עבור לתוכן העמוד
Menu

זוהרן ממדאני וחמאס: מדריך לכיבוש פוליטי

הקמפיין של המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ב-2025 הוא לא רק התמודדות על תפקיד אלא לוחמה פוליטית, המפיקה לקחים מאסטרטגיית הבחירות של חמאס ב-2006

קמפיין 2025 של זוהרן ממדאני לראשות עיריית ניו יורק, המוצג כמסע פרוגרסיבי לצדק כלכלי, נושא דמיון בולט לקמפיין הבחירות של חמאס בשנת 2006 בבחירות הפלסטיניות למועצה המחוקקת ולנשיאות. הקמפיינים של ממדאני וחמאס כאחד מנצלים תלונות כלכליות פופוליסטיות כדי להסוות אג'נדות אידיאולוגיות קיצוניות, תוך שילוב רטוריקה רפורמיסטית עם מטרות מהפכניות.

הניצחון של חמאס בבחירות הפלסטיניות המחוקקות בשנת 2006, שנבנה על הבטחות לרפורמה כלכלית ומלחמה בשחיתות, מציע מדריך שממדאני נראה כמבצע, במודע או לא, בניסיונו לשנות את ניו יורק – מבנה קיצוני המעוגן בהשקפות עולם קומוניסטיות ואיסלאמיסטיות. ההתכנסות הזו היא לא רק טקטית אלא אידיאולוגית, המשקפת את הדינמיקה הרחבה של הברית האדומה-ירוקה – קואליציה של סוציאליזם השמאל הקיצוני ואיסלאמיזם קיצוני המאיימת על חברות פלורליסטיות עם תוצאות דיסטופיות.

הבטחות כלכליות של חמאס: תבנית לפופוליזם

קמפיין חמאס בשנת 2006 תחת דגל "השינוי והרפורמה" הבטיח עצמאות כלכלית, הפחתת עוני ופיתוח תשתיות. המניפסט שלהם הציג התנתקות מהכלכלה הישראלית, הנפקת מטבע פלסטיני ורפורמת מדיניות פיסקלית כדי להיאבק באבטלה ולייצב מחירים. הבטחות אלו התהדהדו בקרב פלסטינים שהתאכזבו מהשחיתות של פתח, והבטיחו את הצלחתו הבחירתית של חמאס.

באופן דומה, הפלטפורמה של ממדאני פונה לתושבי ניו יורק ממעמד הפועלים הנאבקים עם העלויות הגדלות של מוצרי יסוד כמו עוף, אורז וחלב, תוך הצעת פתרונות קיצוניים כמו בודגות בבעלות העיר ותחבורה ללא תשלום. מדיניות זו, אף שמוצגת כפרוגרסיבית, מהדהדת את המערכות הבלתי-יעילות והנשלטות-מדינה של ברית המועצות, המייצגת צעד רגרסיבי לעבר שליטה כלכלית מרכזית במקום רפורמה אמיתית.

אינתיפאדה כלכלית כלחימה פוליטית

ההבטחות הכלכליות של חמאס היו שער ללחימה פוליטית רחבה יותר, תוך שימוש בתלונות חברתיות-כלכליות לבניית לגיטימציה תוך קידום אג'נדה איסלאמיסטית קיצונית. קמפיין ממדאני משקף גישה זו, תוך שימוש במה שניתן לכנות "אינתיפאדה כלכלית" כדי לערער את מבני הממשל של ניו יורק. הצעותיו – שביתות שכירות, צדק תקציבי ובעלות ציבורית על חנויות מכולת – אינן רק מטרות מדיניות אלא כלים לשחיקת קואליציות מרכזיות ואתגר למסגרות קפיטליסטיות. כמו חמאס, ממדאני מסתיר את האג'נדה שלו בשפה של צדק, פונה לנדכאים נגד החזקים, אך מדיניותו מסתכנת בערעור היסודות הכלכליים של עיר פלורליסטית.

רדיקליזם אידיאולוגי מאחורי רטוריקה רפורמיסטית

הפלטפורמה של חמאס בשנת 2006 שילבה פופוליזם כלכלי עם דחייה בלתי-מתפשרת, תוך דה-לגיטימציה של ישראל תוך קידום מדינה איסלאמית. קמפיין ממדאני משלב באופן דומה רפורמה כלכלית עם קיצוניות אידיאולוגית. תמיכתו המלאה בעניין הפלסטיני, לעתים קרובות מוסווית ברטוריקה סוציאליסטית-דמוקרטית, מתיישרת עם הנרטיב של חמאס. ברצועת ראפ משנת 2017 בשם "סלאם", כשהוא מופיע כמר קרדמום, ממדאני הביע "אהבה לחמישיית הארץ הקדושה", כשהוא מתייחס למנהיגות קרן הארץ הקדושה, שהורשעה בשנת 2008 בהעברת יותר מ-12 מיליון דולר לחמאס. זה עורר ביקורת חריפה, כאשר המושל לשעבר אנדרו קואומו כינה זאת "מגעיל" והעלה חששות לגבי קשרי ממדאני לדמויות הקשורות לחמאס.

