התראות

נאום היהרות והשחצנות של הנייה

בנאום בפני רבבות לרגל 31 יום להיווסדות ארגון הטרור חמאס התייחס מנהיג הארגון למידע המודיעיני שאסף מפעולת צה"ל בחאן יונס וחשף גם סיפור אישי • סיכום הנאום
שיתוף
נאום הנייה - 31 שנים לחמאס

עניינים

הבטחות רבות נשאו היום בשמי עזה לנוכח יום חגו של ארגון חמאס שציין 31 שנים הליווסדו בעצרת חגיגית בעזה. רבבות הגיעו לשמוע את הנאומים השונים וזאת על רקע התחושה של ארגון החמאס בתקופה האחרונה כי הוא נמצא כעת בתקופה טובה למרות הכישלון המודיעיני שלו שנחשף בפעולת הכוחות המיוחדים הישראלים בחאן יונס בחודש שעבר.

לקריאה נוספת

תכנית חמאס: למשוך את השטיח מתחת לישראל והרש"פ

אחד הנואמים המרכזיים בעצרת היה מנהיג החמאס, איסמעיל הנייה, שהחליט לדבר על כמה נושאים ואף חשף פרטים אישיים אודות מות אחיו, דבר שלא נהוג בדרך כלל בחמאס.

"היינו כצעד מתל אביב"

הצפייה בקרב מאזיני הנאום של מנהיג חמאס הייתה לקבל אינפורמציה חדשה אודות פעולת צה"ל בחאן יונס והמלחמה הפסיכולוגית אותה מנהל הארגון במודיעין הישראלי.  הנייה לא חשף רבות אך אמר: "למהנדסי הזרוע הצבאית של חמאס יש אוצר ביטחוני וטכני החושף את מנגנוני הפעולה של הכוח המיוחד של הכיבוש בגדה המערבית, ברצועת עזה ובמדינות ערב ובמקומות אחרים". עוד הוסיף כי "הדרכים שבהן נכנסו ויצאו הכוחות המיוחדים של הכיבוש לרצועת עזה ידועות לזרוע הצבאית של חמאס".

הנייה המשיך במלחמה הפסיכולוגית מול צה"ל והמודיעין הישראלי ואמר: "הזרוע הצבאית תודיע במסיבת עיתונאים את מה שעמנו צריך לדעת על פעילות הכוח הישראלי ברצועת עזה. בידיה יש אוצר ביטחוני גדול מאוד שיש לו השלכות חשובות על קרב המוחות עם הכיבוש. זה יסייע לנו להבין את מנגנוני העבודה של הכוחות המיוחדים שפעלו בכמה מקומות ומדינות".

בהתייחסו לעימות האחרון בין ישראל לחמאס על רקע חשיפת הפעולה בחאן יונס וחיסול מספר בכירים בארגון אמר: "הזרוע הצבאית של חמאס הייתה במרחק צעד מתל אביב בעימות האחרון". עוד הדגיש את השת"פ הראשון מסוגו עם כלל הארגונים: ""נתנו דוגמא טובה בתחום הצבאי באמצעות החמ"ל המשותף של כל הפלגים הפלסטינים ודוגמא מדינית טובה באמצעות המטה שארגן את צעדות השיבה".

הזירה המדינית – בכל הכח נגד תכנית טראמפ

מנהיג חמאס התייחס גם לשינוי בקרב מספר מדיניות ערב המוכנות להתחיל תהליך של התקרבות לישראל וזאת לאחר ביקורו של ראש נתניהו בעומאן וביקורי בכירים ישראלים רבים אחרים במדינות ערב בפומבי. כך אמר הנייה: "אל תחשבו שהנורמליזציה עם מדינות ערב היא פריצת דרך של ישראל. העמים של האומה הערבית והאסלאמית שונאים את ישראל".

