התראות

המלכודת המדינית של מעבר רפיח

שיתוף

תוכן העניינים

שלטונות מצרים הודיעו (25.5.11) על החלטתם לפתוח מיום שבת (28.5.11) את מעבר הגבול עם רצועת עזה באופן קבוע שישה ימים בשבוע (למעט ימי שישי, חגים וימי שבתון).

סוכנות הידיעות המצרית הרשמית מסרה, כי פתיחת מעבר רפיח מתבצעת במסגרת המאמצים המצריים להביא לסיום מצב הפילוג בזירה הפלסטינית ולקדם את הפיוס הלאומי.

בהתאם למדיניות החדשה יינתנו הקלות משמעותיות על מעבר פלסטינים משטח רצועת עזה למצרים בכל המעברים היבשתיים והאוויריים, והתושבים הפלסטינים לא יידרשו לקבל אשרת מעבר, אלא להציג דרכונים ברי תוקף, תעודות זהות פלסטיניות ואשרת כניסה לשישה חודשים למדינה שלישית אם בכוונתם לנסוע אליה. על פי ההודעה המצרית, ההקלות חלות על גברים מתחת לגיל 18 או למעלה מגיל 40, סטודנטים הבאים ללמוד באוניברסיטאות במצרים, חולים המגיעים לטיפול רפואי וילדים הבאים עם הוריהם.

השינוי במדיניות מצרים חל לאחר נפילתו של מובארק בחודש פברואר בעקבות האינתיפאדה הפנימית נגד משטרו, ותפיסת השלטון בידי הצבא המצרי כשלב ביניים לקראת עריכת תיקון החוקה ועריכת בחירות חדשות לפרלמנט ולנשיאות. בכירים בשלטון המצרי חזרו הבהירו, כי בכוונתם לפתוח את מעבר רפיח באופן רשמי וקבוע ולהקל על מעבר התושבים הפלסטינים.

מאז תפיסת השלטון ברצועת עזה ע"י חמאס (ינואר 2006) היה מעבר רפיח פתוח לסירוגין באופן "בלתי רשמי". המעבר בקבוצות גדולות הוסדר במספר מועדים במהלך השנה, ובמקביל נפתח המעבר כמעט מדי יום "באופן חריג" כדי לאפשר מעבר פלסטינים, שליחת חולים ופצועים לטיפול רפואי וכניסת אזרחים או משלחות מחו"ל. פעילי חמאס, וארגוני טרור נוספים, שנפצעו בפיגועי טרור, בלחימה נגד כוחות צה"ל או ב"תאונות עבודה" קיבלו אישור מעבר מיידי למצרים לצורך טיפול רפואי.

ב-1 ביוני 2010, מיד לאחר תקרית המשט הטורקי, הורה הנשיא מובארק לפתוח את מעבר רפיח באופן קבוע ללא הגבלת זמן. להלן נתונים על מעבר אנשים מרצועת עזה ואליה דרך מעבר רפיח הייתה בשנים 2006-10:

ינואר – יוני 2006 (עד חטיפת החייל גלעד שליט) – 38,805 אנשים (הנתון כולל את היוצאים והבאים).

יולי 2006 – יוני 2007 (עד מועד ההפיכה הצבאית של חמאס ברצועת עזה) – 142,000 אנשים (75,000 יצאו ו- 67,000 נכנסו).

יולי 2007 – יוני 2008 (עד כניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לחמאס) – 5,537.

יולי 2008 – יוני 2009 – 31,900 אנשים.

שנת 2009 – 63,480 אנשים.

שנת 2010 – 162 אלף איש, מהם 82,942 יצאו את רצועת עזה מצרים ו- 79,118 נכנסו לרצועת עזה ממצרים.

שנת 2011 – בין פברואר ל-23 במאי עברו 34,403 איש במעבר רפיח בשני הכיוונים.

תנועת חמאס, והממשלה הפלסטינית של חמאס ברצועת עזה, ברכו על ההחלטה של שלטונות מצרים לפתוח את מעבר רפיח. בהודעה שפרסמה תנועת חמאס נאמר, כי "ההחלטה מבטאת את רוח המהפכה המצרית, שרוח הערביות פועמת בה, ומשקפת ומשקפת את עומק יחסי האחווה בין העם הפלסטיני והעם המצרי, אשר החל להשיב את תפקידו המקורי בנוגע לבעיה הפלסטינית." בהודעה צוין, עוד כי בחמאס "רואים בהחלטה הזו יוזמה מצרית אמיצה לשבור את המצור מעל רצועת עזה." טאהר אל-נונו, דובר ממשלת חמאס, אמר כי הצעדים החדשים ייושמו בכל שדות התעופה של מצרים ולא רק במעבר רפיח והביע תקווה כי בעתיד יתאפשר להעביר סחורות דרך מעבר רפיח.