ביקורו של ממדאני באגודה האיסלאמית של ביי רידג' במהלך קמפיין 2025 מדגיש עוד יותר את ההתיישרות הזו. האמאם של המסגד, שייח' מוחמד אל-בר, שיבח לוחמי חמאס וקרא להשמדת ישראל. הפוסטים של ממדאני ברשתות החברתיות מהביקור עוררו מחלוקת, והדגישו את הקשר שלו לרגש איסלאמיסטי קיצוני. פעולות אלו מרמזות על זיקה אידיאולוגית לעמדה הדחייתית של חמאס, שנארזה מחדש עבור קהל ניו יורקי תחת מסווה של צדק חברתי.

הגלובליזציה של האינתיפאדה

קמפיין ממדאני משקף את האסטרטגיה של חמאס של "הגלובליזציה של האינתיפאדה", קריאה להרחבת הקמפיין הפלסטיני של אלימות וחתרנות ברחבי העולם. תמיכתו הוותיקה בתנועת החרמה, נטילת השקעות וסנקציות (BDS), הניכרת מאז הסנגורות שלו בקולג' בודין בשנת 2014 ודחיפתו בשנת 2021 למועמדים מקומיים לתמוך ב-BDS, ממקמת את הקרבות המקומיים של ניו יורק במסגרת גלובלית אנטי-אמריקאית, אנטי-אימפריאליסטית ואנטי-ציונית. בשנת 2021, הוא הציג הצעת חוק מדינתי למנוע מצדקות ניו יורק לתרום לארגוני התנחלות ישראליים, מהלך שמבקרים כינו "אנטישמי גרידא". בראיון ביוני 2025 עם The Bulwark, ממדאני הגן על הסיסמה "הגלובליזציה של האינתיפאדה" כסמלית לזכויות אדם פלסטיניות, והצהיר: "זו לא שפה שאני משתמש בה… כל הסתה לאלימות היא משהו שאני מתנגד לו."

כדי להבהיר, הביטוי "הגלובליזציה של האינתיפאדה" הוא קריאה לאלימות וטרור, הנעוצה בהיסטוריה הדמים של האינתיפאדה הראשונה והשנייה, שכללו פיגועי התאבדות, לינצ'ים והתקפות של מחבלי אש"ף וחמאס, שהביאו להריגת יותר מ-1,000 אזרחים. "הגלובליזציה של האינתיפאדה" הוזעקה בעצרות תומכות חמאס יחד עם סיסמאות כמו "מהנהר עד הים פלסטין תהיה חופשית". היא תומכת במפורש בהפצת אלימות וטרור ברחבי העולם, לא במחאה שלווה. בניגוד למונחים כמו "מוקואמה סילמיה" להתנגדות שלווה, "אינתיפאדה" מעוררת ג'יהאד ותפיסה איסלאמית של שהדות ופעולות חמושות ישירות, הנושאת אותן השלכות מסוכנות וקטלניות כמו ביטויים כמו "הגלובליזציה של האינתיפאדה". סירובו של ממדאני לגנות את הביטוי בצורה מוחלטת עורר ביקורת ממוזיאון השואה של ארה"ב ומנהיגים יהודיים, המסמל את התיישרותו עם נרטיבים קיצוניים.

זה משקף את האסטרטגיה של חמאס לאחר 7 באוקטובר 2023, שכיסתה שיח השמאל הקיצוני הגלובלי, במיוחד בקמפוסים אמריקאיים כמו אוניברסיטת קולומביה, כדי לתדלק רגש אנטי-ישראלי והאשמות רצח עם בבית הדין הפלילי הבינלאומי ובבית הדין הבינלאומי. קמפיין ממדאני שואף באופן דומה לשנות את ניו יורק כשדה קרב למאבקים גלובליים אלו, המתיישר עם המיזוג של האידיאולוגיות הסוציאליסטיות והאיסלאמיסטיות של הברית האדומה-ירוקה.

הברית האדומה-ירוקה: ציר אידיאולוגי משותף

הברית האדומה-ירוקה מאחדת סוציאליזם השמאל הקיצוני ואיסלאמיזם קיצוני באג'נדה משותפת אנטי-מערבית, אנטי-קפיטליסטית ואנטי-ציונית. שתי האידיאולוגיות דוחות ערכים דמוקרטיים ליברליים, המבקשות שינוי מהפכני באמצעות גיוס פופוליסטי. קשריו של ממדאני לברית זו ניכרים לא רק בפעולותיו שלו אלא גם דרך אביו, מחמוד ממדאני, חבר במועצה המייעצת של טריבונל עזה, קבוצה בריטית התומכת ב-BDS ומשדיירת למפציצים מתאבדים. בספרו משנת 2004 "מוסלמי טוב, מוסלמי רע", ממדאני האב כתב: "פיגועי התאבדות צריכים להיות מובנים כמאפיין של אלימות פוליטית מודרנית במקום להיות מסומנים כסימן של ברבריות." המסגרת האינטלקטואלית הזו, המנרמלת טקטיקות קיצוניות, מעצבת את העמדה הפוליטית של זוהראן ממדאני, תוך שילוב רטוריקה סוציאליסטית עם תמיכה בעניינים קיצוניים.

