התראות

כשמילים חשובות יותר מפצצות: טראמפ יצר שיתוק תודעתי באיראן

איראן התמודדה לא רק עם התקיפה האווירית הישראלית והאמריקאית שליוותה אותה, אלא גם עם מטח של מסרים סותרים של טראמפ שיצרו שיתוק תודעתי מוחלט
שיתוף
מטח של מסרים סותרים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יצרו שיתוק תודעתי מוחלט באיראן (הבית הלבן)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (הבית הלבן)

תוכן העניינים

בהיסטוריה של הדיפלומטיה המודרנית, מעולם לא היה מקרה שבו מעצמה אזורית קרסה תוך שבוע אחד לנוכח עמימות מכוונת. טראמפ ניצח את איראן יותר באמצעות הרשת החברתית Truth Social מאשר באמצעות מפציץ ה-B-2, והוכיח שבעידן המידע, המילה יכולה להיות נשק השמדה יעיל יותר מהפצצה, כאשר מטח של מסרים סותרים מסוגלים ליצור שיתוק תודעתי מוחלט.

בשבוע שבין ה-16 ל-23 ביוני 2025 התמודדה ההנהגה האיראנית לא רק עם התקיפה האווירית הישראלית והאמריקאית, אלא לא גם עם מטח של מסרים סותרים של טראמפ ברשתות החברתיות, בנאומים ובראיונות שיצרו שיתוק קוגניטיבי מוחלט בדפוס שחזר על עצמו יום אחר יום.

כדי להבין את גודל הסתירה יש לערוך סקירה של פרסומי הנשיא בפלטפורמות התקשורת השונות.

ב-16 ביוני אמר טראמפ: "איראן הייתה צריכה לחתום על הסכם", ושעות לאחר מכן באותו יום כתב ב-Truth Social "כולם צריכים לפנות מיד את טהרן!" וכי הוא עוזב את ה-G-7 לטובת משהו גדול בהרבה מהפסקת אש.

ב-17 ביוני הוא דרש "כניעה ללא תנאי!" והצהיר כי "לאיראן לא יהיה נשק גרעיני". טראמפ סתר את הצהרתו הקודמת של מזכיר המדינה שלו, שהכחיש את מעורבותה של ארה"ב בתקיפה הישראלית, וטען במקום זאת כי לארה"ב יש שליטה מלאה על המרחב האווירי של איראן והיא מודעת לתקיפות הישראליות. ברוח זו הוא בחר להדגיש כי חמינאי הוא "מטרה קלה", אך הוסיף כי "אנחנו לא מתכוונים לחסל אותו, לפחות לא עכשיו". הוא ביקש להבהיר כי הוא אינו במצב רוח למשא ומתן.

ב-18 ביוני הוא חשף יוזמות איראניות חשאיות להגיע למשא ומתן בבית הלבן, שאילצו אותם להכחיש מכל וכל. ב-19 ביוני הוא כבר העביר מסר בדבר "סיכוי משמעותי למשא ומתן" ואמר כי "בתוך השבועיים הקרובים" יחליטו אם להצטרף למתקפה.

לאחר המתקפה האמריקאית על מתקני הגרעין ב-21 ביוני, הוא הכריז כי "מתקני ההעשרה הגרעיניים הושמדו לחלוטין" וכתב "עכשיו זה הזמן לשלום!" וביטל בבת אחת את מאמצי התיווך האירופיים של שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י: "איראן לא רוצה לדבר עם אירופה. הם רוצים לדבר איתנו".

ב-22 ביוני, הוא שאל ברשת החברתית: "MIGA (להחזיר את איראן לגדולתה!) למה שלא יהיה שינוי משטר באיראן?", והשיב לעצמו כמה ימים לאחר מכן, ב-24 ביוני, שהוא לא רוצה שינוי משטר כי זה יוצר יותר מדי כאוס.

לאחר התגובה האיראנית לארה"ב ב-23 ביוני, הוא לעג לכך שהתקיפה הייתה "חלשה מאוד" וכי איראן "נתנה אזהרה מוקדמת", וכמה שעות לאחר מכן הכריז: "ישראל ואיראן באו אליי, כמעט בו זמנית, ואמרו 'שלום!'. ידעתי שהזמן הוא עכשיו… אלוהים יברך את ישראל, אלוהים יברך את איראן".

