אתמול (שלישי) חשפה חברת הלוויינים ופתרונות המודיעין אימג' סאט אינטרנשיונל כי איראן מקימה מערך מנהרות תת-קרקעי לאחסון טילים וכלי נשק רחב היקף בבסיס "אימאם עלי" שבאזור אל בוכמאל בגבול סוריה-עיראק.
דו"ח מודיעין חדש של חברת הלוויינים הישראלית אימג'סאט, מגלה כי האיראנים בנו תשתית הברחת טילים משמעותית בגבול סוריה. בתמונות לווין שפירסמו נראה כי איראן בונה מנהרה תת קרקעית לאחסון טילים שאורכה כ-123 מטרים, ועל פי ההערכות רוחבה הוא בין 5-4 מטרים.
#Breaking: #ISI reveals tunnel excavation within "#ImamAli" (probably #Iran|ian) military base, #Albukamal, #Syria. The estimated tunnel’s width is 4-5 – suitable for trucks and big vehicles’ shelter, possibly for secure storage of advanced #weapon systems or sensitive elements. pic.twitter.com/8Pcy071FPH
— ImageSat Intl. (@ImageSatIntl) December 10, 2019
מדובר בבסיס הצבאי אימאם עלי בגבול עיראק-סוריה, בסמוך למעבר הגבול האיראני באל-בוכמאל. לפני כחודש חשפה החברה באתר ImageSat International – ISI תמונות לוויין החושפות כי איראן בונה מחדש את הבסיס הצבאי "אימאם עלי" שנהרס בעבר במספר הפצצות, בעיר בוכמאל בגבול סוריה-עיראק.
הבסיס, עם קירות מבוצרים מסביב, נבנה לאחסון תחמושת ולהחזקת כוחות של המיליציות הנאמנות לאיראן על הציר שבין טהרן ודרום סוריה. על פי הדו"ח מיום ראשון השבוע, הבסיס נמצא "בשלבי בנייה מתקדמים לקראת מבצוע", זאת כאשר הבסיס נהרס חלקית בתקיפות אוויריות בתחילת ספטמבר.
בצילומים ניתן להבחין בשמונה אזורי בנייה או שחזור בבסיס, שנהרס באופן חלקי במהלך תקיפות אוויריות ספטמבר. בכל אחד מאזורי הבנייה ישנם מתחמים גדולים שבהם האנגרים תחתם ניתן להסתיר משאיות וכמויות גדולות של ציוד, בנוסף ניתן להבחין בצילומים בחמישה מבנים שונים המוקפים בסוללות עפר – מה מסתירים שם? להערכת מומחים ניתן לאחסן בהם טילים מדויקים.
על פי הדו"ח, האיראנים בנו תשתית הברחת טילים תת קרקעית משמעותית, שלהערכת החברה ניתן להבריח דרכה משאיות וכן מחסה לרכבים גדולים. בנוסף, כך מעריכים בחברה, ניתן גם לאחסון במנהרה מערכות או אלמנטים רגישים.
בונים ערים תת קרקעיות 24/7
באוקטובר פרסם המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה כי איראן חשפה את העובדה כי היא עובדת מזה מספר עשורים על חפירת מנהרות לאחסון טילים. את הדברים אמר הגנרל אמיר עלי חג'ידה, מפקד סוכנות החלל האיראנית.
"הרעיון מאחורי הערים התת קרקעיות התחיל עוד בשנת 1984-1985, ולמעשה המנהרות הראשונות נבנו עוד לפני היבוא הראשון של הטילים". את הדברים אמר לסוכנות הידיעות "מאהר". "האויבים שלנו מודאגים מכך כי אין להם יכולת גישה אל המנהרות הללו".
בינואר 2016, שודר בטלוויזיה האיראנית תמונה בה נראים טילים בליסטים המאוחסנים על משאיות מתחת לקרקע. המתקן התת קרקעי הראשון של איראן נחשף באוקטובר 2015.הגנרל אמיר עלי חג'ידה, מפקד סוכנות החלל האיראנית. במרץ 2016 אמר חג'ידה: "יש לנו מנהרות תת קרקעיות במדינה כולה ומתחת להרים, אנו מאחסנים שם את טילים שלנו".
"המנהרות לא יכולות להרס גם על ידי פצצות גרעיניות", הדגיש הגנרל.
מנהרות לטילים מתחת להרים חג'ידה הוסיף כי רק המעצמות בעולם יכולות לתכנן ולייצר טילים מדויקים ופחות מעשר מדינות מייצרות אותם. "כיום אנחנו המעצמה מספר אחת באזור בתחום הטילים באזור ומספר 7 או 8 בעולם".