דימיון לקמפיין חמאס בשנת 2006

הקבלות בין ממדאני לחמאס בולטות:

  • פופוליזם כלכלי: חמאס הבטיח סובסידיות ואמצעים נגד שחיתות; ממדאני מציע בודגות בניהול עירוני ותחבורה חינמית, שניהם מנצלים מצוקה כלכלית כדי לזכות בתמיכה.
  • רדיקליזם פוליטי: חמאס דחה פוליטיקה דו-מפלגתית ושיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל; ממדאני מבטל לגיטימציה של ממשל מרכזי ומוסדות ביטחון, ממסגר אותם ככלים של דיכוי.
  • אי-פשרנות אידיאולוגית: העמדה האנטי-ישראלית של חמאס משקפת את הרטוריקה האנטי-ציונית של ממדאני, שתיהן עטופות בנרטיבים של התנגדות ושחרור.

ממדאני רק מעדכן את התבנית של חמאס לניו יורק, מחליף לאומיות דתית בסוציאליזם צומת אך שומר על עמדה מערערת המאתגרת נורמות דמוקרטיות.

המורשת הרסנית של אידיאולוגיות קיצוניות

המיזוג של סוציאליזם ואיסלאמיזם של הברית האדומה-ירוקה, אף שארוז כפרוגרסיבי, הוא הרסני מטבעו. שלטון חמאס בעזה מאז 2006 הפך את האזור לנוף דיסטופי של אלימות ועוני, כאשר תושבי עזה עצמם מאשימים את חמאס בסבלם. מוחמד עטאללה מבית להיא אמר ל-CNN ב-26 במרץ 2025: "הדרישה שלנו היא שחמאס לא מייצג את העם הפלסטיני. הכאוס הזה שהם יצרו מספיק."

החזון של ממדאני לניו יורק מסתכן במסלול דומה, מתעדף טוהר אידיאולוגי על פני ממשל מעשי. הצעתו לחנויות מכולת בניהול עירוני, למשל, מזכירה את מערכות הפצת המזון הבלתי-יעילות של ברית המועצות, מדיניות רגרסיבית המתחפשת להתקדמות. הקיצוניות הרדיקלית של סוציאליזם ואיסלאמיזם כאחד, כשהיא בלתי-מבוקרת, מובילה לריקבון חברתי, כפי שמעיד המשבר המתמשך של עזה.

מסקנה

קמפיין 2025 של זוהראן ממדאני לראשות העיר אינו רק מאבק לתפקיד אלא מקרה מבחן בלחימה פוליטית, השואב לקחים מהאסטרטגיה הבחירתית של חמאס בשנת 2006. באמצעות שילוב פופוליזם כלכלי עם רדיקליזם אידיאולוגי, ממדאני מבקש להגלובל את האינתיפאדה, תוך מיקוד ביסודות האזרחיים, הכלכליים והחברתיים של ניו יורק. הרעיונות הרסניים של הברית האדומה-ירוקה, אף שארוזים היטב, מאיימים על דמוקרטיה פלורליסטית באלימות ובהרס דיסטופיים, כפי שנראה בעזה. תושבי ניו יורק חייבים לזהות את הקמפיין הזה על מה שהוא: השתלטות טוטליטרית המתחפשת לרפורמה.

מקורות

מניפסט הבחירות של חמאס (2006) https://www.hamascase.com/volume-i/06_hamas-manifesto/

מילר, טים, וקמרון קאסקי. "זוהראן ממדאני: קרוסאובר FYPod." פודקאסט הבולוורק, 17 יוני 2025, https://www.thebulwark.com/p/zohran-mamdani-fypod-crossover.

NBC News. (2025) כשהתבקש לגנות את הביטוי 'הגלובליזציה של האינתיפאדה', ממדאני אומר שראשי ערים לא צריכים 'לשלוט על הדיבור'. זמין ב: https://www.youtube.com/watch?v=ggV2SeiGrVw (נצפה: 15 יולי 2025).

ניו יורק פוסט (12 יולי 2025) האבא של ממדאני חלק מקבוצה אנטי-ישראלית המשדיירת למפציצים מתאבדים. זמין ב: https://nypost.com/2025/07/12/us-news/mamdanis-dad-part-of-anti-israel-group-sympathetic-to-suicide-bombers/ (נצפה: 15 יולי 2025).

שור, ת. (2024) פלסטיניזם והברית האדומה-ירוקה: דמיון באידיאולוגיה ובפרקטיקה של מרקסיסטים ואיסלאמיסטים. המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. זמין ב: https://jcpa.org/article/palestinianism-and-the-red-green-alliance/ (נצפה: 15 יולי 2025).