מחמוד אל-זהאר, שר החוץ בממשלת חמאס וחבר הלשכה המדינית של התנועה, שיבח אף הוא את המדיניות המצרית החדשה. במסיבת עיתונאים במטה האחים המוסלמים באיסמאעיליה (25.5.11) אמר זהאר, כי " באמצעות המהפכה העם המצרי הוכיח לעולם כולו את יכולתו לחסל את העוול ולהשיב את הכבוד של האומה ומשם הדרך לשחרור פלסטיני מהאויב הציוני… פלסטין תשוחרר בזרועות הצעירים של עולם הערבי והאסלאמי בזמן הקרוב ביותר." זהאר ציין עוד, כי הבעיה הפלסטינית מחזקת את ההתקרבות בין המוסלמים בעולם והיא מביאה לסידור מחדש של הקלפים בעת בה מתחזקת מגמת ההתעוררות האסלאמית.

שבועות אחדים קודם לאישור קווי המדיניות המצרית החדשה הסביר מנהל רשות המעברים והגבולות בממשלת חמאס, חאתם עווידה, את חשיבות פתיחתו של מעבר רפיח עבור הפלסטינים בנוסף להקלות על מעבר אנשים בשני הכיוונים. לדברי עווידה, "היקף הסחר הנכפה על רצועת עזה עם הצד הישראלי עולה על מיליארד ושבע מאות מיליון דולר מדי שנה והטוב ביותר שיהיה סחר עם מדינות ערביות ואסלאמית במקום עם הכיבוש".

חמאס דורש באופן עקבי ממצרים להסדיר את המעבר ברפיח ללא כל מגבלות על תנועת אנשים וסחורות בדומה למעברים הקיימים בין מדינות. ההתנגדות החד משמעית של חמאס ליישם את הסכם המעברים מ-2005 (תכנית ההתנתקות) שפג לאחר שנה ואשר העניק לישראל תפקיד של פיקוח מרחוק על המעבר הביאה את מצרים לאמץ את העיקרון של  "לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה" בסוגיית רפיח.

מצרים המשיכה לסייע לפלסטינים ולממשלת חמאס באמצעות פתיחה של מעבר רפיח למעבר תושבים, פעילי ומנהיגי חמאס ומשלחות סיוע מחו"ל, אם כי תחת מגבלות ותיאום מוקדם ותחת ההגדרה של  פתיחה "בלתי רשמית" או "חריגה". במקביל, העלימה מצרים עין, ממערך המנהרות העצום דרכו מיובאות סחורות לרצועת עזה דרך מצרים בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה (נכון ל-2010). הצעדים שנקטו שלטונות מצרים נגד המנהרות היו מוגבלים בהיקפם ולא מנעו את פעילות מאות המנהרות שפתחיהן גלויים לעין בצד הפלסטיני ואשר היוו עורק כלכלי חשוב לכלכלה הפלסטינית. מידת הפתיחות של מצריםבנוגע לתנועה במעבר רפיח ובמנהרות שימשה בידי מצרים גם מנוף לחץ על ממשלת חמאס.

במישור המדיני הציגה מצרים דבקות מוחלטת בהסכם המעברים מ-2005 ובתפקיד הישראלי בו, בניגוד מוחלט לעמדת חמאס, מתוך מטרה להשתמש בו כאמתלה לטענתה, כי ישראל נותרה "כוח כובש" של רצועת עזה גם לאחר ההתנתקות. גורמים מצרים בכירים חזרו והבהירו ברוח זו את האינטרס המצרי והפעילו לחץ כבד על חמאס לקבל את העמדה המצרית ולשחק את המשחק המדיני על מנת שלא לאפשר לישראל להתחמק מ"אחריותה" ל"המשך הכיבוש" של רצועת עזה, למרות שהיא התנתקה מהרצועה ב-2005.