חיזבאללה והמנהרות
בינואר 2018 פרסמנו באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה מחקר אודות הקשר בין ארגון החיזבאללה, הממומן על ידי איראן, לבין צפון קוריאה בכל הקשור לאימונים בידע של חפירת מנהרות בעקבות חשיפת המנהרות במבצע "מגן צפוני".
במסמך שהוצג בפני הקונגרס בארה"ב בשנת 2008 הציג לארי ניקסץ, חוקר ומומחה לענייני ביטחון במזרח אסיה, את הקשר בין ארגון החיזבאללה לבין צפון קוריאה והתמיכה ממנה נהנה ארגון הטרור מהצפון. הדברים הופיעו לראשונה באתר הצרפתי " Intelligence Online".
לפי הדיווח הקשר בין ארגון הטרור לבין צפון קוריאה החל בסוף שנות ה -80 והמשיך אל שנות ה -90 עת ביקר צוות של החיזבאללה בצפון קוריאה. במהלך אותו ביקור עברו הצוותים השתלמויות של מספר חודשים בידי אני הממשל הצפון קוריאני בסוגית מנהרות.
אתר ה " Intelligence Online" דיווח כי בספטמבר 2006 כי בכירי הארגון וביניהם חסן נסראללה, מנכ"ל הארגון, ראש הארגון הצבאי של חיזבאללה, אבראהים עאכיל, ראש שירות הביטחון והמודיעין של חיזבאללה, ומוסטפה באדרדין, מפקד הריגול הנגדי של חיזבאללה ערכו אימונים בעבר בצפון קוריאה.
עוד דיווח האתר כי בשנת 2000 התרחבה התוכנית עם משלוח מאמנים צפון קוריאנים לדרום לבנון, שהחלה לאמן את אנשי החיזבאללה בפיתוח מתקנים צבאיים תת-קרקעיים נרחבים, כולל מנהרות ובונקרים.
בשנת 2004 דיווח העיתונאי היפני בוושינגטון של העיתון " Sankei Shimbun " טאקאשי ארימוטו, על מפגש בין נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, עם בכירים צפון קוריאנים בדמשק וביקש סיוע מצפון קוריאה למען החיזבאללה בתכנון ובנייה של מתקנים צבאיים תת-קרקעיים .
דיווח אחר, מהעיתון הלונדוני "אל-שרק אל-אוסט", ציטט "קצין בכיר במשמרות המהפכה האיראנים", ציין כי יועץ צפון קוריאני סייע לבנייה של מנהרה מתוחכמת , בת 25 ק"מ ובעלת נקודות חיבור ואיסוף רבות בהן עשה החיזבאללה שימוש לשינוע וריכוז כוחות.
לפי דיווחים רבים, אותם מנהרות תת קרקעיות ובונקרים, סייעו לשיפור יכולתו של חיזבאללה במהלך הלחימה בשנת 2006. לפי אותם דיווחים החיזבאללה הצליח להחביא כ-1500 משגרי הרקטות שלו בתוך אותם מנהרות, דבר שהקשה על יכולת האיתור של חיל האוויר הישראלי.
בעת הלחימה שנת 2006, כאשר כוחות קרקע ישראליים נכנסו לדרום לבנון, השתמשו חיילי חיזבאללה ברשתות של מנהרות תת קרקעיות ובבונקרים כדי לעבור ממקום למקום ולעתים קרובות לתקוף את הכוחות הישראלים מאחור. במקום נמצאו גם בונקרים תת-קרקעיים עמוקים על ידי כוחות צה"ל.
דיווח נוסף טען כי צפון קוריאה גם שלחה מאמנים ללבנון כדי לעסוק בהכשרה הפסיכולוגית של אנשי חיזבאללה, למשימות התאבדות.
ב-20 לאפריל 2007 טען אתר " Intelligence Online" כי צפון קוריאה וארגון החיזבאללה מחזקים את מערכת היחסים שלהם בעקבות מלחמת לבנון השנייה.
האתר ציטט מקורות ב"משמרות המהפכה האיראני ", ונכתב כי איראן וצפון קוריאה הגיעו להסכם לפיו כ -100 מפקדי שדה של חיזבאללה יקבלו הכשרה בצפון קוריאה על הסתננות במחילות הקומנדו בצפון קוריאה, הישרדות וריגול נגדי.
מטרת האימון הייתה לאפשר ללוחמי החיזבאללה לשפר את יכולת ההסתננות לישראל במלחמה הבאה.
בשנת 2008 אמר פקיד לבנוני כי ארגון החיזבאללה מקים מתקנים צבאיים תת קרקעיים בצפון לנהר הליטני.
https://www.tehrantimes.com/news/440707/General-Iran-still-digging-missile-tunnels-24-7