התראות

הסכנה בשחרור מחבלים עם דם אמריקאי על הידיים

חלק המחבלים הרוצחים שחמאס דורש לשחרר בתמורה לחטופים אחראים למותם של אזרחים אמריקאים רבים, ואם ישוחררו, כמעט בוודאות ישובו לטרור
שיתוף
תוצאות פיגוע התאבדות באוטובוס בישראל בשנת 2002 (דובר צה"ל/ויקימדיה ישראל)

תוכן העניינים

שחרור מחבלי חמאס היה ונותר המחיר הכבד שישראל מוכנה לשלם למען השבת חטופיה. 50 בני ערובה, שנחטפו במהלך הטבח ב-7 באוקטובר 2023, נותרו בשבי חמאס קרוב לשנתיים. מדיניותה של ישראל היא שאף חטוף, חי או מת, לא יישאר מאחור. מדיניות זו מאלצת לא פעם את ממשלת ישראל לאפשר כל עסקה בתמורה לשחרור בני הערובה מידי הטרוריסטים הרצחניים.

בתגובה לדרישות הטרור במהלך המשא ומתן לשחרור בני ערובה, ישראל נדרשת לעתים קרובות – בין היתר – לשחרר מחבלים מורשעים, שרבים מהם מרצים עונשי מאסר ממושכים. חלק מהאנשים הללו נידונו למאסרי עולם רבים בגין מעורבותם בתכנון וביצוע פיגועי טרור רבים.

המחבלים המשוחררים אינם משתקמים או משתקמים על ידי העונשים שריצו. במקום זאת, רובם חוזרים לטרור. בדיוני הקבינט לקראת העסקה האחרונה ציין ראש השב"כ כי מתוך 1,027 המחבלים ששוחררו בעסקת שחרורו גלעד שליט ב-2011, 82 אחוזים חזרו לטרור. בנתון זה נכלל יחיא סינוואר, אדריכל הטבח הנורא ב-7 באוקטובר 2023.

בתוך המהומה והמאמץ להביא לשחרור בני הערובה, מתנהל דיון נרחב סביב מספר המחבלים שישראל תיאלץ לשחרר. המספרים ה"יבשים" מסתירים לא רק את זהות המחבלים ואת המעשים הנתעבים שבגינם נעצרו, הורשעו ונענשו, אלא גם את זהות קורבנותיהם.

כדי לחשוף את האמת, להלן רק חלק מהטרוריסטים – רוצחי המונים – שחמאס דורש לשחרר, תוך מתן דגש מיוחד, היכן שהדבר אפשרי והיכן שרלוונטי, על הקורבנות שהחזיקו באזרחות אמריקאית:

עבדאללה ברגותי – מפקד לשעבר של גדודי עז א-דין אל-קסאם של חמאס, פיתח ברגותי אמצעי לחימה ולימד הכנת חומרי נפץ. ברגותי הורשע בייצור חומרי הנפץ ששימשו לשורה של פיגועי התאבדות ופיגועים בין השנים 2003-2001. בסך הכל, הוא היה אחראי לרצח של 66 אנשים ולפציעתם של למעלה מ-500 נוספים.

בין שאר פיגועיו, ארגז ברגותי את פיגוע ההתאבדות בפיצריה סבארו בירושלים ב-9 באוגוסט 2001, שגבה את חייהם של 16 בני אדם, ביניהם אזרחי ארה"ב ג'ודית גרינבאום, בת 31, ומלכה רוט, בת 15. בפיגוע נפצעו גם אזרחי ארה"ב דיוויד דנציג, בן 21; מתיו פ. גורדון, 25; ג'ואן (חנה) נצ'נברג, 31; ושרה שפרה נחנברג, בת שנתיים.

בדצמבר אותה שנה הוא ארגן פיגוע ברחוב בן-יהודה בירושלים שגבה את חייהם של אזרחי ארה"ב זיו בריל, בן 17; תמימה ספטנר, 19; ג'ייסון קירשנבאום, 18; ישראל הירשפילד, 18; וג'וזף לייפר, 29.