מהסכם לאי-הסכם, מכניעה למשא ומתן, מאי-מעורבות לשליטה, מהרס לשלום, מלעג לברכה. מפל זה של מסרים סותרים הפך כל תגובה קוהרנטית או תכנון לבלתי אפשריים.

המלכודת הקוגניטיבית: כשסתירות משתקות את הפעולה

המוח האנושי, אפילו זה של ההנהגה האיראנית, פועל כמו מעבד מחשב עם יכולת מוגבלת לעיבוד מידע. כאשר מגיע יותר מדי מידע סותר, מאשר מה שהוא יכול לעבד, הביצועים קורסים.

איראן ניסתה להבין: האם כל ציוץ הוא איום אמיתי או בלוף? האם זו קריאה למשא ומתן או למלחמה? האם טראמפ רציני או משחק משחקים? בכל פעם שהם חשבו שהם מבינים את הכיוון, הגיע מסר חדש שסתר את ההבנה הקודמת.

המסרים הסותרים הללו יוצרים את מה שנקרא Double Bind – מצב שבו מישהו מקבל שני מסרים סותרים ואינו יכול לברוח מהסיטואציה. לפי התיאוריה של גרגורי בייטסון,1 שלב זה מוביל לשיתוק קוגניטיבי מכיוון שכל תגובה אפשרית מובילה לכישלון.

כל צמד מסרים יוצר לחמינאי מלכודת נפרדת: אם יסכים לתנאים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני, זה יתפרש ככניעה מוחלטת. אם הוא לא יסכים, הוא יעמוד בפני מתקפה אמריקאית. אם הוא לא יתקוף בסיסים אמריקאים אחרי ההפצצה האמריקאית, הוא ייתפס כמי שנכנע לחלוטין. אם הוא יתקוף וחייל אמריקאי ייהרג, הוא יעמוד בפני התקפה נוספת. אם הוא יתקוף באופן סמלי ובתיאום, הוא ייתפס כחלש.

פיצול משאבים וחזרה לדפוסים כושלים

ההשפעה המצטברת של דפוס זה אילצה את איראן לפזר את משאביה במספר כיווני פעולה מקבילים. בין מלכודת "הכניעה המוחלטת", "התקיפה", "המשא ומתן" והמסרים של "השבועיים הקרובים" של טראמפ, איראן הפעילה את כל הכלים הדיפלומטיים שהיא מכירה בו זמנית.

עראקצ'י נסע לז'נבה ב-20 ביוני לפגישה עם שרי החוץ של בריטניה, צרפת וגרמניה, שם הצהיר כי "אנו נשארים מחויבים לדיפלומטיה", אך גם האשים את ארה"ב ב"בגידה בדיפלומטיה". במקביל, איראן המשיכה להזהיר מפני "השלכות בלתי הפיכות" אם ארה"ב תתקוף, תוך שהיא מצהירה כי "איראן לא תנהל משא ומתן בכפייה".

איראן פנתה בדחיפות לאירופה דרך בריטניה ואיטליה, וביקשה תמיכה דיפלומטית ואולי גם תיווך. היא ניסתה לגייס תמיכה במזרח התיכון באמצעות טורקיה וקטאר, בניסיון ליצור קואליציה אזורית שתלחץ על אמריקה. איראן התייחסה גם לעקרונות החוק הבינלאומי וטענה, כי אמריקה הפרה את ריבונותה וקראה לקהילה הבינלאומית להתערב.

במקום להשקיע 100% מהמשאבים באסטרטגיה אופטימלית אחת, הם נאלצו להיערך לכל התרחישים בו זמנית: לשמר את האופציה הדיפלומטית דרך אירופה, להרתיע את אמריקה מלתקוף, ובמקביל להכין עמדה למקרה של משא ומתן עתידי. זו הייתה משימה בלתי אפשרית שממצה את משאבי קבלת ההחלטות ומובילה לכך שאף אחת מהאסטרטגיות לא מבוצעת בצורה מיטבית.

