התראות

מצרים: מורסי הולך על כל הקופה

שיתוף

תוכן העניינים

השתלטות על שלוש ראשויות השלטון

עם פירסום "ההודעה החוקתית" ב-22.11 השלים הנשיא מחמד מורסי את השתלטות האחים המוסלמים על כל מרכזי הכוח במצרים. הוא מחזיק עכשיו בסמכויות של שלוש רשויות השלטון, המבצעת המחוקקת והשופטת. בנוסף נקבע בהודעתו כי איש אינו רשאי לבטל את החוקים והצווים שפירסם מאז ה- 30 ביוני כאשר הושבע לנשיא. סמכויותיהם של נאצר ושל מבארק שניהלו ביד ברזל את מצרים מחווירות לעומת אלה שניכס לעצמו מורסי. נראה שרק נשיא צפון-קוריאה מחזיק בסמכויות דומות. מורסי ביצע הפיכה נגד הלגיטימיות החוקתית של מצרים ובמדינה אחרת היה צפוי להיות מודח מתפקידו. אלא שהוא ביטח עצמו נגד אפשרות כזו כאשר קבע באותה "ההודעה החוקתית" כי הוא "מורשה לנקוט בכל האמצעים שימצא לנכון כדי לשמור על המהפכה, על האחדות הלאומית והביטחון הלאומי". בכך החזיר מורסי לתוקפם את חוקי החירום הידועים לשמצה מתקופת מובארק שבוטלו לפני מספר חודשים. נראה גם כי הוא משוכנע כי המשטרה, כוחות ביטחון הפנים והצבא יהיו נאמנים לו וכי לא נשקפת לו סכנה מפניהם.

פעולה זו מסיימת למעשה את השלב הראשון של המהפכה במצרים שכלל את הדחת מבארק, עליית האסלאם הרדיקלי ככוח פוליטי מרכזי ומאמץ בלתי נלאה של תנועת האחים המוסלמים להשתלט על מצרים שהוכתר בהצלחה מלאה. עכשיו מתחיל כנראה הקרב האחרון בין הדמוקטיה לקיצוניות הדתית.

טקטיקת ההטעיה של האחים המוסלמים

האחים המוסלמים הצליחו להוליך שולל את העם המצרי. ביודעם כי חלקים גדולים בציבור חוששים מהם, כמו גם מדינות המערב, הם הודיעו בזמנו כי יסתפקו בהצגת מועמדים לפרלמנט רק לשליש ממושביו. לבסוף הציגו מועמדים לכל אזורי הבחירות וזכו ב- 47%. לאחר מכן הודיעו כי לא יתחרו על הנשיאות, אך בבוא הזמן הציגו את מועמדם והפעילו את התשתית החברתית- פוליטית שהקימו בזמן מבארק כדי להביא לו את הניצחון. מורסי הבטיח שימנה קופטי ואישה כסגני נשיא, אך גם כאן הפר את הבטחתו ונתן לשניים מעמד של יועצים חסרי סמכות. מיד עם היכנסו לתפקיד המשיך במאמצים להשתלט על מרכזי הכוח. הוא הדיח במהירות את ראשי הצבא ומינה במקומם קצינים הנאמנים לו וגם ניסה להתמודד עם המערכת המשפטית העצמאית והחזקה של מצרים. במהלך של התרסה נגד בית הדין הגבוה של החוקה הוא כינס את הפרלמנט שפוזר ע"י אותו בית הדין בשל ליקויים בחוק הבחירות, אך נאלץ לחזור בו לאחר שבית הדין הזהירו כי הוא פועל נגד החוקה. שבועות ספורים לאחר מכן פיטר את התובע הכללי, אך הלה הודיע כי לנשיא אין סמכות לפטרו בהיותו חלק מן הרשות השופטת בעלת מעמד עצמאי. מורסי שוב נסוג. הפעם במתקפה השלישית שלו העניק מורסי לעצמו את כל הסמכויות האפשריות ואכן הפך לפרעה.

העם המצרי מסרב להיכנע לעריצות

אלא שבינתיים הדברים השתנו. העם המצרי כבר אינו מוכן לקבל עריצות מסוג זה. העם המצרי איננו סוגד או מפחד מן השלטון. העם המצרי מוכן עכשיו לרדת לרחוב ולהאבק על חירותו גם אם ברור שתהיה אלימות ויהיו הרוגים ופצועים. ואכן זו הייתה התגובה המיידית של הציבור להודעתו של מורסי. מורסי וחבריו בהנהלת תנועת האחים המוסלמים העריכו כי תהיה התנגדות. על כן לאחר שהנשיאות הודיעה ביום ה' שעבר (22/11) כי יש לצפות להחלטות חשובות של הנשיא קראה התנועה לחבריה להתאסף בכיכר התחריר כדי לתמוך בהחלטותיו. אם מישהו חשב שנותק הקשר בין הנשיא לתנועת האחים, וכי הנשיא מקבל את החלטותיו במסגרת תפקידו יחד עם יועציו, הרי שכאן נמצאת ההוכחה לכך שתנועת האחים היא אשר מנהלת את מצרים. יש להדגיש כי יועצו הקופטי של מורסי הגיש מיד את התפטרותו ורבים מקרב היועצים בנשיאות מאיימים להתפטר.

אומנם מורסי מנסה להרגיע את הרוחות באומרו כי כוונתו לשמור על השגי המהפכה וכי החלטותיו זמניות עד לניסוח החוקה ובחירות חדשות לפרלמנט. ברם דבריו אינם משכנעים איש. התנועה בציבור נגד מורסי ונגד  האחים המוסלמים צוברת כוח. השופטים הכריזו על שביתה. ההפגנות ברחוב הולכות ונעשות אלימות יותר. הותקפו משרדי האחים בקהיר ובערי השדה וכבר נהרגו שני אנשים ומאות נפצעו. גם מנהיגי האופוזיציה הבולטים התיצבו נגד מורסי. מחמד ברדעי, עמרו מוסה, חמדיין סבאחי ואימאן אל נור הודיעו כי על מורסי לבטל את הודעתו החוקתית. הם לא יקבלו פחות מכך. נקבעה הפגנת ענק בתחריר ליום ג'. האחים מצידם הבטיחו הפגנת נגד, דבר המזכיר דיקטטורות המארגנות הפגנות נגד העם שלהם.

במי תתמוך ארה"ב

יתכן מאד כי מורסי ינסה להגיע לפשרה אחרי שראה את עוצמת ההתנגדות ויסוג מכמה מהחלטותיו, אבל ברור כי ימתין להזדמנות חדשה. ספק רב אם האופוזציה תסכים לפשרה. במקרה זה האם מורסי יתעקש ללכת עד הסוף ולהפעיל כוח אלים? יתכן מאד שאנו רואים עכשיו את תחילתה של מהפיכה חדשה שאולי הפעם תציב את מצרים על הדרך לדמוקרטיה. יהיה מעניין גם לעקוב אחרי תגובתו של אובמה שרק בשבוע שעבר שיבח את מורסי על השגת הפסקת אש בין ישראל לחמאס. האם הוא ימשיך בדיאלוג שהתחיל עם האחים המוסלמים  או ישים את כובד משקלו בצידה של האופוזיציה?

לשם כך היא תזדקק לתמיכה של ארה"ב והשאלה היא האם אובמה יחזור על תגובתו הפסיבית בזמן המשבר באיראן שהובילה לכשלון ההתנגדות לאיתוללות או שיגבה הפעם את ההתנגדות לשלטון הקיצוניות הדתית.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close