התראות

התכנית של איראן ל-2022: התשה והשפלה של ארה"ב

חיסולו של קאסם סולימאני היה חשוב מאוד בכל הקשור לסיכול הפעילות המבצעית של כוח "קודס" במזה"ת וביצירת ההרתעה מול איראן , אך חילופי הממשל בארה"ב משנים את תמונת המצב בשטח • איראן מתכוונת להגביר בשנה הקרובה את מלחמת ההתשה נגד הנוכחות הצבאית של ארה"ב בעיראק ובסוריה כדי להביא לסילוקה משם כחלק ממסע הנקמה על חיסול סולימאני
שיתוף
קאסם סולימאני מפקד משמרות המפכה של איראן לשעבר שחוסל על ידי ארה"ב
קאסם סולימאני מפקד משמרות המפכה של איראן לשעבר שחוסל על ידי ארה"ב

תוכן העניינים

בחלוף שנתיים מיום חיסולו של קאסם סולימאני, מפקד כוח  "קודס" של "משמרות המהפכה",  איראן  מבהירה כי היא איננה מתכוונת לעבור לסדר היום על ההתנקשות בחיי הדמות הביטחונית הבכירה שהייתה מספר 2 באיראן ויורשו האפשרי של המנהיג העליון עלי ח'מינאי וכי היא תשיג את הנקמה.

נשיא איראן אברהים ראיסי נשבע לנקום את מותו של קאסם סולימאני ודרש ב-3 בינואר להעמיד לדין את נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ שאישר את חיסולו של סולימאני.

הצטרפו לטלגרם שלנו – לחץ כאן

בימים האחרונים הגבירו המליציות הפרו איראניות בעיראק את ההתקפות שלהם באמצעות רקטות ומל"טים על הבסיסים האמריקנים בעיראק, על מתחם השגרירות האמריקנית בבגדאד ועל הבסיסים האמריקנים בסוריה, בניסיון להרוג חיילים ואזרחים אמריקנים כנקמה על חיסול סולימאני, מרבית ההתקפות סוכלו ולא היו נפגעים.

אולם המגמה האיראנית ברורה, איראן מגבירה את מלחמת ההתשה שלה נגד הנוכחות הצבאית האמריקנית בעיראק ובסוריה כדי לממש את "העונש האיראני" על חיסולו של קאסם סולימאני והוא גירושה המשפיל של ארה"ב מעיראק ומסוריה.

"בעתיד הקרוב לא יישאר חייל אמריקני אחד בעיראק או בסוריה" הודיע שגריר איראן בלבנון מוחמד ג'לאל פרוזניה ב-3 בינואר.

ואילו אבו עלא אלוועאלי, המזכ"ל של מליציית "גדודי סייד אלשהודאא" העיראקית הודיע ב-8 בינואר:

"גירוש האמריקנים מהאזור הוא החובה והנאמנות המינימלית שלנו כלפי קאסם סולימאני וכלפי אבו מהדי אלמוהנדס".

ההסלמה האיראנית נגד היעדים האמריקנים באה למרות ההודעה של ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי על יציאת הכוחות הלוחמים הזרים האחרונים מעיראק והגבלת הפעילות של הכוחות הנותרים למשימות אימונים והדרכה של צבא עיראק במלחמה נגד ארגון דאע"ש.

האיראנים רואים בכך מעשה הונאה אמריקני-עיראקי ועקיפה של החלטת הפרלמנט העיראקי מלפני שנתיים הקוראת להסיג את כל הכוחות הזרים מעיראק לאלתר, גם המליציות החמושות בעיראק טוענות כי ממשלת עיראק לא סיפקה שום הוכחות שאכן הייתה נסיגה בפועל בסוף השנה שעברה של הכוחות הזרים הלוחמים בעיראק.

ממשלת עיראק הודיעה על כוונתה לפתוח בדיאלוג מחודש עם הפלגים העיראקים בניסיון לעצור את ההתקפות על המטרות האמריקניות שנותרו בעיראק אך ההערכה של הפנטגון כי ההתקפות ימשכו ואף יתגברו.

במקביל , איראן פועלת באמצעות בנות בריתה הפוליטיות בעיראק להדחתו של ראש הממשלה העיראקי כאט'ם סולימאני, אשר לטענת האיראנים לא סיפק את הסחורה, המאמצים מתמקדים בכך שכאט'מי לא ייבחר שוב, לקדנציה נוספת, לתפקיד ראש הממשלה החדש ברגע שתוקם הממשלה החדשה בעיראק.

השמות שמתרוצצים כעת במערכת הפוליטית העיראקית לתפקיד ראש הממשלה הבא הם: חיידר אלעבאדי (ראש הממשלה לשעבר), אסד אלעידאני(מושל בצרה), עלי שוכרי(שר התכנון לשעבר) ועוד.

 

חשיבות חיסולו של קאסם סולימאני

חיסולו של קאסם סולימאני היה מהלך חשוב במלחמה נגד  ההתפשטות האיראנית במזרח התיכון ופעילותה בתחום הטרור, שנתיים לאחר חיסולו ניתן רק לשער מה היה המצב כיום אילו הוא לא חוסל.