זו הייתה אחת הסיבות העיקריות לתפקיד המרכזי שמילאה מצרים בשנים האחרונות בניסיון לקרב בין פתח וחמאס ולהביא את שני הצדדים להסכם פיוס שייצור רושם של שלטון פלסטיני מאוחד באיו"ש ובעזה. מצרים הבינה, כי שלטון חמאס שהתבסס ברצועת עזה העוין את הרשות הפלסטינית ברמאללה מקבע את מעמדה המדיני העצמאי של הרצועה ומשרת בראייתה את האינטרס הישראלי להעביר את האחריות ברצועת עזה לידי מצרים.

חמאס הפנים היטב את המסרים המצריים והוא נעתר ללכת בדרכה של מצרים ולספק את מראית העין הדרושה כדי לשמר את "הכיבוש הישראלי" ברצועת עזה. שעות אחדות לאחר חתימת הסכם הפיוס בקהיר בין פתח לחמאס (27.4.11) התראיין מנהיג חמאס, ח'אלד משעל לערוץ הטלוויזיהdreams.tv המצרי והסביר בין היתר את עמדת חמאס בנוגע למעבר רפיח ול"כיבוש הישראלי". להלן ציטוט מדבריו של משעל:

"עזה היא תחת האחריות של ישראל מבחינה מדינית וחוקית. כאשר אנו מדברים על פתיחת מעבר רפיח ועל קיומה של תנועה כלכלית וסחר גומלין [אנו מתכוונים ש]ירוויח מהן היצרן המצרי והסוחר המצרי וירוויח מהן גם תושב עזה הצרכן או הנזקק.

"דבר זה אין משמעותו שאנו נטיל על מצרים את האחריות הכלכלית או המדינית על עזה, אבל אנו לא רוצים שהכלכלה שלנו תהיה קשורה כולה לכלכלה הישראלית, אלא תוסדר במסגרת חוקים, כפי שמצרים סוחרת עם סודאן, לוב ועם מדינות השכנות…

"מעבר רפיח הוא הבסיס. אנו רוצים לפתוח אותו בדרך חוקית ותקינה שתבטיח את האינטרסים של מצרים וביטחון מצרים. אנו מכבדים את החוקים המצריים ואין מחלוקת על כך… אם יפתחו המעברים לא יהיה צורך במנהרות, בוודאות… אנו רוצים לסגור אותן, אך רוצים להבטיח את עורק החיים הטבעיים עם מצרים.

"אנו עדיין נדרוש מישראל, דרך ששת המעברים מעזה לישות הציונית, ונמשיך לתבוע ממנה שתמשיך לספק את כל צרכי רצועת עזה, שכן ישראל היא זו שנושאת באחריות [לרצועת עזה]… לא יתכן שנגרום לישראל תתחמק מהאחריות שלה ותעביר את הנטל [של רצועת עזה] למצרים או לירדן. ירדן היא ירדןולעולם לא תהיה מולדת חלופית ומצרים היא מצרים וסיני היא סיני ולעולם לא יהיו אדמה של העם הפלסטיני."

מצרים וחמאס נוקטות אפוא מהלך מדיני מתואם שנועד להמשיך לסבך את ישראל בכיבוש שאינו קיים בפועל של רצועת עזה ולהטיל עליה אחריות לספק את צרכי התושבים ורווחתם מתוקף "אחריותה" המשפטית כביכול. חמאס, שהתגאה ב"שחרור" רצועת עזה מידי ישראל וחותר במוצהר ובמעשים לשחרר את שאר פלסטין, שואף באופן פרדוקסלי לשמר את "הכיבוש הישראלי" על רצועת עזה.

האינטרס הישראלי המובהק הינו התנתקות מוחלטת מרצועת עזה הנשלטת בידי ארגון טרור אסלאמי, המעניק חסות לארגוני טרור אחרים. אל לה לישראל ליפול למלכודת המדינית של מצרים וחמאס וראוי לשקול את הרחבת מדיניות ההפרדה המדינית המלאה גם באיו"ש, כולל בהקשר הירדני, אם וכאשר תקבל פלסטין הכרה כמדינה ע"י האו"ם.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חמאס מנסה לחזור לשלטון – וישראל חייבת לגבש מפת דרכים חדשה לעזה

עודד עילם, לשעבר ראש חטיבת הפח"ע במוסד וכיום חוקר ב-JCFA, מזהיר כי חמאס מנצל את הפסקת האש כדי להשיב לעצמו שליטה בעזה, ולחזור להיות "שחקן מרכזי ביום שאחרי". לדבריו, "חמאס מינה שלושה מושלים חדשים בעזה, מגייס לוחמים ומחזיר את כוחותיו לרחובות. הם בונים מחדש את מנגנוני השליטה והאכיפה שלהם תוך כדי ההפוגה".

