עבור לתוכן העמוד
Menu

עסקת השבויים: הציפיות של חמאס בשמיים

גורמים בחמאס מעודדים מתהליך הרכבת הממשלה החדשה בישראל, להערכתם, הקמת קואליציה רחבה בישראל תסייע להשגת עסקת חילופי שבויים חדשה ותאפשר מתן גיבוי ציבורי לממשלה החדשה לעשות ויתורים כואבים ולהיענות לדרישות של חמאס במשא ומתן על העסקה חילופי השבויים החדשה.

הערכת המצב של חמאס גורסת כי הציבור בישראל רוצה להביא לסיום את הפרשה הכאובה של 4 השבויים הישראלים המוחזקים בידי חמאס ברצועה ויהיה מוכן לשלם מחיר גבוה עבור עסקת חילופי שבויים חדשה.

הקמת ממשלת חירום בישראל תסייע, להערכת חמאס, לפוליטיקאים להתגבר על המחסום הפסיכולוגי שנוצר לאחר "עסקת שליט" ב-2011 שבה שילמה ישראל מחיר גבוה מאוד עבור החזרתו הבייתה של חייל ישראלי אחד חי ששמו גלעד שליט, כ-70 מחבלים ששוחררו בעסקה חזרו לפעילות טרור ונעצרו מחדש ע"י השב"כ.

בחמאס לא מסתירים את ציפיותיהם, ישראל שיחררה ב"עסקת שליט" יותר מאלף מחבלים עבור חייל אחד והציפייה החמאסית היא שהיא תשלם מחיר בהתאם עבור 4 הישראלים שהיא מחזיקה בידיה , מבחינתה, כולם נחשבים לחיילי צה"ל.

על פי גורמים בחמאס ששוחחו עם עיתון "אלאח'באר" הלבנוני המקורב לחזבאללה ב-22 באפריל, בחמאס יש אופטימיות גם מהמאמצים של מצרים לרצות אותה ולבוא לקראתה במחוות של רצון טוב כדי לעודדה להתקדם במאמצים להגיע לעסקת חילופי שבויים עם ישראל.

על פי הדיווח בעיתון,מצרים שיחררה בימים האחרונים מהכלא המצרי 4 רופאים תושבי הרצועה שהיו עצורים על רקע ביטחוני במשך שנה וחצי.

מצרים גם הבטיחה לחמאס כי תשחרר 5 פלסטינים נוספים המוחזקים בכלא המצרי, אחד מהם הינו חבר הזרוע הצבאית של חמאס "עז א-דין אלקסאם".

עסקה בשני שלבים

עפ"י גורמים בחמאס, המתווה המסתמן לעסקה החדשה הינו מתווה דו-שלבי, בדומה למתווה "עסקת שליט", השלב הראשון מוגדר כ"שלב הומניטארי" שבמסגרתו תשחרר ישראל אסירים ביטחוניים מבוגרים, חולים, נשים וקטינים בגלל סכנת הקורונה ובתמורה היא תקבל מידע מעודכן על גורלם של 4 השבויים הישראלים המוחזקים בידי חמאס.

חמאס יוצרת עמימות מכוונת בכל הקשור לגורלם של 2 חיילי צה"ל אורון שאול והדר גולדין ז"ל, בישראל בטוחים כי הם נהרגו במהלך מבצע "צוק איתן", אך חמאס מנסה ליצור רושם כי אחד מהם בחיים כדי להעלות את המחיר שישראל תשלם עבור המידע.

השלב השני הוא השלב הקשה והעיקרי בעסקה, חמאס דורשת מישראל לשחרר מאות מחבלים רוצחים, אסירים מקרב ערביי ישראל ואת סמלי הטרור: מרוואן ברגותי (פת"ח), אחמד סעאדאת (חז"ע), עבדאללה ברגותי (חמאס), מאמון א-סייד(חמאס) ואחרים בתמורה להחזרת 4 השבויים הישראלים.

בחמאס מסרבים לצאת לביצוע השלב הראשון של העסקה עד שלא יסוכמו ויוסכמו כל פרטי העסקה במלואם.