סולימאני הוא שהקים את "טבעת החנק" מסביב לישראל ואת פרויקט חימושן של השלוחות הפרו איראניות בסוריה, עיראק, לבנון, תימן ורצועת עזה ברקטות,טילים מדויקים ומל"טים  שיופעלו נגד בעתיד נגד ישראל.

הוא היה זה שהקים פלטפורמות קרקעיות לטרור נגד ישראל במקומות שונים במזרח התיכון, הוא יצר רשת של לוחמים שיעים וסונים נאמנים לאיראן מאפגניסטאן ועד לסוריה ותימן.

לקאסם סולמאני היה גם תפקיד חשוב במניעת קריסת שלטונו של נשיא סוריה בשאר אסד במהלך מלחמת האזרחים בסוריה ובתיאום כניסת כוחות צבא רוסיה לסוריה.

חיסולו של קאסם סולימאני האט את התהליך של הידוק המצור הצבאי על ישראל, בשטח נוצר וואקום מנהיגותי גדול שעדיין לא התמלא, מחליפו בתפקיד, הגנרל אסמעיל קאא'ני הוא חסר כריזמה ומעוף צבאי,הוא בעיקר טכנוקרט שמתקשה להיכנס לנעלים הגדולות שאותן השאיר קאסם סולימאני, על ירושת מעמדו הצבאי הרם באיראן מתמודדים גם הגנרל אמיר עלי חאג'י זאדה, מפקד חיל האוויר של "משמרות המהפכה" והגנרל חוסיין סלאמי, מפקד "משמרות המהפכה".

לישראל יש הצלחה גדולה במלחמה נגד ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה, אבל הסכנה  האיראנית עדיין קיימת, היא עלולה להתגבר אם ייחתם הסכם גרעין חדש בין המעצמות לאיראן כתוצאה מהמשא ומתן בווינה.

להערכת גורמי הביטחון בישראל, כל הסכם חדש, יביא בהכרח להסרה חלקית או מלאה של הסנקציות מעל איראן, כתוצאה מכך יזרום כסף רב לקופת האוצר האיראני ול"משמרות המהפכה", זה יאפשר לאיראן לפתח ולחזק את פרויקט הטילים הבליסטיים שלה ולהזרים כסף לכוח "קודס" כדי שיחזק את השלוחות שלו במזרח התיכון, בעיקר בפעילות נגד ישראל ונגד יעדים אמריקנים והמשטרים הערבים הסונים המתונים.

איראן טוענת כי הצליחה לספוג ולהכיל את המכה הקשה שהונחתה עליה על ידי הההתנקשות בקאסם סולימאני, אבל היא  מאשרת שהייתה זו מכה כואבת מאוד שמהווה גם פגיעה בכבוד הלאומי של איראן.

חיסולו של קאסם סולימאני נועד בעיקר לפגוע ביכולת המבצעית של כוח "קודס"  וליצור אפקט הרתעתי, היה ברור מלכתחילה כי איראן לא תשנה את האסטרטגיה הגרעינית, הטילית והאזורית שלה בגלל חיסולו, קאסם סלימאני היה אלמנט חשוב מאוד בהנהגת ההיאתולות אך שינוי האסטרטגיה האיראנית במזרח התיכון מחייב את החלפת כל ההנהגה או הפלת המשטר.

לכך יש להוסיף את שינוי המדיניות האמריקנית כלפי איראן בעקבות  חילופי הממשל, ממשל ביידן משנה בפועל את המצב בשטח ומסייע, בעצם חולשתו, למשטר האיראני להתאושש מחיסולו של קאסם סולימאני.

ישראל נמצאת במסלול של התנגשות צבאית מלאה שאליה מובילה איראן,  חיסולו של קאסם סולימאני עיכב את ההתנגשות הצבאית המלאה בין שתי המדינות אף ספק רב אם ימנע אותה, במיוחד לאור המדיניות הנוכחית של הממשל האמריקני אשר אינו רוצה לפעול צבאית נגד איראן כדי למנוע ממנה את היכולת  להשיג נשק גרעיני  והתקדמות בפרויקט הטילים הבליסטיים אשר יאיימו גם על אירופה, לא רק על ישראל ועל המדינות הסוניות במזרח התיכון.

על פי הצהרות בכירים באיראן, שנת 2022 תהייה שנה שבה יוגבר המאמץ לממש את חזונו של קאסם סולימאני והמאבק נגד ישראל ונגד הנוכחות האמריקנית בעיראק ובסוריה רק יתגבר. ניצחון מדיני איראני בשיחות הגרעין בווינה רק יעודד את איראן להמשיך במדיניות הזו.

נשיא סוריה בשאר אסד אמר לפני שנתיים כי סוריה איננה יכולה להיכנס לעימות צבאי עם ארה"ב כדי לגרש אותה משדות הנפט בסוריה, אך המשימה הזו תופקד בידי "כוחות ההתנגדות העממית", לאיראן צפוי תפקיד חשוב במערכה הזו.

הנשיא ביידן מאותת בינתיים, בעקבות הנסיגה המחפירה של ממשלו מאפגניסטן, כי אין בכוונת ארה"ב לנטוש את המזרח התיכון ובנות בריתה וכי הנוכחות הצבאית האמריקנית בעיראק ובסוריה תימשך, לכן, מלחמת ההתשה של איראן ושלוחותיה במזרח התיכון נגד ארה"ב צפויה להתעצם בחודשים הקרובים.

 

 

 

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close