עילם מתאר מציאות שבה ישראל חייבת להוביל מהלך אסטרטגי חדש מול וושינגטון כדי למנוע את קריסת היציבות: "אנחנו צריכים לשבת במיוחד עם האמריקנים וליצור תוכנית קוהרנטית וחזקה ומפת דרכים למה שיקרה עם עזה בהקדם האפשרי". לדבריו, האשליה שחמאס יסכים להתפרק מנשקו ללא מסגרת ביטחונית ברורה היא מסוכנת: "זהו ארגון טרור עם מבנה צבאי ופוליטי שמנסה לשמר את עצמו מאחורי מסכה אזרחית. חמאס לא יוותר על נשקו אלא אם יקבל מדינה – וזה בדיוק הקו האדום של ישראל".

עילם מזהיר כי בהיעדר מדיניות עקבית וברורה, עזה עלולה להידרדר שוב למלחמה ממושכת: "אם לא תהיה הכרעה ברורה או מפת דרכים, חמאס יחזור לשלוט, והסטטוס קוו פשוט ימשיך להתפוצץ מחדש כל כמה חודשים".

2:02pm
המרכז הירושלמי
ד״ר דן דייקר: "ביקורי הבכירים בישראל זו לא תמיכה אמריקאית, זו שליטה"

ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי מה שהתחיל כתמיכה אמריקאית הופך כעת להשתלטות ושליטה אמריקאית באדמה של מדינת ישראל. "אנחנו רואים היום מפקדה אזרחית-צבאית אמריקאית בדרום ישראל, שמנהלת את השטח הלכה למעשה. זו הפעם הראשונה מאז הקמת המדינה שבה הדוקטרינה הבסיסית – שישראל תגן על עצמה בכוחות עצמה – נמצאת בסכנה".

לדבריו, הלחץ של וושינגטון מתואם עם השותפים הערבים במטרה להניע את תוכנית 20 הנקודות של טראמפ, שמטרתה האמיתית, לדבריו, היא "לכפות על ישראל תהליך שיוביל בסופו להקמת מדינה פלסטינית, החל מעזה".

"אנחנו לא מדינת חסות של ארצות הברית ולא המדינה ה-51," הבהיר. "צריך לדעת לחבק את בעלת הברית שלנו, אבל לא לאפשר לה להחזיק אותנו. רק צה״ל יכול לפרק את חמאס – לא שום כוח בינלאומי, ערבי או אמריקאי".

2:01pm
המרכז הירושלמי
מצרים נגד ישראל – כדי לרצות את קטאר וחמאס?

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהירה מהטון האגרסיבי של קהיר כלפי ישראל. לדבריה, "ההצהרות הריקות והברברנות שיוצאות ממצרים בשבועות האחרונים מטרידות לא רק את הישראלים אלא גם מצרים כמוני, שלא רוצים לראות את מדינתנו מדרדרת למלחמה עם ישראל – לא בגלל עימות ישיר, אלא כדי לרצות את קטאר או את חמאס ותומכיו. זה לא הגיוני".

לדבריה, נקודת השיא הייתה בפסגת דוחה, כשנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי כינה את ישראל "אויב". זיאדה מדגישה כי "אפילו אמיר קטאר, שעמד על הבמה באותה פסגה, לא השתמש במילה הזאת. זה היה הלם אדיר לשמוע את זה דווקא מקהיר". עם זאת, היא מציינת כי בעקבות התגובות הקשות נראה שמצרים מנסה כעת לסגת לאחור ולהבהיר כי היא רק מגינה על גבולותיה. אך זיאדה מוסיפה אזהרה ברורה: "אל תקחו את זה ברצינות. מה שאנחנו רואים בתקשורת המצרית ובדברי בכירים עדיין מטריד מאוד".

זיאדה מסכמת כי שלום ישראל-מצרים עומד בפני אתגר חמור: "שמענו את א-סיסי מאשים את ישראל ברצח עם ובטיהור אתני, ואת המודיעין המצרי מאיים במלחמה אם פליטים מעזה ינהרו לסיני. כל זה מנוגד לאינטרס המצרי בראש ובראשונה. השלום בין ישראל למצרים נראה היום שברירי יותר מאי פעם".

11:16am
המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm

Close