חמאס גם לא ויתרה על התנאי המוקדם שהציבה לשחרר את עשרות משוחררי "עסקת שליט" שנעצרו מחדש אך יתכן שתגמיש את הדרישה הזו כדי שלא תהיה עוד אבן נגף בדרך לעסקה חדשה.

 

האינטרסים של מצרים

 

מצרים רוצה לנצל את חלון ההזדמנויות לעסקת חילופי שבויים חדשה שנפתח בגלל משבר הקורונה,ארגון חמאס שולט בינתיים בהיקפי המגיפה ברצועה והרגיעה נשמרת באופן יחסי בגבול עם ישראל.

במודיעין המצרי לא יודעים להעריך כמה זמן ישאר חלון ההזדמנויות פתוח לעסקה חדשה ולכן הם רוצים להזדרז כדי להתקדם בהקדם לקראת העסקה.

מצרים היא המתווכת העיקרית בין ישראל לחמאס והיא זו אשר השיגה גם את "עסקת שליט" ב-2011 ואת הבנות הפסקת האש בתום מבצע "צוק איתן" ב-2014.

האינטרס המצרי הוא מורכב, מצרים רואה בעסקת חילופי שבויים חדשה נדבך חשוב בישום הבנות הרגיעה בין שני הצדדים במיוחד אם ישוחררו בעסקה גם מחבלים מארגון הג'יהאד האסלאמי, דבר שיחייב את הארגון שלא להפר את הרגיעה.

עסקת חלופי שבויים תביא, להערכת המצרים ,לחיזוק ההיבטים ההומניטריים של הרגיעה, במיוחד נוכח משבר הקורונה, ותאפשר להתקדם לעבר הסכם רגיעה ארוך טווח שתנועת חמאס מתנגדת לו בתנאים הנוכחים.

מצרים הייתה השושבין של הבנות הרגיעה בין ישראל לחמאס שקירטעו בגלל בכיר הג'יהאד האסלאמי בהאא' אבו אלעטא, שדאג לחבל בהן באופן עקבי באמצעות פיגועים לעבר חיילי צה"ל וירי רקטות לעבר ישראל, גם לאחר חיסולו המשיכו חמאס והגיהאד האסלאמי בהפרת הבנות הרגיעה והשתמשו בירי הרקטות כמנוף לחץ על ישראל כדי לזרז אותה לתת להם הקלות נוספות.

 חיזוק הבנות הרגיעה משרת את  תפיסת הביטחון הלאומי המצרית שרואה ברצועת עזה את "החצר האחורית" של מצרים וגורסת כי יציבות ברצועה תסייע גם להשגת שקט בצפון חצי האי סיני שבו נאבק הצבא המצרי בשלוחת דאע"ש המבצעת פיגועים נגד אזרחים וכוחות הצבא והמשטרה של מצרים.

 מצרים מודאגת מאוד בחודשים האחרונים מתופעה של עריקת פעילים מהזרוע הצבאית של חמאס והצטרפותם לשורות דאע"ש בצפון סיני, אחת הדוגמאות הבולטות הינה בן אחותו של מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר, אשר שירת בתפקיד בכיר בקומנדו הימי של חמאס שהסתנן באחרונה לצפון חצי סיני מהרצועה וחבר לארגון דאע"ש.

 המודיעין המצרי זקוק לשיתוף פעולה הדוק של חמאס שימנע הסתננות מחבלים מהרצועה לצפון סיני, חמאס נענתה לבקשת המצרים והקימה אזור חיץ של כמה קילומטרים לאורך גבול הרצועה עם מצרים אך הוא לא מונע את הסתננות מחבלים אסלאמים קיצוניים לצפון סיני.

לכן, מצרים עושה הכל כדי לקדם את הרגיעה ברצועת עזה, לחזק אותה מבחינה כלכלית והומניטארית ולהגביר את שיתוף הפעולה עם חמאס כדי להגביר את השקט בגבול שלה עם הרצועה ולהסתייע בחמאס במלחמה נגד דאע"ש בצפון סיני.