כתוצאה מכך, איראן מצאה עצמה נופלת לדפוסי התנהגות קלאסיים שפעלו עבורה בעבר במשברים דיפלומטיים. העומס הקוגניטיבי יצר שיתוק נפשי וחזרה לפעולה בדפוסים המוכרים מבלי להעריך נכון את המצב הקיים. כך הם למדו שאמצעי לחץ בינלאומיים רגילים לא פועלים נגד טראמפ – לא אכפת לו מה פוטין חושב או מה מקרון אומר. הוא לא משחק את המשחק הבינלאומי הרגיל שבו מאזן הכוחות והתמיכה הדיפלומטית משנים את המשוואה.

אפילו האיומים הקלאסיים של איראן הפכו לבלתי ישימים ואף מזיקים. האיום לסגור את מיצרי הורמוז הוא איום התאבדותי כלכלי שכולם יודעים שלא יתממש, והאיום "להשמיד את ישראל" נשמע כמו בדיחה אחרי שישראל הגיעה לחצר האחורית של איראן. במצב של חולשה כזו, איומים כאלה חושפים אף יותר את חוסר אונים במקום להיות כלי הרתעתי.

בושה ציבורית והתמוטטות נרקיסיסטית

הבושה הפומבית שחוו איראן והנהגתה המדינית והצבאית יצרה תוצאה הרסנית במיוחד עבור מנהיגות נרקיסיסטית כמו זו של חמינאי, שבנה את זהותו כמנהיג אלוהי, חכם ובלתי מנוצח. לפתע הוא מצא את עצמו חשוף, מאוים בחיסול ומסתתר בפחד, ובעיקר תלוי בחסדי אמריקה. הנרקיסיזם התיאוקרטי שלו דרש ממנו לשמור על תדמית של שליטה והבנה, אך טראמפ הפך אותו לבדיחה פומבית בגלל "האזהרה המוקדמת" שנתנה איראן לקטאר לפני התקיפה, ועל כך שהעביר דרך קטאר בקשה למשא ומתן.

התוצאה הייתה מעבר מהגנה מאורגנת לתגובתיות גרידא. במקום להתמקד באסטרטגיה ארוכת טווח, איראן החלה להגיב באופן רפלקסיבי לכל השפלה: הכחשות מוחלטות שרק חשפו חולשה נוספת, ניסיונות נואשים להציל את כבודם שחשפו אף יותר את חוסר האונים, ולבסוף ההסכמה להפסקת אש תוך אמירה לעם שמדובר ב"ניצחון". הבושה הציבורית כפתה על המשטר מצב של מגננה מתמדת.

המלכודת המטא-אנליטית ופרס נובל במשא ומתן

מה שקרה בין טראמפ לאיראן מדגים שינוי פרדיגמטי בתיאוריית המשא ומתן הבינלאומי. עמימות מכוונת הוכיחה את עצמה כיעילה במיוחד: תוך 12 ימים בלבד, מעצמה אזורית שעמדה תחת סנקציות כלכליות במשך עשרות שנים ונקטה באיומים צבאיים רבים, קרסה פסיכולוגית לנוכח מתקפה שלא נכללה בשום ספר לימוד.

הדפוס כל כך חזק שהוא קשה להבנה אפילו לחוקרים בתחום: האם טראמפ תכנן מראש ליצור עמימות אסטרטגית כנשק אפקטיבי, או שזה פשוט תוצר של אופיו? השאלה הזו כשלעצמה ממחישה את עוצמת התופעה: חוקרים תקועים באותה מלכודת תודעתית שאיראן נתקעה בה, תוך שהם מנסים לפענח כוונות ולהבין את ההיגיון, במקום להתמודד באופן מעשי עם ההשלכות.

הלקח העיקרי הוא שלפעמים מומחיות מסורתית יכולה להפוך לחולשה כאשר היא נתקלת במשהו שאינו תואם לדפוסים המוכרים. עמימות הפכה לכלי שהביס את המומחיות, חוסר הוודאות ניצח את הוודאות, וכאוס מכוון גבר על דפוסים חוזרים.

* * *

הערת שוליים

  1. Bateson, G., Jackson, D., Haley, J., & Weakland, J., 1956, "לקראת תיאוריה של סכיזופרניה", מדעי ההתנהגות, 1(4), 251-264
שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am

Close