ברגותי גם בנה את הפצצה שהתפוצצה בקפיטריה המרכזית של קמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית בירושלים ביולי 2002. בין הקורבנות שנרצחו היו חמישה אזרחים אמריקאים: ג'ניס רות קולטר, 36; מרלה בנט, 24; דוד גריץ (גם הוא אזרח צרפתי), בן 24; בנג'מין בלטשטיין, 25; ודינה קרטר, 37. בפיגוע נפצעו גם ארבעה אזרחים אמריקאים: ספנסר דיו, זאב ספנסר, האריס גרשון וג'יימי האריס.

בהייג' בדר – בדר, המרצה 18 מאסרי עולם, בנה את חגורות הנפץ ששימשו לפיגועי ההתאבדות בצומת צריפין ובקפה הלל בירושלים בשנת 2003, שם נרצחו אזרחי ארה"ב ד"ר דיוויד אפלבאום, בן 51, ובתו נאוה, בת 20. בחקירתו, בעוד שבדר הודה חלקית בחלקו באותם פיגועים, הוא הסתיר חוליית טרור נוספת שפעלה תחת פיקודו וביצע פיגוע נוסף בתל אביב לאחר מעצרו.

חסן סלאמה – סלאמה הודה והורשע על חלקו בארגון וייצור חומרי הנפץ לפיצוץ שני אוטובוסים ישראליים בשנת 1996. בפיגועים נרצחו 44 בני אדם ו-59 נפצעו. בפיגוע באוטובוס בירושלים ב-25 בפברואר 1996 נרצחו שלושה אזרחים אמריקאים: שרה דוקר, בת 23; מתיו אייזנפלד, 25; ואיירה ויינשטיין, 53. שלושה אמריקאים נוספים נפצעו בהתקפה זו: ביאטריס קרמר, סטיבן לפידס ולאה שטיין מוסא. פיגוע נוסף שלו, ב-4 במרץ 1996, התרחש מחוץ לדיזנגוף סנטר בתל אביב ופצע שני אזרחים אמריקאים, כולל ג'ולי ק. נגרין. סלאמה, שריצה 48 מאסרי עולם, החזיק במשך שנים רבות בשיא מאסרי העולם הרב ביותר שניתנו אי פעם על ידי בית משפט ישראלי.

מוחמד ערמאן – ערמאן הוא מגייס ומהנדס חומרי נפץ של חמאס, שבנה יחד עם אחרים את המטענים ואפודי ההתאבדות ששימשו לפיגועים בהם נרצחו 34 בני אדם ונפצעו 187 נוספים. הפיגועים של ארמאן כללו, בין היתר, את הפיגוע בקפה מומנט בירושלים במרץ 2002 (11 נרצחים ו-58 פצועים), הפיגוע במועדון בראשון לציון במאי 2002 (16 נרצחים ו-45 פצועים) והפיגוע באוניברסיטה העברית (9 נרצחים ו-84 פצועים). קורבנותיו של ארמאן בארה"ב כוללים את אלה שמתו ונפצעו בפיגוע באוניברסיטה העברית.

איברהים חאמד – הורשע ברצח 46 בני אדם, חאמד מרצה 45 מאסרי עולם בגין הצבת מחבלים מתאבדים כמפקד צבאי של חמאס בין השנים 2001-2003. הוא מיוחס לארגון פיגוע ההתאבדות בקפה הלל ולסיוע בתכנון הטבח באוניברסיטה העברית.

עבאס אל-סייד – מתכנן הטרור של חמאס אל-סייד הודה בתכנון הפיגוע בנתניה במרץ 2001 (3 נרצחים ו-55 פצועים), הפיגוע בקניון השרון במאי 2001 (5 נרצחים ו-74 פצועים) ופיגוע ההתאבדות במלון פארק בנתניה ב-27 במרץ 2002 (29 נרצחים ו-64 פצועים), שהביא למותה של אזרחית ארה"ב חנה רוגן. 90. אלסייד הורשע בשנת 2006 ונידון ל-35 מאסרי עולם רצופים.

מהנד שרים – שימש כיד ימינו של עבאס אל-סייד, כאשר השתתף בתכנון וביצוע פיגוע ההתאבדות במלון פארק. שרים הודה כי הכין ושיגר את המחבל המתאבד עבאס עודה, ונידון ל-29 מאסרי עולם.

