
מה משמעות היוזמה הפלסטינית במועצת הבטחון לגנות את ישראל? הפלסטינים מקדמים בימים אלה יוזמה לגינוי ישראל במועצת הביטחון של האו"ם, אך לדברי השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מדובר במהלך חסר משמעות משפטית – שרוב הסיכויים שלא יבשיל אפילו להצבעה, ובוודאי שלא יוביל לסנקציות כלשהן.
"כרגע אין החלטה, רק יוזמה", מבהיר בייקר. "לא בטוח שתובא להצבעה, ולא בטוח שארצות הברית לא תטיל וטו. גם אם תאושר, מדובר בהחלטה פוליטית בלבד, חסרת כל בסיס משפטי, שאינה מחייבת לפי הדין הבינלאומי".
ההבחנה שמדגיש בייקר היא בין החלטות שמתקבלות תחת פרק VI של מגילת האו"ם – שעוסקות בהמלצות ליישוב סכסוכים – לבין פרק VII, שמכיל את הסמכות להפעיל סנקציות או צעדים מחייבים. היוזמה הפלסטינית, לדבריו, מוגדרת בפרק השישי בלבד. "זו תהיה לכל היותר המלצה, שמבטאת את עמדתן הפוליטית של המדינות שתומכות בה – לא הוראה מחייבת מבחינת המשפט הבינלאומי", הוא אומר.
ומה לגבי ההשפעה המדינית? בייקר מבהיר שגם כאן לא צפוי שינוי מהותי. "ישראל הביעה שוב ושוב נכונות לחזור למו"מ, ואף ראש הממשלה הזמין את יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, לשוב לשולחן", הוא מזכיר. "האבסורד הוא שבזמן שהפלסטינים מקדמים החלטה לגנות את ישראל, שר החוץ הפלסטיני הכריז רק לאחרונה ביפן כי הרשות אינה מוכנה לחזור למו"מ עם ישראל. אז מה הם רוצים בדיוק? אולי שיחליטו".
לדבריו, מדובר בעוד ניסיון לייצר לחץ בינלאומי על ישראל דרך זירה סימבולית ולא מעשית. "לא יהיה פה שום שינוי בשטח, לא משפטי, לא מדיני, ולא פרקטי – רק סיבוב פוליטי נוסף של הרשות בזירה הבינלאומית", הוא מסכם.