"שנה לאחר הצהרת טראמפ, ירושלים היא ערבית ואסלאמית", אמר הנייה והוסיף: "צעדות השיבה העלו את נושא המצור על עזה על השולחן האזורי והבינלאומי ועסקת המאה של טראמפ לא תעבור". הנייה לא שכח את ההצבעה באו"ם שנפלה ונתנה רוח גבית לארגון "רצו להביס את חמאס בעצרת הכללית של האו"ם אך הם נכשלו".

 

"הזירה החשובה ביותר – הגדה"

הנייה לא השאיר את האירועים הקשיים באזור רמאללה בימים האחרונים לא מענה ואמר: "האינתיפאדה המתחדשת בגדה תהייה בית הקברות של עסקת המאה של טראמפ". הנייה המשיך בדבריו: "אני אומר למנהיגי הכיבוש אין לכם עתיד על אדמת פלסטין ואין לכם מקום בירושלים ובפלסטין. ההתעוררות החדשה בגדה היא תגובה לכל הניסיונות להשפלה של הכיבוש בגדה ובירושלים".

מנהיג חמאס המשיך ואמר "אני אומר לציונים. פעילי חמאס ופת"ח והפלגים האחרים בגדה אינם זקוקים להכוונה מרחוק מרצועת עזה כדי לבצע פיגועים".

גם את המחבלים שחוסלו על ידי צה"ל ביום חמשי האחרון לא שכח מנהיג חמאס ובחר להתייחס דווקא אל המשפחות והסייענים כי לעודד אותם: " אני משבח את משפחת בושכאר שנתנה מחסה לשהיד אשרף נעאלווה ואת כל המשפחות שמגנות על המוג'הידין ומי שעומד לצד ההתנגדות."

הנייה הגדיר בדבריו את הזירה החשובה ביותר בעיניו באסטרטגיה של הארגון, הטרור ביוהודה ושומרון לדבריו "תושבי הגדה צריכים לדעת כי הם הזירה החשובה ביותר והזירה שתכריע את הסכסוך עם האויב הציוני".

"תמה תקופת המשא ומתן. די להסכם אוסלו. יש להפסיק את התיאום הביטחוני בין הרש"פ לישראל", קרא הנייה ותקף את ישראל :האוייב נכנס לערים הפלסטיניות ולשטחי A ומחסל אנשים. אסור שניתן לו פרס בדמות המשך השת"פ הביטחוני".

לוקח דברים אישית

פרט מעניין נוסף אותו חשף הנייה על מות אחיו: "יש לי אחיות שמתגוררות בישראל כשאחי נפטר דיברנו עם מתווכים לבדוק אפשרות שיכנסו לרצועה לראות את אחיהם הגדול, אך תשובת האויב הייתה שלילית מכיוון שאסמעיל הניה תמך בפיגועים האחרונים בגדה. האם ציפיתם שאגנה את הפעולות האלה?"

רוצים באחדות ומשבחים את איראן

איסמעיל הנייה בכרזה מיוחדת לנאומו
איסמעיל הנייה בכרזה מיוחדת לנאומו

גם לנושא ממשלת האחדות עלה על הפרק בנואמו של הנייה: ""אנו מוכנים למפגש גדול בקהיר בחסותה של מצרים. אני מוכן להיפגש עם אבו מאזן בעזה בקהיר או בכל מקום כדי לדון בדברים ולארגן פגישה פלסטינית מורחבת כדי לקבוע את האג'נדות של השלב הבא. אני קורא לכנס את ההנהגה הזמנית של אש"פ ולכנס את המל"פ בהתאם למפגש ביירות". הנייה הוסיף: "אנו מוכנים לבחירות בתוך 3 חודשים לנשיאות, לפרלמנט ולמל"פ. נקבע ביחד את מועד הבחירות, אנו מוכנים להקמת ממשלת אחדות לאומית. חמאס מוכנה ללכת לקצה עולם כדי להשיג אחדות לאומית".

 

בנוסף שיבח את איראן, כווית, טורקיה ולבנון העומדת לצד הארגון.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close