוש יתר.

הרשויות ב-2017 השיקו את אסטרטגיית אבטחת המים 2036 כדי לטפל בבעיה.

הוא קבע כיצד איחוד האמירויות תפחית את הביקוש הכולל למשאבי מים ב-21%; להגדיל את השימוש החוזר במים מטופלים ל-95%; להפחית את הצריכה הממוצעת של כל אדם בחצי, ולפתח יכולת אחסון ליותר מ-45 ימים במצבי חירום קיצוניים.

היא גם ניהלה מסעות פרסום לצרכנים וחקלאים, בין היתר, כדי לקדם שיטות בר-קיימא.

מר אל מזרוי אמר כי המדינה נמצאת במסלול טוב להשגת יעדים אלו.

"האסטרטגיה באה מתוך הכרח מכיוון שיש לנו כמות גשמים מוגבלת באיחוד האמירויות והיינו צריכים להסתכל על המשאבים שלנו כדי להבטיח גישה למים נקיים, נאותים ובמחיר סביר במשך שנים רבות", אמר.

"בשבילנו החיים בסביבה הצחיחה הזו, עלינו לעבוד קשה יותר", אמר.

איחוד האמירויות מסתמכת על התפלה, ומשתמשת בקביעות בזריעת עננים כדי לעודד גשמים שכן הם מקבלים רק כ-100 מילימטרים בשנה.

מר אל מזרוי אמר כי המדינה אינה מבקשת להסתמך עוד  על מי תהום ושיטות התפלה עתירות אנרגיה – תהליך שמסיר מלח ממי הים.

איחוד האמירויות גם מתכננת לבנות עוד מתקני התפלה של אוסמוזה הפוכה . אוסמוזה הפוכה היא דרך נמוכה באנרגיה לטיהור מים באמצעות טכנולוגיית ממברנות . במפעלים אלה נעשה שימוש גם במערכות אנרגיה מתחדשת, מה שיוצר יעילות רבה יותר.

אל מזרוי אמר שהמטרה הייתה לעזור ולעורר השראה במדינות אחרות המתמודדות עם מחסור.

בנוסף,  מריאם אל מחירי, שרת שינויי האקלים והסביבה של איחוד האמירויות הערביות, אמרה כי "הרגלי המים הבלתי קיימא" של המדינה "מפעילים לחץ גדול על משאבי המים הסופיים שלנו".

"צעדים פשוטים לצמצום צריכת המים יכולים להוביל להצלחה  כאשר הם ננקטים באופן קולקטיבי ויוצרים סוג של אפקט דומינו ומצמצמים את השימוש במים של הקהילה שלנו."

"אז אנחנו באמת שואפים לנהל את הביקוש למים של הקהילה", אמרה באירוע נפרד באקספו ביום שלישי.

איחוד האמירויות מספקות 42% מצרכי מי השתייה שלה באמצעות התפלה, אמר השר, והחקלאות אחראית ל-60% מצריכת המים המתוקים הכוללת.