נאצר מלכ מוטיעי Naser Malek-Motiee (#ناصر_ملک_مطیعی) משחקני הקולנוע והטלוויזיה הדגולים של איראן בתקופת השאה הפרסי הלך ביום שישי לעולמו. טקס ההלוויה נוצל למחאה נגד המשטר האיראני שמנע ממנו לשחק בארבעים השנים האחרונות. מאות שחקנים ואנשי קולנוע אליהם הצטרפו עשרות אלפים מעריציו בני כל הגילאים, אפילו צעירים שרק ראו את סרטיו ביוטיוב או בערוצי אופוזיציה, לקחו חלק פעיל בהלוויה שהפכה להפגנה גדולה ומפגן כוח נגד המשטר. במהלך ההפגנה הושמעו ססמאות רבות נגד הבכירים של המשטר בנושאי תרבות[1], אומנות ורשות השידור של איראן, אשר לא אפשר לשחקן הנערץ ביותר, להופיע אפילו בגיל מאוחר של חייו[2].
ההערצה הגדולה כלפיו גברה דווקא בגלל שהיה ביכולתו לצאת מאיראן ולשחק בארה"ב אך הוא העדיף להישאר וגם לאחר מספר שנים שהיה בניו יורק, חזר לאיראן והתפרנס מקונדיטוריה משפחתית, שהפכה במשך הרבה שנים לאבן שואבת של רבים שהגיעו אליה רק כדי לראותו, למרות שכבר לא שחק.
זעם ההמונים לובה עוד יותר נוכח העובדה שתוכנית הדגל בתחום הבידור של רשות השידור של איראן, הקליטה לפני מספר שבועות תוכנית עם מוטיעי ואף הכריזה כי תשודר. עם זאת, מספר שעות לפני השידור (בהוראה "מהכי גבוהה") השידור נאסר. ביטולו השפיע קשה על השחקן הנערץ.
המשטר האסלאמי רואה בו ובעוד אומנים מתקופת טרום המהפכה , כסמל של הצלחה של שלטון השאה הפרסי. מאות שחקנים ואומנים איראנים בעולם, בייחוד מארה"ב, פרסמו ביומיים האחרונים מסרים לזכרו של השחקן הנערץ והוקיעו את המשטר האיראני, דבר שעודד את האיראנים בתוך טהראן להשתתף בהלוויה, להפגין במהלכה ולהשמיע סיסמאות נגד המשטר ואמצעי התקשורת הממלכתיים. המפגינים קראו "הבושה שלנו הבושה שלנו, שירות השידור ( (IRIB) הממלכתי שלנו"[3] הנוקט מדיניות של חרם על תכנים ואמנים טרום-מהפכניים. משתמשי הרשתות החברתיות ציינו כי מוטיעי היה מייצגו האמיתי של דור שכישרונותיו הברוכים בוזבזו מאחורי חומות הדוגמטיות וציינו באירוניה כי "אתמול המשטר (הדו-פרצופי) אסר עליו להופיע והיום הוא אבל עליו". בנו של מוטיעי הפנה שאלה לכלי התקשורת באיראן ותהה "מדוע תמונותיו של אבי מופיעות עתה בכל כלי התקשורת והערוצים המרכזיים ? מדוע לפרסם תמונות של שחקן רק לאחר מותו?"[4].
כוחות הביטחון בטהראן התעמתו עם המפגינים במהלך טקס ההלוויה ותקפו את הקהל האבל ומעריצי השחקן בגז מדמיע באזור בית הקברות הגדול של טהראן Behesht-e Zahra. העימותים גרמו לשיבוש התחבורה והסדר בטהראן במשך שעות רבות. המשטרה האיראנית טענה, כהרגלה, כי התעמתה עם "אופורטוניסטים" שניסו לשבש את המהלך התקין של ההלוויה[5]. משתמשים איראנים ברשתות החברתיות קבעו כי התנהלותם האלימה של כוחות הביטחון נובעת מפחדו של המשטר מפני התקהלויות וכינוסים של האזרחים המבשר את סופו[6] של המשטר הפתטי וצייצו "הבושה שלנו כוחות הביטחון שלנו"[7] (Law Enforcement Force).
במהלך ההלוויה הועברו בשידור לווייני דבריו של השחקן Behrouz Vosoughi שחקן איראני נערץ הגולה כיום בקליפורניה שאמר כי חבל שדברי מוטיעי משודרים רק עתה באיראן לאחר מותו. גם הזמרת המפורסמת גוגוש שרה בערב זיכרון למוטיעי[8] ותארה איך מיד לאחר המהפכה האסלאמית האיתאללה צאדק ח'לח'אלי, שכונה "שופט הדמים" או "התליין" והיה אחראי על הוצאתם להורג של מאות אזרחים, זימן את האומנים החשובים לכלא אווין ותקף מילולית את נאסר מאלכ מוטיעי. במהלך טקס ההלוויה הזמר והשחקן איראני Parviz Parastui מתח ביקורת על רשות השידור האיראנית על שמנעה ממוטיעי להופיע ולשדר ראיון שקיימה עימו.
שחקנים ואמנים אחרים בתוך איראן ומחוצה הוקיעו נמרצות את המשטר שלא מאפשר לאומנים דגולים לחזור . ערוצי השידור בפרסית (מחוץ לאיראן) עוסקים שעות רבות בנושא מותו של השחקן ומעצימים את גילויי המחאה באיראן נגד המשטר[9]. המשטר האיראני בהתנהלותו – דווקא בתרופה רגישה זו – מעצים את התהודה לה זוכים האמנים הופכים להיות פופולאריים ואף לאיום פוטנציאל על המשטר, שמצדו ממשיך לנקוט בצעדים להצרת צעדיהם והשתקתם.
[1] https://twitter.com/RadioFarda_/status/1000749266749591554
[2] http://www.bbc.com/persian/arts-44271007 ; https://www.radiofarda.com/a/Veteran-Iranian-Actor-Nasser-Malek-Motiei/29253161.html
[3] https://twitter.com/SalmanSima/status/1000802601124941826
[4] https://twitter.com/albert_parsi/status/1000651286092578817
[5] https://www.radiofarda.com/a/29253472.html
[6]https://www.instagram.com/p/BjR3i9jlpY-/
[7] https://twitter.com/baharehjadidian/status/1000794569443856384
[8] https://www.youtube.com/watch?v=SZQu2X6FtcQ
[9] https://www.youtube.com/watch?v=YEAZGcoi6HE