התראות

המטרה: הכשלת הנורמליזציה – הדרך: אינתיפאדה חדשה

הפלגים הפלסטינים הקימו גוף חדש המכונה"המפקדה המאוחדת" כדי שיוביל התנגדות עממית בשטח נגד ישראל • המטרה הפלסטינית היא להגיע למרי אזרחי כולל נגד ישראל בעקבות הנורמליזציה, אך קיימת סכנה לאינתיפאדה חדשה
שיתוף

תוכן העניינים

הפלגים הפלסטינים ובראשם פת"ח וחמאס מנסים לשחזר את הישגי האינתיפאדה הראשונה. לאחר מפגש של נציגי כל הפלגים לפני שבוע הם החליטו על הקמתה של "מפלגה מאוחדת", שתפעל באותה המתכונת של "המפקדה המאוחדת" של האינתיפאדה הראשונה בסוף 1987, ותקבע את מסגרת ופעילויות המאבק הפלסטיני נגד תהליך הנורמליזציה ונגד ישראל.

המאמץ הפלסטיני המשותף, למרות המחלקות העמוקות בין פת"ח וחמאס, בא כהפקת לקחים מהכישלון האסטרטגי של שני הארגונים המובילים במאבקם נגד תוכנית השלום האמריקנית "עסקת המאה" ונגד תהליך הנורמליזציה של מדינות ערב עם ישראל, הם מנסים להפגין אחדות ותיאום’ אך החשדנות העמוקה נותרה ביניהם ואין ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס רצון להגיע לפיוס לאומי מלא עם חמאס, הוא איננו רוצה לחלוק עמה את עוגת השלטון וחושש כי מטרתה היא להפיל את שלטון הרש"פ בגדה.

ההודעה על הקמתה של "מפקדה מאוחדת" פורסמה ב-13 בספטמבר בכרוז ראשון שפירסמה המפקדה, הפלגים הפלסטינים מנסים לתת בכרוז תחושה כי מדובר בהיערכות לקראת אינתיפאדה חדשה, אך הם קוראים לצורת המאבק החדשה שלהם "התנגדות עממית בדרכי שלום" שמטרתה להחזיר את הבעיה הפלסטינית לראש סדר היום העולמי.

עם זאת, ד"ר נביל שעת', יועצו של יו"ר הרש"פ לעניינים בינלאומיים אמר לעיתון "אלקודס אלערבי" ב-13 בספטמבר כי הפלסטינים מכינים אינתיפאדה חדשה נגד ישראל.

בכרוז נכתב: "נתחיל במאבק עממי כולל שיסתיים רק בהשגת עצמאות לאומית למדינת פלסטין שבירתה ירושלים, חרבותינו מופנות לעבר אויבנו המרכזי הרובץ באדמות מדינתנו ובירושלים, ההתנגדות שלנו תתפוצץ באופן טבעי ותסלים בהדרגה בכל האדמות הפלסטיניות הכבושות ובראשן ירושלים".

בכרוז הראשון הוכרז יום ה-15 בחודש, יום חתימת הסכמי הנורמליזציה בין ישראל בחריין ואיחוד האמירויות בבית הלבן, כ"יום סירוב" והפלסטינים נדרשים להניף את הדגל הפלסטיני בכל הערים, הכפרים ומחנות הפליטים בשטחים.

יום שישי, ה-18 בחודש, הוכרז כ"יום אבל" , הפלסטינים בשטחים נקראו להניף דגלים שחורים ולהתעמת עם כוחות צה"ל.

יו"ר הרש"פ אמר בכינוס הפלגים הפסלטינים שהתקיים בוידיאו קונפרנס כי "הגיעה העת להקים הנהגה של התנגדות עממית בדרכי שלום".

בכיר פת"ח עזאם אלאחמד האשים את הליגה הערבית כי היא בגדה בעצמה בכך שאיפשרה לממשל טראמפ לשלוט בה ולאחר שהיא דחתה את דרישת הפלסטינים לגנות את הסכם הנורמליזציה של איחוד האמירויות עם ישראל.

עבאס הסמיך את מזכ"ל פת"ח ג'בריל רג'וב לתאם את כל פעולות המחאה עם תנועת חמאס. רג'וב הופיע ב-7 בספטמבר בטלוויזיה הפלסטינית הרשמית ברמאללה והסביר את עיקריה של התוכנית המבצעית של "ההתנגדות העממית".

א.מטרת "ההתנגדות העממית" היא להכשיל את הקונספירציות נגד העם הפלסטיני והבעיה הפלסטינית, הפלסטינים בשטחים ובפזורה נדרשים להשתתף בכל הפעילויות.

ב. הכיבוש הישראלי "ישלם מחיר" על כל עקירת עץ או הריסת בית, כללי העימות השתנו, " האזרח הישראלי בתל אביב צריך להרגיש כי הכיבוש הוא דבר מגעיל".

ג. הנהגת הפת"ח סבורה כי "כל האפשרויות מונחות על השולחן", אולם היא סיכמה עם תנועת חמאס שבשלב הזה מדובר ב"מאבק בדרכי שלום" ולא תהייה חריגה מכך, "המפקדה המאוחדת" תפתח כל שלב במאבק, צעד אחר צעד, ותהייה הסלמה מדורגת עד ל"מרי אזרחי"(עוציאן מדיני-בערבית) כולל שבו כל הפלסטינים יצאו לרחובות ויחסמו אותם.

ניצוץ התבערה הוא בירושלים

כל פלסטיני יודע כי ירושלים ובמיוחד הר הבית הינם חבית של חומר נפץ שעלול להתפוצץ בכל רגע ולגרור אחריו את כל השטחים לאינתיפאדה שלישית, על פי גורמים בפת"ח, במזרח ירושלים התפרסו בימים האחרונים עשרות פעילי פת"ח הממתינים להנחיותיו של מחמוד עבאס ומוכנים להצית מעשי אלימות בעיר בכל רגע נתון.

גורמים בפת"ח אומרים כי מחמוד עבאס רוצה לגרור את ישראל למלכודת, להניח לה לעשות טעויות ואז להצית את האלימות כאילו בתגובה לצעדי ישראל כדי שהאחריות לא תיפול עליו או על הרש"פ.

לכן, יש חשיבות רבה שמשטרת ישראל תפעל בחוכמה אך בנחישות במזרח ירושלים מבלי ליפול במלכודות שמחמוד עבאס מנסה לפרוס לה, אולי בתוך שטח הר הבית עצמו.

אבי הרעיון של "ההתנגדות העממית" הוא מחמוד עבאס, הוא מנסה לשווק אותו כבר במשך כמה שנים לארגונים הפלסטינים כדי שלא יואשמו על ידי הקהיליה הבינלאומית כי הם נוקטים בטרור נגד ישראל ונראה כי הפעם הצליח לשווק את הרעיון שלו.

גורמים בפת"ח אומרים כי עבאס נתן "אור ירוק" לתנועת פת"ח בגדה להסלים את המצב הביטחוני באורח מבוקר כדי לחפות על הכישלון האסטרטגי שלו שהביא להסכמי הנורמליזציה בין ישראל לבחריין ולאיחוד האמירויות וכן הכישלון המחפיר שלו לגייס לעזרתו את תמיכת הליגה הערבית.

מחמוד עבאס מנסה לרכוב על "נמר האלימות" כמו יאסר ערפאת אחרי כישלון ועידת קמפ דיוויד בשנת 2000 אך הוא עלול ליפול ממנו ולגרור את הפלסטינים שוב לאסון גדול.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close