ראאד חוטארי – גייס מחבלים מתאבדים למספר פיגועים, ביניהם פיגוע בנווה ימין במרץ 2001, בו נהרגו שני נערים ונפצעו 83, ולפיגוע בדולפינריום ביוני 2001, בו נרצחו 21 בני אדם ונפצעו 83 נוספים. קורבנותיו של חוטארי כוללים את האזרח האמריקני נתנאל הרשקוביץ, בן 15. חוטארי מרצה מאסר עולם בגין רצח של 23 בני אדם.

ג'מאל אבו אלחג'א – אלחג'א שימש כראש הזרוע הצבאית של חמאס בג'נין. בין היתר, הוא היה מעורב ישירות בפיצוץ מכונית תופת בנובמבר 2000 בחדרה (2 נרצחים ו-64 פצועים) ובפיגוע בצומת מירון באוגוסט 2002 (9 נרצחים ו-48 פצועים). הוא גם היה מעורב בעקיפין בפיגוע בסבארו. אל-היג'א מרצה תשעה מאסרי עולם ו-20 שנים נוספות.

מועאת בלאל – היה מעורב ישירות בפיגוע ההתאבדות הכפול בשוק מחנה יהודה בירושלים ביולי 1997, בו נהרגו 16 בני אדם ו-178 נפצעו, ובפיגוע ההתאבדות המשולש במדרחוב בן יהודה בספטמבר 1997 בו נרצחו שמונה אזרחים ונפצעו 200. בין הנרצחים בפיגוע בבן יהודה הייתה האזרחית האמריקאית יעל בוטוין, בת 14. כמה אמריקאים נוספים נפצעו, כולל דיאנה קמפוזנו, אברהם מנדלסון וג'ני (יוכבד) רובין.

חוסאם קוואסמה – קוואסמה ארגן, תיאם ומימן (בסיוע אחיו מחמוד קוואסמה, ששוחרר לעזה בעסקת שליט) את חטיפת שלושת הנערים הישראלים, אייל יפרח בן ה-19 ב-2014; גלעד שאער, בן 16; ואזרח ארה"ב נפתלי פרנקל, בן 16.

מרואן ברגותי – חבר פת"ח, מפלגתו של יו"ר הרש"פ/אש"ף מחמוד עבאס, יזם ופיקד על מלחמת הטרור שיזמה הרש"פ בספטמבר 2000. בעוד שהוא נושא באחריות תיאורטית למאות מקרי מוות, ברגותי הורשע ברצח של חמישה אנשים: הנזיר היווני-אורתודוקסי ציבוקצאקיס גרמנוס; יואלה חן, 45; אלי דהן, 53; יוסף חבי, בן 52; וקצין המשטרה סמ"ר סלים ברכאת, בן 32.

מיקוח עם דם

המחבלים הנזכרים לעיל הם רק מדגם קטן מתוך למעלה מ-250 מחבלים רוצחים המוחזקים בידי ישראל. במצטבר, הם אחראים לרצח של למעלה מ-1,000 בני אדם.

לצד הדרישה לשחרר את המחבלים שכבר הורשעו, חמאס דורש גם את שחרורם של המחבלים שהשתתפו בטבח ב-7 באוקטובר ונעצרו בזירת הזוועה או לאחר מכן.

הדרישות המצטברות של חמאס חושפות מציאות קשה נוספת, שרבים מתעלמים ממנה: חמאס לעולם לא ישחרר את כל בני הערובה עד שישראל תיכנע ללא תנאי, תסיג את כל כוחותיה מרצועת עזה ותאפשר למחבלים להתארגן מחדש, להתחמש מחדש ולהכין את עצמם לטבח הבא.

בעוד ששחרור בני הערובה הנותרים מהשבי של הטרוריסטים הרצחניים הוא כמובן נושא רגיש, שחרור כל אחד מהטרוריסטים הללו יוביל בוודאות להשלכות קשות לא רק על אזרחי ישראל, אלא גם על הקהילה הבינלאומית. סטטיסטית, רבים מהם יחזרו מיד לטרור עם שחרורם מהכלא וירצחו שוב. בכל פעם שישראל מסכימה לשחרר את הפצצות המתקתקות הללו, המחבלים מתחזקים וישראל נחלשת.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am

Close